SVINDEL-EPOST: Med denne eposten, som ser ut som den kommer fra epostadressen til direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen, forsøkte en svindler å få en medarbeider i arbeidsgiverorganisasjonen til å betale vedkommende penger. Foto: Faksimile: Virke

Virke forsøkt direktørsvindlet: Her er svindel-eposten

Ved å lage en epost som så ut som den kom fra Virke-direktør Vibeke Hammer Madsen, sendte svindlerne et betalingskrav til arbeidsgiverorganisasjonens økonomiavdeling.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Politiet advarer mot en ny bølge av såkalt direktørsvindel, etter at flere norske bedrifter har blitt forsøkt svindlet i den siste tiden.

Bakgrunn: Politiet advarer mot ny svindelbølge

Nå bekrefter arbeidsgiverorganisasjonen Virke at de har fått ett titalls rapporter om lignende forsøk mot deres medlemsbedrifter.

Sterk økning

Det startet med to henvendelser om lignende bedrageriforsøk i fjor, sier sikkerhetsrådgiver i arbeidsgiverorganisasjonen Virke, Thor Martin Bjerke.

– Antall henvendelser fra våre bedrifter tok seg kraftig opp i vår, og ett titalls bedrifter har henvendt seg til oss og sagt at de er utsatt for svindelforsøk. Bare de to siste ukene har to bedrifter fortalt at de har blitt utsatt for forsøk, sier Bjerke til VG.

For halvannen uke siden, ble Virke selv utsatt for et svindelforsøk, da en epost som så ut den ble sendt fra administrerende direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen, ble sendt til en person i organisasjonens økonomiavdeling.

– Vedkommende ba om at det ble gjort en økonomisk transaksjon til et advokatfirma. Men heldigvis ante vår medarbeider uråd, og avslørte det hele, sier Bjerke.

Øker sterkt i USA

Denne typen kriminalitet er nå i så sterk vekst, at amerikanske FBI i april i år gikk ut og advarte bedrifter mot forsøk på svindel, etter at svindlere lyktes i å gjennomføre bedrageri mot bedrifter i flere amerikanske byer.

Les FBIs advarsel her.

Ifølge FBI har bedragere klart å svindle til seg summer på til sammen over 18 milliarder kroner i minst 79 land, ved å etterligne bedrifters interne og eksterne kommunikasjon.

SIKKERHETSRÅDGIVER: Thor Martin Bjerke i arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Foto: Faksimile: Virke

Tre typer svindel

Svindelen skjer i hovedsak på tre måter, sier Bjerke:

Direktørsvindel: Svindlerne lager en epost med et pengekrav, som sendt fra lederen for firmaet til den som har ansvaret for å betale regninger i økonomiavdelingen.

Svindel med kontonummer: Svindlerne lager en epost fra en av firmaets faste leverandører, og opplyser om at fakturaer heretter skal betales til et annet kontonummer.

Fakturasvindel: Svindlerne lager en faktura fra en av firmaets faste leverandører, hvor det eneste som skiller fakturaen fra en ekte faktura fra leverandøren, er kontonummeret.

Opplysninger fra åpne kilder

I Norge retter svindelforsøkene som Virke kjenner til seg mot store- og mellomstore bedrifter med mellom hundre og tre hundre ansatte. Disse har vanligvis opplysninger om sine ansatte åpent på nett.

– Det som kjennetegner denne typen kriminalitet er at det er gjort et grundig forarbeid med å finne ut hvem som leder firmaet og hvem som er ansvarlig for regningene. Så mye arbeid tyder på at de må tjene penger på det, ellers hadde de ikke gjort det, sier Bjerke.

Foreløpig er det som oftest dårlig språk eller oversettelser som avslører forsøkene. Men Bjerke sier han forventer at det kun er et spørsmål om tid før oversettelsesprogrammene blir så bra at det blir vanskelig å se forskjell.

– Vi vet veldig lite om hvem dette er. Men det er ikke utenkelig at dette er organiserte kriminelle som bruker pengene til å finansiere annen kriminalitet. De er flinke til å flytte på seg, og kan ha kontakter som behersker det norske språket, sier Bjerke.

Les også

 1. Politiet advarer mot ny bedrageribølge:– Norske bedrifter er under angrep

  Etter flere forsøk og gjennomførte bedragerier hvor sjefer i bedrifter blir rundlurt til å utbetale millioner, advarer…
 2. Stiftelse: – Over 45 millioner fanget i moderne slaveri

  Over 45 millioner menn, kvinner og barn er ofre for moderne slaveri, viser en ny studie.
 3. Har fått inn syv mill. på en uke – nekter å kjøpe spillere

  De siste dagene har det rullet millioner inn på Stabæks bankkonto. Men noe spillerkjøp for de friske midlene kan trener…
 4. Mottok meldinger: Politiet etterforsker: 13 nye saker mot «trusemannen»

  Han har vært på trusejakt i 20 år, og er domfelt for bedrageri og seksuell trakassering mot kvinner seks ganger.
 5. Tiltale: Lurte til seg syv biler med jukse-kvitteringer

  I løpet av det siste året har mannen (27) fra Sandefjord svindlet til seg biler fra bilselgere på Østlandet.
 6. Adam var «stemmen til Trump»: – En absurd og komisk jobb

  LOS ANGELES (VG) Skribenten Adam Eisenstat jobbet på det kontroversielle Trump University.
 7. Politiet: Vil etterforske alle VGs avsløringer

  Politistasjonssjef Tore Soldal ved Sentrum politistasjon…
 8. 209 norske nettdatere ble svindlet for 280 millioner kroner

  Rekordmange norske kvinner og menn ble i 2015 svindlet på internett.
 9. «Onkel Skrue» fengslet for kunstheleri

  Mohammad Imran Saber, også kjent som «Onkel Skrue» i det kriminelle miljøet, er siktet i forbindelse med et syv år…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder