FULLSATT KIRKE: Rundt 500 mennesker tok farvel med Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen i Vestre Aker kirke. Foto: SCANPIX

- Du er uerstattelig

Carsten Thomassen bisatt i dag

VESTRE AKER KIRKE (VG Nett) Flere hundre mennesker tok i dag farvel med Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen. - Du er uerstattelig, sa samboeren i sin minnetale.

  • Camilla Ryste
  • Ingunn Andersen
  • Halstein Røyseland
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Kirken var fullsatt av mennesker som ønsket å ta et siste farvel med Carsten Thomassen. Veldig mange av Thomassens Dagbladet-kolleger og en rekke kjente medieprofiler deltok i bisettelsen.

Det er plass til 450 mennesker Vestre Aker kirke, og alle plassene var fullsatt i god tid før bisettelsen startet klokken 13. I tillegg sto det folk opp langs begge sidene av kirken, og helt bak. Hele midtgangen var dekket av kranser og blomster. Blant blomstene lå en stor krans fra Kongen.

På første benk satt Carsten Thomassens samboer, Ellen Hofsvang (41) og døtrene Aurora (9) og Eiril (4).

Også mange profilerte politikere deltok, blant annet Jonas Gahr Støre, Erik Solheim, Bård Vegar Solhjell og Erna Solberg.

- Vi savner deg

Bisettelsen startet med at sangen «Perfect Day» av Lou Reed ble spilt. Deretter holdt prost Trond Bakkevig inngangsord før sangen «Til ungdommen» ble sunget.

Carsten Thomassens samboer holdt den første minnetalen.

Hun fortalte at Carsten Thomassen hadde vært glad i uttrykket «hold høyden», som stammet fra en skitur der han insisterte på at de måtte holde høyden og ikke gå ned i dalene for å komme frem dit de skulle.

- Vi savner det så forferdelig mye hjemme hos oss. Du er uerstattelig. Men vi vil alltid ha med oss din milde stemme som insiterer på at vi, i alt vi gjør, skal holde høyden, sa samboeren.

Hun mintes de mange gode minnene de fikk sammen.

- Vi skulle gjort så mye, men nå tenker jeg mest på hvor mye vi fikk gjort og hvor bra vi hadde det, sa samboeren.

Den siste ferieturen de hadde sammen var på fjellet i julen.
- Minnet er så levende og intenst at det ikke er mulig å forstå at du ikke er her lenger, sa hun.

Faren Caspar Thomassen og broren Iver Thomassen holdt også minnetaler.

Meningsfylt arbeid

TAKKET: Dagbladets redaktør Anne Aasheim takket Carsten Thomassen for innsatsen han gjorde for avisen. Foto: SCANPIX

Dagbladet-redaktør Anne Aasheim takket for innsatsen Thomassen gjorde som utenriksjournalist i avisen.

- Carsten var noe så sjeldent som en idealist med sterk rettferdighetsfølelse. Han vil få en betydelig plass i norsk pressehistorie, sa Aasheim.

- Carsten etterlater seg alt annet enn meningsløshet, for arbeidet hans var meningsfylt. Vi har mistet en fremragende reporter, som etterlater seg dype spor. Arven etter Carsten skal vi bære med oss, i respekt for hva han formidlet til våre lesere, sa hun.

Gahr Støre holdt minnetale

Også utenriksminsiter Jonas Gahr Støre holdt minnetale.

- Dere er ikke alene, sa utenriksminister til familien under sin minnetale.

Støre var selv på Hotel Serena, og hadde en intervjuavtale med Dagbladet-journalisten fem minutter etter at han ble truffet av terroristenes kuler.

- Vi som opplevde kvelden og natten i Kabul vil alltid være merket av hendelsen. Drapet på en norsk journalist opprører mennesker over hele verden. Budskapet fra oss er tydelig: terror må ikke bringe de frie formidlerne til taushet.

- Carsten Thomassen gjorde verden mer begripelig. Han var en viktig mosaikkbit i det norske demokratiet. Han levendegjorde en større idé om at en fri presse er grunnstein i demokratiet, sa han.

Minnesamvær

TUNG DAG: Erik Solheim deltar i bisettelsen. Foto: Camilla Ryste

Etter bisettelsen var det minnesamvær på Månefisken.

Thomassen ble hardt skadet under terrorangrepet på Hotel Serena i Kabul på ettermiddagen mandag 14. januar. Han døde senere på kvelden på operasjonsbordet på et tsjekkisk feltsykehus i Kabul.

Prost Trond Bakkevig som ledet bisettelsen i Vestre Aker menighet er engasjert i konflikten i Midtøsten, og kjente selv Carsten Thomassen gjennom dette arbeidet. Han har også hatt kontakt med Thomassen i forbindelse med kirkelige handlinger.

Bæres ut av familien

Da Carsten Thomassens båre kom til Norge ble den fulgt inn til en minnestund på den militære flyplassen på Gardermoen av seks av journalistens nærmeste kollegaer i Dagbladets samfunnsavdeling.

Etter bisettelsen i dag bar Thomassens nærmeste familier og venner kisten ut av kirken.

KONGEN: Blant blomstene lå en stor krans fra Kongen. Foto: SCANPIX

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder