FORNØYD: Leder i Unge Venstre, Anne Solsvik, er glad for at landsmøtet i Venstre har gått inn for å behandle narkomane med heroin. Foto: Unge Venstre

Vil legalisere cannabis og khat

(VG Nett) Unge Venstre vil at cannabis og khat skal legaliseres. I tillegg vil de legalisere bordeller.

  • Elisabeth Breien Ellingsen
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Unge Venstres landsmøte vedtok lørdag ettermiddag at cannabis og khat ikke skal lovreguleres annerledes enn alkohol. I et annet vedtak går ungdomspartiet inn for lovlige bordeller.

- Unge Venstre mener at lettere narkotiske stoffer som cannabis og khat skal legaliseres. Vi ønsker at det skal være mulig å søke konsesjon for å selge cannabis og khat på lik linje med alkohol, og at dette skal kunne selges for eksempel i dagligvareforretninger, sier leder i Unge Venstre, Anne Solsvik, til VG Nett.

- Alkohol og tobakk er i dag legalisert. Så lenge det ikke finnes helsemessige begrunnelser for ikke å gjøre det, må cannabis og khat kunne selges på lik linje med tobakk og alkohol, sier hun.

Ønsker debatt

Det var stor støtte på landsmøtet til forslaget om legalisering.

- Vi ser at et forbud ikke har ført til bedring for de som er avhengige av stoffene. Vi ønsker en skikkelig debatt om at vi ikke ser noen bedring for de avhengige. Hvis vi kan avkriminalisere de lettere stoffene, tror vi resultatet for de avhengige blir positivt, sier Unge Venstre-lederen.

Hun har flere argumenter for legalisering.

- I tillegg er dette et stort svart marked. Ved en legalisering vil den svarte økonomien holdes under oppsyn. Vi ønsker å få dette inn i mer ordnede former, slik at man kan begrense en del av det kriminelle markedet, sier Solsvik.

I butikk eller pol

Ungdomspartiet har ikke noen mening om hvor narkotikaen skal selges.

LOVLIG I NEDERLAND: Nederland har legalisert bruk av cannabis. Foto: Reuters

- Vi mener at dette skal behandles på lik linje med andre rusmidler i Norge. Det betyr at det enten kan selges i dagligvareforretninger eller i egne utsalg som Vinmonopol. Vi har ikke noe vedtak på hvor det skal selges, sier Solsvik.

- Vil dere få støtte i Venstre til dette?

- Ett av Unge Venstres hovedområder er å få løftet debatten om rusfeltet. Vi spiller politikken vår videre inn til Venstres programkomite, sier hun.

Tidligere har Unge Venstre gått inn for å gi narkomane en kontrollert og lovlig tilgang til narkotika via resept.

Vil legalisere bordeller

Et annet oppsiktsvekkende vedtak på landsmøtet, er at ungdomspartiet går inn for å legalisere bordeller.

- Unge Venstre er motstander av kriminalisering av prostituerte. Vi ønsker å ha regulerte bordeller på lik linje med Tyskland.

- Vi er redd for en lovgivning som går utover jentene. Bordeller vil være et lite skritt i riktig retning for forholdene de jobber under, sier Solsvik.

Hun sier at ungdomspartiet ikke vil at jentene skal være prostituerte, men at de som er det må få hjelp.

- Vi har ingen tro på at man gjør verden bedre ved å kriminalisere. Konsekvensen av det er at de prostituerte vil gå i skjul i leiligheter og selge seg derfra, sier Solsvik.

Hun sier at det vil bli lettere for myndighetene å følge opp de prostituerte hvis de er i bordeller. Unge Venstre har ikke tidligere gått inn for legaliserte bordeller.

- Vi har gått litt frem og tilbake når det gjelder bordeller. Men spørsmålet er blitt ytterligere aktualisert med den regjeringen som sitter nå, sier Unge Venstre-lederen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder