UNGDOMSFYLL: Debatten om hjemme alene-fester og ungdomsfyll har rast den siste tiden. Foto: Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix ,

Slik takler politiet ungdomsfylla

Professor: – Et problem i alle ungdomsmiljøer

Stavanger-politiet er forundret over bekymringene rundt ungdomsfylla i Asker og Bærum, mens pedagoikkprofessor mener de unge på landsbygda slipper unna debatten i media.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG omtalte saken da Ungdomspatruljen i Asker og Bærum politidistrikt for to uker siden publiserte en lang bekymringsmelding på Facebook – hvor de også opplyste om at ungdom ruser seg på brownies med cannabis. Siden kastet en rekke andre medier seg på, og debatten har rullet fram og tilbake.

«Det ser ut til å gjenta seg med ujevne mellomrom: Politiet i Asker og Bærum slår alarm. Villa-ungdommen er hjemme alene litt for ofte og litt for lenge, advares det om. Det går som det må gå når du slipper dyret løs før det er tamt: Til helvete», skriver en pappa, Trond Rasmussen, i et opprørt leserinnlegg i VG.

Han mener vestkantsforeldre nær hovedstaden må «skjerpe seg» og reagerer spesielt på politiets opplysninger om at foreldre drar på hytta og overlater ungdommen til seg selv.

Dette mener ungdommen

STYRER UNNA: Agnete Skaret Ofstad (13) og Nike Saget (13). Foto: CATHERINE GONSHOLT IGHANIAN , VG

Når VG går ut på Karl Johans gate lørdag formiddag, møter vi ungdom fra hele landet. Alle har fått med seg den ferske ungdomsfylldebatten.

– I vår krets har det ikke vært noe problem med ville hjemme alene-fester. Det er ingen som får lov. Men vi har hørt om fester hos venners venner hvor det har blitt ille, forteller Oslo-venninnene Agnete Skaret Ofstad (13) og Nike Sager (13).

– Jeg hadde ikke vært komfortabel med å å ha sånne fester selv om jeg hadde fått lov, sier Ofstad, mens Sager sier hun regner med at dilemmaet kan bli mer aktuelt om et par år.

VIL IKKE HA FEST: Simen Theodor Løvslett (15). Foto: CATHERINE GONSHOLT IGHANIAN , VG

- Tør ikke

Simen Theodor Løvslett (15) fra Bryne har ikke selv alenefester hjemme, men forteller at han har vært på fest hos andre der det har utartet seg med at det har kommet flere hundre.

– Jeg tør ikke ha fest selv og risikere at alt blir ødelagt, sier 15-åringen som har forståelse for at politet advarer foreldre.

– Viktig med kontroll

Sebastian Haughom (16) fra Vardø har sett på nært hold hvor galt det kan gå.

FORSTÅR ADVARSELEN: Sebastian Haughom (16). Foto: CATHERINE GONSHOLT IGHANIAN , VG

– Jeg har opplevd både det beste og det verste med sånne fester, men selv drikker jeg ikke og har heller ikke sånne fester hjemme hos meg selv. Det er teit å drikke når man er på min alder, for man vet ikke selv hvordan man blir når man blir full. Jeg har opplevd å bli slått ned når jeg har forsøkt å avverge slåsskamp, og jeg har sett politiet komme for å ordne opp. Det er viktig at foreldre har kontroll og vet hva ungdommen gjør, mener 16-åringen.

Kjenner seg ikke igjen

I Asker og Bærum har politiet en egen ungdomspatrulje, som ivrig deler av sine erfaringer i all offentlighet.

Ungdomspatrulje har de også i Stavanger, et såkalt U18-avsnitt, men operasjonsleder for Rogaland Politidistrikt, Charles Bøgild, opplyser til VG at avsnittet ikke er godt nok bemannet til å dekke alle helger.

– Jeg var i Oslo forrige helg, og da leste jeg om det som skjer i Asker og Bærum. Jeg ble litt forundret og kjente meg ikke helt igjen. Det er ikke akkurat der vi er i Stavanger, sier Bøgild.

Han mener at problemet med ungdom som får ha huset for seg selv med fri tilgang til barskap, er «problemer som har eksistert i alle år».

– Mye av det vår ungdomspatrulje jobber med, er relatert til rus og ungdomskriminalitet som går på spesielle bydeler i Stavanger. Vi har ganske store utfordringer med ungdom helt ned til 13-14-årsalderen når det gjelder rus, trusler, mobbing og prostitusjon, faktisk. Det er alvorlig og et mye større problem for oss. Så vi har større fokus på det enn hjemme alene-fester, forteller Bøgild.

Stavanger-politiet får sjelden telefoner i løpet av helgen som handler om problemer rundt ungdom som har huset for seg selv.

– Men det skjer noen ganger selvfølgelig, gjerne rundt spesielle perioder i året, at foreldre reiser bort, for eksempel på hytta.

Les også: Vestkantungdom i Oslo drikker mer, men klarer seg bedre

TØRST UNGDOM: Øl, vin, sprit og rusbrus skylles ned i størst mengder blant ungdom i Oslo vest og Asker og Bærum, viser ungdommenes egne rapporteringer. Foto: KRISTER SØRBØ , vg

– Kjører 12 mil fra hytta

Victor Pedersen, operasjonsleder for Sør-Trøndelag politidistrikt, forteller til VG at politiet der ikke har en egen ungdomspatrulje, men at slike oppdrag kommer inn under de ordinære tjenestene.

– Vi opplever en del festbråk og musikkstøy fra private leiligheter og hus, men som regel vil det gå over innen vorspielets slutt. Men vi har også tilfeller hvor det pågår frem mot morgenen, forteller Pedersen.

Fraværende foreldre er ikke noe stort problem for politiet i Trondheims-distriktet.

– I løpet av en helg må vi kontakte noen foreldre kanskje én gang. Det skjer av og til at vi ikke får kontakt med foreldrene, men som oftest løses situasjoner som oppstår, ved at vi får kontakt med datteren eller sønnen i huset. Deretter kommer vi gjerne i dialog med foreldrene på telefon. Vi opplever egentlig ansvarsfulle foreldre, som av og til kjører 12 mil fra hytta si på Oppdal.

– Så dere opplever også at foreldre drar på hytta?

– Ja, men det skjer ikke så ofte. Det er helst gjennom media at vi hører om slike saker.

Les også: En råtten ungdomskultur (og dumme foreldre)

– Godt samarbeid

Politiet i Bergen har en egen ungdomsseksjon som i disse dager jobber med et prosjekt rundt ungdom i sentrum. Men operasjonsleder Lars Geitle sier til VG at de ikke har merket noen spesiell økning når det gjelder fyll blant ungdom som overlates til seg selv.

– Vi håndterer det fra gang til gang ved at vi rykker ut og i den grad det er beruset ungdom som er mindreårig. Da varsler vi foreldre og eventuelt barnevern og får barna hentet. Stort sett får vi da positiv respons fra foreldre. Vi føler vi har et godt samarbeid, og at det blir godt mottatt at vi ringer. I noen tilfeller blir saken fulgt opp med bekymringsmeldinger.

– Hva tenker du om at politiet i Asker og Bærum går til det skrittet å poste advarsel til foreldre på Facebook?

– Jeg kan ikke si noe om det, men her har vi ikke følt behov for å gå ut med noe, svarer Geitle.

For ganske nøyaktig ett år siden skrev VG at Oslo vest og Asker og Bærum var i en klasse for seg sammenlignet med andre storbyer når det gjaldt ungdomsfyll. Les også om rusbeltet vest for Oslo.

KRYSTALLKLAR: Professor Stein Erik Ulvund. Foto: Frode Hansen , VG

– Overnatting er problemet

En som liker pappa-innlegget i VG og har delt det på Twitter, er Stein Erik Ulvund (63), professor i pedagogikk og forfatter. Han sier til VG at problemet nok ikke bare eksisterer i Oslo, Asker og Bærum.

– Det er jo ingen som slår opp hvordan de holder på ute på landsbygda. Det er så lett å slå ned på Oslo vest, men dette er et problem i alle ungdomsmiljøer.

Ulvund er klar på at han mener ungdom under 18 år ikke kan overlates til seg selv over natten.

– Du kan dra bort hvis du har en avtale om at andre voksne som du stoler på, har oppsyn, men du kan ikke bare dra. Og man må aldri gi alkohol til ungdom under 18 år. I tillegg er det veldig viktig med henting. Vet du at ungdommen din skal på fest, så du faktisk holde deg edru. De vil selvsagt protestere, fordi det er flaut å bli hentet, men man trenger ikke plukke opp rett utenfor huset. Man må heller ikke tillate at ungdommen slår av mobilen, mener Ulvund.

Han sier det er noe helt annet når foreldre drar bort på kvelden og kommer hjem senere på kvelden.

– Da har de jo kontroll. Det er overnattingen som er problemet.

– Men hva gjør foreldre som vet at ungdommen drikker uansett hvor tydelig man er på at det ikke er lov?

– Man må være realistisk å være klar over at de nok gjør det. Man kan jo ikke overvåke dem. Men hvis man har en åpen dialog og starter med å si at man forstår hvorfor de er fristet til å drikke, fordi det kan gi en positiv følelse, så er sannsynligheten stor for at de begynner å lytte. Og da kan man etterpå komme med faremomentene. Og så må man være våkne når ungdommen kommer hjem, ikke legge seg til å sove, mener Ulvund som i fjor skrev følgende kronikk i VG:

– Henger ut ungdom som fyllesvin på syltynt grunnlag

Ny advarsel på nett

Asker og Bærum politidistrikt har i dag ikke kapasitet til å uttale seg om debatten i kjølvannet av den ferske advarselen deres, men på Facebook-siden til ungdomspatruljen postet de tidligere i uken enda et innlegg.

«Å si «Jeg vet at du drikker», er det samme som å si ja», åpner de den lange posten med:

«Vi er glad for at så mange deltar i debatten om ungdom og alkohol, og vi vet at det er mange av dere som følger opp og er gode rollemodeller. Skjønner at mange kan føle at vi slår alle over en kam, men grunnen til at vi går ut som vi gjør er at vi ønsker at alle skal gå en ekstra runde med seg selv med tanke på hvor god kontroll du faktisk har på hva nettopp din ungdom foretar seg. Engasjementet rundt denne problemstillingen har vært fantastisk, men vi savner likevel at den følges opp med tiltak. Sist helg var nok et bevis på foreldre som godtar de unges drikkevaner!», skriver politiet før de ramser opp en lang rekke konkrete episoder.

VG har vært i kontakt med foreldrene til alle ungdommene som uttaler seg i saken før publisering.

Diskuter: Hva tenker du om debatten rundt ungdomsfylla? Si din mening i kommentarfeltet.

Lest denne? – Er du stolt nå mamma?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder