MOR OG DATTER: Monika Sviglinskaja (8) som ble kvalt og drept 14. november 2011 sammen med moren Kristina Sviglinskaja (32). Foto: Privat

Regjeringen vil ikke gi erstatning etter Monika-etterforskning

Regjeringen vil ikke gi moren til Monika Sviglinskaja erstatning etter politiets håndtering av saken, melder TV 2.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I et brev sendt til bistandsadvokat Stig Nilsen kommer det fram at regjeringen ikke er innstilt på at staten skal innrømme erstatningsansvar ovenfor Monikas mor, Kristina Sviglinskaja.

Brevet er signert statsminister Erna Solberg (H), ifølge TV 2.

Retten om Monikas drapsmann: – Kald likegyldighet

18 års fengsel

Mandag ble litaueren Donatas Lukosevicius (34) dømt til 18 års forvaring med en minstetid på 10 år i Nordhordland tingrett for drapet på Monika Sviglinskaja (8). I tillegg ble tiltalte dømt til å betale 250.000 kroner i oppreisning til Kristina Sviglinskaja. Dommen kan ankes og er dermed ikke rettskraftig.

Oppklaringen i Monika-saken skyldtes at en lokal etterforsker tok vare på DNA-bevisene da saken ble henlagt som et mulig selvdrap i 2011, ifølge dommen.

Nilsen, som har fremmet krav om oppreisningserstatning fra staten, sier til kanalen at brevet fra statsministeren er urimelig.

Kravet er blant annet fremmet for Hordaland politidistrikt, Politidirektoratet, Riksadvokaten og Justisdepartementet. Samtlige har avvist kravet, ifølge TV 2.

Les også: Hun henla Monika-etterforskningen som selvdrap

– Forventet tydelig svar

– Dette er veldig politisk. Jeg hadde forventet at hun hadde svart tydelig på kravet. Drapet på Monika ble stemplet som selvdrap som var svært belastende for mor, og i tillegg ble hun kraftig motarbeidet av politiet når hun forsøkte å få saken gjenopptatt. Begge de forhold taler for oppreisningserstatning, sier Nilsen til kanalen.

Om hun skal få erstatning, må Sviglinskaja gå til sak mot politiet.

– Det kan ikke kreves at Kristina skal være tvunget til å gå til sak. Hun har opplevd nok motgang og tøffe år, sier Nilsen videre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder