EN SISTE NATT: Kollegene Espen Jørgensen (til venstre) og Ken Stian Ludvigsen er på helgetur i Oslo. De tar en drink før siste overnatting på Oslo Plaza. Hvor de får rom natt til mandag, er uvisst. Foto: Helge Mikalsen/VG

Rammes av storstreik: Må ut av hotellet i morgen

356 hoteller, restauranter og kantiner i streik

Hotellgjestene Ken Stian Ludvigsen (43) og Espen Jørgensen (21) fra Vesterålen får sin egg- og bacon-frokost. Men så må de sjekke ut av Oslo Plaza.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er litt ugunstig, men det er det samme hvor vi svimer av, så lenge vi har et rom, sier Ken Stian Ludvigsen.

Han sitter i baren på Radisson Blu Plaza i Oslo sentrum sammen med kollegaen Espen Jørgensen. De to jobber i oppdrettsnæringen i Vesterålen, og har lagt en egenkomponert «blåtur» til hovedstaden for å høre Dixie Chicks i Oslo spektrum søndag kveld. Planen var å rusle de få meterne hjem på morgenkvisten og overnatte til mandag, men nå blir hotellveien lengre.

– Vi vet ikke hvor vi blir flyttet, men sannsynligvis til Radisson i Nydalen. Vi er selv fagorganiserte, og har full sympati for at de ansatte vil ha høyere lønn, sier Ludvigsen.

3351 personer tar på streikevesten

Situasjonen de står i er forårsaket av at meklingen om en ny avtale for hotell- og restaurantbransjen havarerte denne helgen. Dermed går 356 NHO-bedrifter og 3351 medlemmer over hele landet ut i streik fra søndag klokken 08. Dette vil merkes i Oslo, Buskerud, Vestfold, Hordaland, Sør-Trøndelag og Nordland i første omgang.

Se oversikten: Disse tas ut i streik

– Vi er i streik fordi arbeidsgiverne sier plent nei til vårt hovedkrav som er rett til lokale forhandlinger,oppgir forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet.

Arbeidsgiverforeningen NHO Service sier på sin side at Fellesforbundets lønnskrav var helt uakseptable, og at de sprenger rammen.

– Det må være noen som ikke har fått med seg hvilken økonomisk situasjon Norge er i, sier Jostein Hansen, NHO Reiselivs forhandlingsleder.

Les også: Fellesforbundet mener NHO skyter skivebom

Disse rammes

• Blant annet Oslo Plaza, Hotel Bristol og Grand Hotel rammes. Clarion Hotel Royal Christiania vil trolig måtte stenge. Dr. Holms på Geilo, samt 31 av Scandics hoteller er også berørt.

– Enkelte hoteller blir nødt til å stenge helt. Det gjelder per nå Scandic Park i Sandefjord og Scandic Solsiden Trondheim. På andre hoteller vil enkelte avdelinger bli stengt, mens noen vil berøres i enda mindre grad, sier administrerende direktør Svein Arild Steen-Mevold i Scandic Norge til E24.

Han sier at hotellgjester vil få tilbud om overnatting et annet sted. Dersom de ikke finner nye rom, blir pengene refundert.

Farris Bad i Larvik er også berørt, men skal holde dørene åpne – til tross for at halvparten av staben er fagorganisert og dermed streiker.

– Det blir kanskje begrensninger i mattilbudet og i spatilbudet. Folk skal få behandling, få bruke bassenget og få god mat og drikke, men selvsagt kan tilbudet bli redusert, sier direktør Andreas Nilsson til E24.

Thon-kjeden oppgir at kun ti prosent av de ansatte er fagorganiserte, og at streiken dermed ikke vil skape mye trøbbel for dem.

Husk matpakke på mandag!

Det er ikke bare hotellgjestene som mister rommet sitt. En rekke arbeidstakere får ikke kantinelunsj når de kommer på jobb i morgen.

• Landets to største kantineleverandører, ISS og Eurest, er nemlig blant de streikerammede. Ansatte på blant annet politihuset i Oslo og Helsedirektoratet må dermed huske å smøre med seg matpakke på mandag.

– Vi serverer normalt 100.000 måltider hver dag. Det blir nok en god del færre på mandag, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Bjørneboe i ISS Facility Service til E24.

NB! VG skrev tidligere at det blir mørkt hos Dr. Holms på Geilo. Dette stemmer ikke. Kun 13 av de 79 ansatte er fagorganiserte og streiker. – Her er lysene på, og gjestene merker ingenting, sier hotelldirektør Gro Odden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder