DRAPSOFFER: Her endte livet til Catrine Røthe (42). På vei til jobben som butikksjef ble hun angrepet med kniv av en tunisisk statsborger hun kjente fra tidligere. Foto: BJØRNAR TOMMELSTAD / PRIVAT

Dobbeltdrapsmann kan ikke straffes

De rettsoppnevnte sakkyndige mener 55-åringen var
psykotisk da han i desember oppsøkte to personer i Oslo og drepte dem.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hovedregelen er at lovbrytere som er psykotiske ikke kan straffes, noe som betyr at det vil bli tatt ut en tiltale om overføring til tvunget psykisk helsevern.

– De sakkyndige har funnet ham ikke tilregnelig. Konklusjonen er at han var psykotisk på gjerningstidspunktet, og også er det under observasjonen, opplyser politiadvokat Kari Kirkhorn til VG.

Hun understreker at rettsmedisinsk kommisjon ikke har vurdert rapporten ennå.

Den siktede 55-åringen fra Tunisia sto og ventet på Catrine Røthe (42) da hun kom ut av leiligheten på Manglerud for å reise til jobben som butikksjef på Lindex. Røthe etterlot seg en sønn på 20 år.

Etter å ha drept Røthe utenfor garasjen, kjørte siktede ned til sentrum hvor han knivstakk og drepte landsmannen Fathi Rzaiguia (50) utenfor et gatekjøkken i Breigata. Det hadde da gått rundt en halvtime siden det første drapet.

POLITIADVOKAT: Kari Kirkhorn har fått den rettspsykiatriske erklæringen. Foto: NTB scanpix

Siktede har vært innlagt på Dikemark psykiatriske sykehus siden han ble pågrepet. Der har også observasjonen til psykologspesialist Hanne Klevmark og psykiatrispesialist Torgeir Husby blitt gjennomført.

Dersom han blir dømt til tvunget psykisk helsevern av retten, så er det i utgangspunktet legene som avgjør når 55-åringen slipper ut. Påtalemyndigheten kan bringe saken inn for retten dersom de mener det er fare for at vedkommende skal begå nye alvorlige straffbare handlinger.

Følte seg forfulgt

Tunisieren ble pågrepet samme dag som han utførte dobbeltdrapet etter at han oppsøkte Søndre Oslo distriktspsykiatriske (DPS) på Mortensrud og sa han hadde drept to mennesker. 55-åringen ble domfelt i flere narkotikasaker på 90-tallet og var utvist fra Norge.

I forkant av drapet skal Catrine Røthe ha ment at tunisieren fulgte med på hennes bevegelser. De to hadde et forhold for noen år tilbake, men hun ønsket ikke å gjenoppta kontakten. Fathi Rzaiguia, som ble drept på Grønland, var en person som siktede kjente fra det norsk-tunisiske miljøet i hovedstaden. Der var det godt kjent at 55-åringen hadde psykiske problemer.

Hørte stemmer

DREPT: Catrine Røthe (42). Foto: Privat

Mot slutten av 2000-tallet skal 55-åringens psykiske tilstand ha blitt forverret, blant annet fordi han sluttet å ta medisinene han fikk utskrevet.

I samtaler med behandlere har han fortalt om befalende stemmer i hodet og uttrykt følelse av å bli forfulgt. Han skal også ha fortalt om selvmordsforsøk.

I 2008 mente en behandler at 55-åringen oppfylte de generelle kriteriene for schizofreni. De gangene han har vært innlagt er han blitt raskt utskrevet igjen.

I politiavhør etter drapene har han forklart at han natten i forkant hørte stemmer og så bilder. Han skal også ha sovet med kniv i sengen, får VG opplyst.

Bente Mostad Tjugum, som er oppnevnt som forsvarer for siktede, opplyser til VG at hun ikke ønsker å kommentere erklæringen fra de rettsoppnevnte sakkyndige.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder