PÅ ÅPEN GATE: To menn ble slått ned i Stortingsgata i vinter. – Vi rakk egentlig bare å snu oss før de angrep, sier det ene offeret (29) til VG. Foto:Fredrik Solstad,VG

Ble angrepet på åpen gate: Tiltalt for rasistisk motivert vold: «Fucking muslims, you don't have anything to do here»

– Det virket som de aldri hadde tenkt å stoppe, sier 29-åringen som sammen med kameraten skal ha blitt overfalt av en som blir beskrevet som nynazist og to andre menn.

  • Silje Løvstad Thjømøe

Etter sommeren må tre menn møte i Oslo tingrett, tiltalt for rasistisk motivert vold.

Natt til onsdag 18. februar gikk to menn, på henholdsvis 29 og 30 år, langs fortauet i Stortingsgata i Oslo sentrum. De to kurderne, som har vokst opp i Norge, var på vei hjem etter å ha tatt en øl etter jobben.

– Bak oss hørte vi plutselig rasistiske kommentarer på engelsk, og da vi snudde oss så vi at det var en eldre mann som ropte etter oss. Vi rakk egentlig bare å snu oss før de angrep. Vi hadde ikke en sjanse, sier 29-åringen til VG.

Nekter straffskyld

«Fucking muslims, you don't have anything to do here» og «Go back fucking terrorists», ropte mennene, ifølge tiltalen.

– Vi ble sparket og slått flere steder på kroppen og mot hodet. Flere så hva som skjedde, og noen kom bort for å stoppe dem. Vi kom oss på beina og begynte å løpe. Da kastet de gjenstander etter oss, forteller 29-åringen.

De kom seg til legevakten, der kameraten måtte sy flere sting etter kuttskader.

– Hadde dette vært i en bakgate og på en søndags kveld kan det hende ingen hadde sett oss. Da ville det nok gått veldig galt den kvelden. Det virket som de aldri hadde tenkt å stoppe.

Alle de tre antatte gjerningsmennene nekter straffskyld, ifølge sine forsvarere.

– Tilknytning til det nynazistiske miljøet

Etter det VG får opplyst, skal en av angriperne - en 33-åring fra Akershus - være nynazist med tilhørighet til casualsmiljøet i Oslo.

– Det er ingen tvil om denne mannens tilknytning til det nynazistiske miljøet. Han ble observert i miljøet allerede på begynnelsen av 2000-tallet og er stadig å observere her, sier redaktør i magasinet Vepsen, Tor Bach.

Også politiet mener det blant de tiltalte er menn med nynazistiske sympatier.

– Ved gjennomgang av mobilene til noen av de tiltalte har vi funnet materiale i form av bilder og videoer som tyder på at de har nynazistiske holdninger, sier leder Monica Lillebakken for hatkrim-gruppen ved Manglerud politistasjon.

– TYDER PÅ NYNAZISTISKE HOLDNINGER: Det sier leder av hatkrim-gruppen Monica Lillebakken ved Manglerud politistasjon etter at de har gått igjennom de tiltaltes mobiltelefoner. Foto:Helge Mikalsen,VG

Aktor i rettssaken, politiadvokat Oda Karterud, bekrefter det samme. Ingen av de to vil svare på hvorvidt de tilhører et gjengmiljø.

33-åringens forsvarer ønsker ikke å kommentere påstanden om at hans klient er nynazist.

Vepsen-redaktør: – Kontakter i det høyreekstreme miljøet

Den tiltalte 33-åringen ble varetektsfengslet to dager etter voldshendelsen, men slapp ut etter kort tid.

– Da han feiret sin 30-årsdag, vet vi at det var flere kjente nynazister på Østlandet til stede. Etter det vi kjenner til har han mange kontakter i det høyreekstreme miljøet i England og Danmark. I tillegg vet vi at han har deltatt på flere marsjer med nynazister, sier Bach.

I 2003 ble 33-åringen dømt for vold mot to svensker, sammen med flere andre gjerningsmenn. Det ble lagt vekt på at hendelsen hadde skjedd uprovosert.

– Det er et forsvinnende lite nynazist-miljø i Norge i dag, men det er enkelte tegn på at de forsøker å rekruttere nye folk. Hittil har de ikke lyktes med det, sier stipendiat Jacob Aasland Ravndal ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Han forsker på voldelig høyreekstremisme, og sier at nynazistene i Norge er avhengig av likesinnede i Sverige.

– «Motstandsbevegelsen» som nynazistene i Norge kaller seg, har sitt hovedsete i Sverige. Der utgjør miljøet et betydelig problem. Når de forsøker å aksjonere i Norge ser vi at nesten alle deltakerne er svenske, sier Aasland Ravndal.

Politiet: – De slåss i casualsmiljøet

Vepsen-redaktøren beskriver 33-åringen som en fotballpøbel. VG har tidligere omtalt slåsskamper der casuals har vært innblandet.

– I tillegg til koblingen til det nynazistiske miljøet har han i mange år vært en fotballpøbel tilknyttet et casualsmiljø, og vi vet at han oppsøker bråkete fotballmiljøer når han er utenlands.

Politioverbetjent Ola Moheim i seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt bekrefter at 33-åringen er en del av casualsmiljøet i Oslo.

– Han er med i casualsmiljøet rundt Vålerenga, kalt Isko Boys, og han er observert på fotballkamper både i fjor og i år, sier Moheim.

Han bekrefter at dette også gjelder for en av de andre tiltalte, en 27 år gammel mann, også fra Akershus.

– Han er også tilknyttet Isko Boys, og vi vurderer de som svært aktuelle for å delta i slagsmål.

Moheim sier at han ikke kjenner til om de to har nynazistiske holdninger, men poengterer at hans primærfokus er å bidra til at fotballkamper avvikles på en tryggest mulig måte.

– Tendensen de siste par årene har vært at risikosupportermiljøet i mindre grad enn tidligere benytter nærområdet til stadion og andre beferdede områder som en arena for å slåss. I sesongen 2014 så vi flere eksempler på avtalte slagsmål utenfor kampdag.

Forsvarer: – Ingen tilknytning

Den tredje personen er en 52 år gammel mann fra England, som frem til i forrige uke satt varetektsfengslet. Ifølge hans forsvarer, Viktoria Marciuch, har han ingen tilknytning til hverken nynazistiske miljøer eller casualsmiljøet.

– Min klient har ikke hatt tilknytning til lignende miljøer, hverken i England eller i Norge. Han sier han er for gammel for slikt.

Marciuch sier 52-åringen var i Norge på ferie da hendelsen skjedde, og at han bodde hos 33-åringen under sitt opphold.

Nå er de tre mennene tiltalt for legemsbeskadigelse etter straffelovens paragraf 229, der strafferammen er fire år. I tillegg er 52-åringen tiltalt for brudd på rasismeparagrafen - straffelovens 135a, for hatefulle ytringer.

– Jeg er mer på vakt nå, og mer skeptisk. De fysiske skadene er borte, men det ligger i bakhodet mitt hele tiden, sier det 29 år gamle voldsofferet, og legger til:

– Jeg har alltid følt meg trygg i Norge, og hadde aldri trodd at noe slikt kunne skje.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder