TATT: I en koordinert politiaksjon i juni i fjor ble en norsk-pakistanske familiefar (45) og en Oslo-mann (23) fra Tsjetsjenia pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Foto: FREDRIK SOLSTAD

To Syria-farere fra Norge tiltalt for terrorforbund

Nekter straffskyld

I august 2014 dro en norsk-pakistansk familiefar (45) og en tsjetsjener (23) fra Oslo sammen til Syria. Nå er begge tiltalt for terror.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener de kan bevise at de to tiltalte mennene dro til det borgerkrigsherjede landet og sverget troskap til og kjempet for terrororganisasjonen Islamsk stat (IS).

I tillegg mener de hemmelige tjenestene at mennene fra Norge inngikk en avtale om å begå terror, en forbrytelse som har en strafferamme på 12 års fengsel.

Den 23 år gamle Oslo-mannen – en russisk statsborger fra Tsjetsjenia – er også tiltalt for ulovlig oppbevaring av en slåsshanske og for falsk forklaring i forbindelse med sin søknad om oppholdstillatelse i Norge, etter returen fra Syria i februar-mars 2015 i fjor.

Ingen av de terrortiltalte mennene erkjenner straffskyld.

– Det er to personer som er tiltalt for terrorforbund, det vil si at de har inngått en avtale med en eller flere personer som er tilknyttet IS om å begå terrorhandlinger. De to personene er også tiltalt for å ha deltatt for IS i Syria, sier statsadvokat Frederik G. Ranke ved Det nasjonale statsadvokatmebtet til VG.

Tiltalen: Fikk terrortrening av IS

PST mener de to terrorsiktede mennene dro sammen fra Norge til Syria i august 2014 – via den såkalte «jihadist-ruten»: Oslo – Göteborg i Sverige–Rhodos i Hellas–Marmaris i Tyrkia og videre inn i det borgerkrigsherjede landet.

Les også: Poserte med våpen på bilder fra Syria

Dette er den samme reiseruten som en terrorsiktet Oslo-mann (19) forsøkte å gjennomføre i juni fjor, men han ble pågrepet på flyplassen i Göteborg.

Ifølge tiltalen, oppholdt den norsk-pakistanske familiefaren (45) seg i Syria i en drøy måned, mens den 23 år gamle Oslo-mannen var der i om lag seks måneder.

GODTOK DOM: I fjor sommer ble en norks-pakistaner (25) fra Fredrikstad dømt til åtte års fengsel for terror. 25-åringen godtok dommen. Nå er faren (45) hans tiltalt for samme forhold. Foto: PST

Under oppholdet skal de to ha gjennomført et trenings- og opplæringsprogram i regi av IS og blant annet fått opplæring i adskillelse og sammensetning av AK47 automatvåpen, ifølge tiltalen.

23-åringen skal også ha gitt andre IS-krigere muligheten til kommunikasjons.

Den 45 år gamle familiefaren skal ha vært en del av en IS-organisert troppeforflytning til Homs-regionen i Syria, ifølge tiltalen.

De to ble pågrepet i en koordinert aksjon i Fredrikstad og Oslo i midten av juni i fjor etter å ha vært etterforsket i hemmelighet i en kort periode.

Les VG-spesial: De vervet seg til IS

Sønnen dømt for terror

I fjor sommer ble familiefarens sønn (25) dømt til åtte års fengsel for terrorforbund og deltagelse og støtte til IS–noe som er de samme forholdene som faren nå er siktet for.

Faren vitnet også i straffesaken mot sønnen, blant annet fordi han selv dro til grenseområdene mellom Syria og Tyrkia og hentet hjem 25-åringen.

– Tiltalens faktumbeskrivelser medfører ikke riktighet, og tiltalte erkjenner ikke straffskyld, sier familiefarens forsvarer, Nils Christian Nordhus, til VG.

Terrortiltalt (23) kan bli utvist fra Norge

Dersom den 23 år gamle Oslo-mannen blir dømt for terror vil norske myndigheter trolig forsøke å utvise ham fra Norge, ifølge VGs opplysninger. Det betyr i så fall at han risikerer å bli overført til soning i hjemlandet, Tsjetsjenia.

23-åringen er også tiltalt for ulovlig oppbevaring av en slåsshanske og teleskopbatong som ble tatt i beslag av PST i forbindelse med pågripelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder