PÅ ÅPEN GATE: To menn ble slått ned i Stortingsgata i vinter. – Vi rakk egentlig bare å snu oss før de angrep, sier det ene offeret (29) til VG. Foto:Fredrik Solstad,VG

Ble angrepet på åpen gate: Tiltalt for rasistisk motivert vold: «Fucking muslims, you don't have anything to do here»

– Det virket som de aldri hadde tenkt å stoppe, sier 29-åringen som sammen med kameraten skal ha blitt overfalt av en som blir beskrevet som nynazist og to andre menn.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter sommeren må tre menn møte i Oslo tingrett, tiltalt for rasistisk motivert vold.

Natt til onsdag 18. februar gikk to menn, på henholdsvis 29 og 30 år, langs fortauet i Stortingsgata i Oslo sentrum. De to kurderne, som har vokst opp i Norge, var på vei hjem etter å ha tatt en øl etter jobben.

– Bak oss hørte vi plutselig rasistiske kommentarer på engelsk, og da vi snudde oss så vi at det var en eldre mann som ropte etter oss. Vi rakk egentlig bare å snu oss før de angrep. Vi hadde ikke en sjanse, sier 29-åringen til VG.

Nekter straffskyld

«Fucking muslims, you don't have anything to do here» og «Go back fucking terrorists», ropte mennene, ifølge tiltalen.

– Vi ble sparket og slått flere steder på kroppen og mot hodet. Flere så hva som skjedde, og noen kom bort for å stoppe dem. Vi kom oss på beina og begynte å løpe. Da kastet de gjenstander etter oss, forteller 29-åringen.

De kom seg til legevakten, der kameraten måtte sy flere sting etter kuttskader.

– Hadde dette vært i en bakgate og på en søndags kveld kan det hende ingen hadde sett oss. Da ville det nok gått veldig galt den kvelden. Det virket som de aldri hadde tenkt å stoppe.

Alle de tre antatte gjerningsmennene nekter straffskyld, ifølge sine forsvarere.

– Tilknytning til det nynazistiske miljøet

Etter det VG får opplyst, skal en av angriperne - en 33-åring fra Akershus - være nynazist med tilhørighet til casualsmiljøet i Oslo.

– Det er ingen tvil om denne mannens tilknytning til det nynazistiske miljøet. Han ble observert i miljøet allerede på begynnelsen av 2000-tallet og er stadig å observere her, sier redaktør i magasinet Vepsen, Tor Bach.

Også politiet mener det blant de tiltalte er menn med nynazistiske sympatier.

– Ved gjennomgang av mobilene til noen av de tiltalte har vi funnet materiale i form av bilder og videoer som tyder på at de har nynazistiske holdninger, sier leder Monica Lillebakken for hatkrim-gruppen ved Manglerud politistasjon.

– TYDER PÅ NYNAZISTISKE HOLDNINGER: Det sier leder av hatkrim-gruppen Monica Lillebakken ved Manglerud politistasjon etter at de har gått igjennom de tiltaltes mobiltelefoner. Foto:Helge Mikalsen,VG

Aktor i rettssaken, politiadvokat Oda Karterud, bekrefter det samme. Ingen av de to vil svare på hvorvidt de tilhører et gjengmiljø.

33-åringens forsvarer ønsker ikke å kommentere påstanden om at hans klient er nynazist.

Vepsen-redaktør: – Kontakter i det høyreekstreme miljøet

Den tiltalte 33-åringen ble varetektsfengslet to dager etter voldshendelsen, men slapp ut etter kort tid.

– Da han feiret sin 30-årsdag, vet vi at det var flere kjente nynazister på Østlandet til stede. Etter det vi kjenner til har han mange kontakter i det høyreekstreme miljøet i England og Danmark. I tillegg vet vi at han har deltatt på flere marsjer med nynazister, sier Bach.

I 2003 ble 33-åringen dømt for vold mot to svensker, sammen med flere andre gjerningsmenn. Det ble lagt vekt på at hendelsen hadde skjedd uprovosert.

– Det er et forsvinnende lite nynazist-miljø i Norge i dag, men det er enkelte tegn på at de forsøker å rekruttere nye folk. Hittil har de ikke lyktes med det, sier stipendiat Jacob Aasland Ravndal ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Han forsker på voldelig høyreekstremisme, og sier at nynazistene i Norge er avhengig av likesinnede i Sverige.

– «Motstandsbevegelsen» som nynazistene i Norge kaller seg, har sitt hovedsete i Sverige. Der utgjør miljøet et betydelig problem. Når de forsøker å aksjonere i Norge ser vi at nesten alle deltakerne er svenske, sier Aasland Ravndal.

Politiet: – De slåss i casualsmiljøet

Vepsen-redaktøren beskriver 33-åringen som en fotballpøbel. VG har tidligere omtalt slåsskamper der casuals har vært innblandet.

– I tillegg til koblingen til det nynazistiske miljøet har han i mange år vært en fotballpøbel tilknyttet et casualsmiljø, og vi vet at han oppsøker bråkete fotballmiljøer når han er utenlands.

Politioverbetjent Ola Moheim i seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt bekrefter at 33-åringen er en del av casualsmiljøet i Oslo.

– Han er med i casualsmiljøet rundt Vålerenga, kalt Isko Boys, og han er observert på fotballkamper både i fjor og i år, sier Moheim.

Han bekrefter at dette også gjelder for en av de andre tiltalte, en 27 år gammel mann, også fra Akershus.

– Han er også tilknyttet Isko Boys, og vi vurderer de som svært aktuelle for å delta i slagsmål.

Moheim sier at han ikke kjenner til om de to har nynazistiske holdninger, men poengterer at hans primærfokus er å bidra til at fotballkamper avvikles på en tryggest mulig måte.

– Tendensen de siste par årene har vært at risikosupportermiljøet i mindre grad enn tidligere benytter nærområdet til stadion og andre beferdede områder som en arena for å slåss. I sesongen 2014 så vi flere eksempler på avtalte slagsmål utenfor kampdag.

Forsvarer: – Ingen tilknytning

Den tredje personen er en 52 år gammel mann fra England, som frem til i forrige uke satt varetektsfengslet. Ifølge hans forsvarer, Viktoria Marciuch, har han ingen tilknytning til hverken nynazistiske miljøer eller casualsmiljøet.

– Min klient har ikke hatt tilknytning til lignende miljøer, hverken i England eller i Norge. Han sier han er for gammel for slikt.

Marciuch sier 52-åringen var i Norge på ferie da hendelsen skjedde, og at han bodde hos 33-åringen under sitt opphold.

Nå er de tre mennene tiltalt for legemsbeskadigelse etter straffelovens paragraf 229, der strafferammen er fire år. I tillegg er 52-åringen tiltalt for brudd på rasismeparagrafen - straffelovens 135a, for hatefulle ytringer.

– Jeg er mer på vakt nå, og mer skeptisk. De fysiske skadene er borte, men det ligger i bakhodet mitt hele tiden, sier det 29 år gamle voldsofferet, og legger til:

– Jeg har alltid følt meg trygg i Norge, og hadde aldri trodd at noe slikt kunne skje.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder