Se hvor lang tid det tar før søppelet du kaster på sjøen brytes ned

PLAST-TRØBBEL: Søppel skaper store problemer for dyrelivet på Svalbard. Her har en rødnebbterne blitt surret inn i plastsøppel. Foto:Sysselmannen,

Miljøforskere frykter Barentshavet kan bli jordas nye søppeldynge

TROMSØ (VG) Det finnes i dag fem enorme søppeldynger i verdenshavene. Forskere frykter den sjette er under oppbygging i Barentshavet.

 • Eirik Linaker Berglund
 • Thor Harald Henriksen

Artikkelen er over seks år gammel

Det største av søppelflakene – Great Pacific Garbage Patch i Stillehavet – er ufattelige 1,4 millioner kvadratkilometer i utstrekning. Det er fire ganger Norges areal.

Søppeldyngen består for det meste av plastavfall som du og jeg har kastet, og som vær og vind har brutt ned til bittesmå partikler som fanges i de store havvirvlene.

Forskerne frykter at en sjette plastsøppeldynge nå er i ferd med å bygge seg opp i virvelen mellom Norge, Svalbard og Novaja Semlja, skriver Svalbardposten.

– Om plasttilførselen til havet fortsetter, så antar vi at det vil danne seg en ny, stor plastsøppelvirvel i Barentshavet, kanskje allerede om 20-30 år, sier Geir Wing Gabrielsen, seksjonsleder for miljøgifter ved Norsk Polarinstitutt til VG.

Den australske forskningsartikkelen fra 2012, om en storstilt søppeloppsamling i Barentshavet i fremtiden, får nå økt vitenskapelig oppmerksomhet.

Søppelet kommer fra både Nord-Amerika og Europa, og fraktes med Golfstrømmen opp til Barentshavet.

– Dette er først og fremst plast i alle fasonger og typer, som etter hvert også kvernes til en suppe av mikroplast. Noe flyter, men det meste av plasten synker til bunns, forteller Wing Gabrielsen.

FORSKER: Geir Wing Gabrielsen, seksjonsleder for miljøgifter ved Norsk Polarinstitutt. Foto:Ingrid Gabrielsen,

Plast i 90 prosent av havhester

Enkelte dyr og fugler forveksler plastpartikler med mat. Søppel samler seg opp i magesekken hos havhester, noe som påvirker næringsopptaket. Plastavfallet kan også inneholde giftstoffer.

På 80-tallet fant man plastavfall i 30 prosent av havhestene. I dag er andelen 90 prosent.

En studie fra Havforskningsinstituttet påviste plastpartikler i 20 prosent av snøkrabbene som ble fanget.

– Vi vet foreløpig for lite om effektene, spesielt på det plastavfallet som legger seg på bunnen. Vi vil derfor forske mer på dette de nærmeste årene, sier Wing Gabrielsen.

En FN-rapport fra 2009 anslår at det flyter 100 millioner tonn søppel i verdenshavene, og man regner med at 100 000-200 000 sjøpattedyr og 1 000 000 sjøfugl dør hvert år som følge av forsøplingen.

Søppel som føres med havstrømmene er allerede et problem på Svalbard. Tonnevis med skrot skylles hvert år på land, og skaper dødsfeller for både pattedyr og sjøfugl. Det meste av avfallet stammer fra fiskerinæringen. Etterlatenskaper fra nåværende og tidligere gruvedrift utgjør også en miljøtrussel.

FAST: Søppel på Svalbard er et stort problem. Her har et reinsdyr måttet gi tapt mot en gammel ledning. Foto:Sysselmannen,

Forsker på klima og miljø - etterlater søppel

Stadig flere forskere fra hele verden strømmer til Svalbard og især Ny-Ålesund for å forske på blant annet klima og miljø i rene omgivelser. Også denne aktiviteten medfører forsøpling.

De røde pilene viser hvordan plastsøppelet fraktes med havstrømmene opp langs Norskekysten til Barentshavet, hvor forskerne mener det vil samles opp i havvirvelen mellom Norge, Svalbard og Novaja Semlja. Foto: ,

– Vi ser mye gamle synder. Over tid har det hopet seg opp med søppel, sier miljøvernsjef hos Sysselmannen på Svalbard, Guri Tveito til VG.

Nå skal det ryddes opp.

Kings Bay, som er ansvarlig for området rundt forskerbyen Ny-Ålesund, skal i gang med en stor registrering av utstyr som er plassert ute i terrenget. Alle forskningsstasjonene må rapportere inn hva de har ute i naturen.

– Det som ikke blir rapportert om, blir tatt med inn, sier forskningsrådgiver Sébastien Barrault til Svalbardposten.

Denne grafikken viser de fem eksisterende søppeldyngene i verdenshavene. Nå frykter forskere at den sjette er under oppbygging i våre farvann. Foto: ,

Det meste av søppelet er av eldre dato. Etter at Svalbardmiljøloven trådte i kraft i 2002, har problemet minket. Ytterligere miljøkrav de senere årene har også gjort sitt til å minimere forsøplingen.

– Tidligere var man ikke like bevisst og det var ikke like strengt. Dagens aktivitet i felt er ganske strengt regulert. Det er ikke lov å etterlate seg noe i naturen. Hvis man har fått tillatelse til å sette ut måleinstrumenter, må det registreres og hentes inn etter bruk, påpeker Tveito.

IKKE HELT REINT: Søppel på Svalbard er et stort problem. Til og med klimaforskere forsøpler øygruppen. Denne reinen har surret seg fast i gammel forskningsmateriell ved Ny-Ålesund på Svalbard og trolig dødd en lang og pinefull død. Foto:Kings Bay,

Les også

 1. Alvorlige giftfunn hos dyr og mennesker i Arktis

  Urovekkende høye nivåer av miljøgiften klorerte parafiner er funnet i fugl, fisk, fugleegg og pattedyr rundt…
 2. Gullgruve for forskere

  LONGYEARBYEN (VG) Mens stadig færre jobber i kullgruvene, er Svalbard blitt en gullgruve for et økende antall forskere…
 3. PCB-nivåene ned, men virkningene fortsetter

  Tre tiår med forbud mot bruk av PCB har redusert nivåene på Svalbard. Men miljøgiften vil fortsatt i lang tid utgjøre en…
 4. Fersk rapport: Nye gifter truer sjøfuglen

  TRONDHEIM (VG) Miljøgifter ble forbudt for å redde naturen. Nå truer stoffene som erstattet de farlige giftene fuglene…
 5. Enorme søppelmengder truer med å utrydde dyreliv

  Kaster vi noe på sjøen, driver det vekk eller synker til bunns. Men borte blir det ikke.
 6. Klimaforskere samles på Svalbard

  60 forskere fra mange land innledet fredag en internasjonal klimakonferanse på Svalbard.

Mer om

 1. Miljøvern

Flere artikler

 1. Pluss content

  Plasten som dreper verdens dyreliv

 2. I 2050 er det mer plast enn fisk i havet

 3. Pluss content

  «Plasthvalen» som kan endre alt

 4. Slår plast-alarm om nordmenns favoritt-feriehav

 5. Derfor bør du ikke kaste søppel i naturen

 6. 88 prosent av havoverflaten er forurenset av plast

Fra andre aviser

 1. Plast dreper én million sjøfugl hvert år

  Aftenposten
 2. Havet fullt av plast

  Aftenposten
 3. Regjeringen gir 60 millioner til rydding av plast langs kysten

  Bergens Tidende
 4. På Sørlandet er privatpersonene søppelverstingene – det ønsker Kaja (7) å gjøre noe med

  Fædrelandsvennen
 5. Slik ser det ut i skjærgården

  Bergens Tidende
 6. Dette er alt søppelet Kristine har etterlatt seg siden oktober 2015

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder