HJELPENDE HÅND: Jens Stoltenberg mener det er viktig å hjelpe Island. Foto: Scanpix

Jens når ikke Soria Moria

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er nærmere Soria Moria enn noensinne, men statsbudsjettet kvitterer ikke ut alle de rødgrønne løftene.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Stoltenberg innrømmer at han ikke er kommet helt fram til Soria Moria slott med det fjerde og siste budsjettet i stortingsperioden.

- Totalt sett har vi et solid regnskap i forhold til Soria Moria. På noen områder er vi foran, på andre områder er vi i rute og på enkelte områder ligger vi noe etter. Det gjelder for eksempel timetallet i skolen. Vi har økt antallet timer, men ikke så mye som vi sa i Soria Moria, sier han til NTB.

TETT PÅ NETT:Kristin Halvorsen svarte VG Nett-leserne

Politisk kommentator Aslak Bonde sier regjeringen har innfridd mange løfter, men ikke ett av de viktigste:

- Regjeringen har ikke klart å satse på fellesskapet, slik den lovet. Til nå har veksten i privat forbruk vært mye større enn veksten i offentlig forbruk. Det har bidratt til å suge ressurser fra samfunnet og skapt en kostnadsvekst som har spist opp mye av satsingen på for eksempel vei og jernbane, sier Bonde til NTB.

LES OGSÅ:Slik skal Halvorsen hjelpe de fattige

Han minner om at tidligere regjeringer heller ikke har klart å innfri alle sine løfter og sier de rødgrønne tross alt har oppnådd mer enn mange av sine forgjengere.

- Løftebrudd

Stoltenberg beskriver budsjettet som «imponerende». Interesseorganisasjonene som overvåker regjeringens arbeid er ikke like fornøyde. Norges Handikapforbund har telt seg fram til fem løftebrudd.

- Vi er veldig skuffet over at regjeringen ikke følger opp konkrete løfter i Soria Moria-erklæringen. For eksempel ble vi lovet bedre tilrettelegging for rullestolbrukere som reiser kollektivt, men med regjeringens tempo vil det ta 70 år før alle jernbanestasjonene i landet er tilpasset handikappede, sier generalsekretær Lars Ødegård i NHF til NTB.

TETT PÅ NETT:Opposisjonen svarte om budsjettet

Jarl Ovesen i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon minner om at regjeringen lovet å redusere egenandelene på medisiner og behandling.

- Det har ikke skjedd. På noen områder har de rødgrønne levert, men slett ikke på alle, sier han.

Generalsekretær Frode Jahren i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke mener regjeringen har brutt løftet om å tilby rehabilitering til alle pasienter som ønsker det.

- I realiteten er rehabiliteringstilbudet svekket. Det er vi svært skuffet over, sier han.

Rektor Geir Ellingsrud ved Universitetet i Oslo mener forskningsløftene fra Soria Moria er nærmere å være innfridd nå, enn tidligere i perioden.

- Men vi er langt ifra i mål, sier han.

Fattigdom

- Løfter om å bekjempe fattigdom har blitt regjeringens svøpe, sa forbundsleder Randi Reese i LO-forbundet Fellesorganisasjonen før statsbudsjettet ble lagt fram.

- Regjeringen har kommet et stykke på vei, men løftene er langt fra innfridd. Samlet sett har satsingen vært for puslete, selv om det har vært klare forbedringer på enkelte områder. Ennå har vi ikke et nasjonalt minstenivå for sosialhjelpssatser, for eksempel, sier Reese til NTB.

LES OGSÅ:Halvorsen innrømmer løftebrudd

Hun får støtte av KrFs Hans Olav Syversen som mener regjeringen gjør seg skyldig i et fattigsvik.

- Regjeringen glemte de eldre og har gitt opp å fjerne fattigdommen. Så klare løftebrudd er en sterk søknad om regjeringsskifte etter neste valg, sier han.

Mens KS-leder Halvdan Skard sier regjeringen er «relativt godt i rute» til Soria Moria, er Unios Anders Folkestad langt mindre imponert.

- Kommunene burde fått langt mer i frie inntekter. Minst 6 milliarder. Perioden sett under ett, har ikke kommunesektoren fått det løftet den trenger, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder