TRILLER IKKE: Milliardær Jan Haudemann Andersen liker ikke å se menn trille barnevogn. - Ha ha, dette er bare humoristisk, svarer Erik Solheim. Foto: Simen Grytøyr

«Hvordan kan noen som er så rike, ha så lite mellom ørene?»

(VG Nett) Milliardær Jan Haudemann Andersen mener menn ikke bør trille barnevogner. Erik Solheim ler av milliardæren.

  • Anders Berg-Hansen
  • May Linn Gjerding
  • Ronny Berg
  • Lene Christensen
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Av og til må man kunne undre seg over hvordan noen som er så rike, kan ha så lite mellom ørene. Ha ha. Dette er bare humoristisk, sier statsråd Erik Solheim om milliardær Jan Haudemann Andersens barnevogn-utspill.

Investor Jan Haudemann Andersen, god for 2,2 milliarder kroner, uttaler seg i et portrettintervju i VG Helg lørdag. Haudemann sier han ikke liker å se menn trille barnevogn. Utsagnet får ingen oppslutning blant norske kjendisfedre VG har snakket med.

DISKUTÉR:

Miljø- og utviklingsministeren har ingen problemer med synet av menn som triller barnevogn.

- Jeg er kjempestolt av å tilhøre en generasjon som ikke mister vår mannlige sikkerhet av å være sammen med barn, nei heller tvert imot, sier Erik Solheim til VG i dag.

Har fått reaksjoner

Men milliardær Jan Haudemann Andersen angrer ikke på sitt utspill når VG Nett ringer han lørdag morgen.

TRILLER: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er stolt over å tilhøre en generasjon som kan trille barnevogn uten å miste sin mannlige sikkerhet. Foto: Fredrik Solstad

- De som reagerer, må selv stå for det. Selv om man ikke ønsker å trille barnevogn, kan man ha det samme forholdet til barna sine, påpeker Haudemann Andersen.

Milliardæren lar seg heller ikke hisse opp over at miljø- og utviklingsminister Erik Solheim konkluderer med at Haudemann Andersen ikke har vettet i behold.

- Alle må jo få ha sine meninger. I Norge er det gjerne slik at man må ha samme oppfatning som alle andre, og alle må for eksempel være enige om pappapermisjon. Men alle var jo ikke enige om pappapermisjon for femten år siden, påpeker Haudemann, som misliker regelen om at menn skal ha pappapermisjon.

TRILLER: Fembarnsfar Jan Reinås mener det er helt naturlig å trille barnevogn. Foto: Sara Johannessen, Scanpix

Kjendisfedre uenige

Flere norske fedre mener det er en selvfølge at også mannen skal trille barnevognen.

- Det er ikke noe mer feminint å trille ungen enn å bære den på rygg, sier tidligere rallysjåfør Martin Schanche.

DELTA I DEBATTEN:

- Jeg har en liten tass på seks måneder. Jeg triller ham mer enn gjerne, uten at det går ut over min maskulinitet, flirer stortingsrepresentant Ulf Erik Knudsen (Frp).

Også polfarer Børge Ousland tok sønnen med på trilletur da guttungen var liten.

- Det ser jeg på som en veldig positiv og fin ting å gjøre, sier Ousland.

Fembarnsfar og næringslivstopp Jan Reinås mener det å trille barnevogn er en helt naturlig del av farstilværelsen. Det samme mener snøbrettkjører Daniel Franck, langrennsløper Odd-Bjørn Hjelmeset og tidligere fotballspiller Lars Bohinen.

- Ikke et problem

Men det er ikke bare fedre og barnevogner Haudemann Andersen mener noe om. Milliardæren synes det er viktig at noen uttaler seg med et annet syn på klimaspørsmålet akkurat nå. Selv fikk han en åpenbaring på en klimakonferanse for et år siden.

- Jeg var på konferanse med Bill Clinton og Kofi Annan. Under konferansen var begge helt enstemmige i at menneskehetens viktigste problem var menneskeskapte klimaendringer. Da satt jeg der og syntes dette var litt underlig. Jeg tror ikke menneskeskapte klimaendringer er noe problem overhodet. Jeg tror ikke mennesket kan påvirke klimaet i noen signifikant grad, sier Haudemann.

Han peker på at andre utfordringer, som populasjonsvekst, aids, malaria, sult og matmangel er større og viktigere problemer.

- Mange av disse problemene berører spesielt Afrika. Vi er dessuten midt i en energikrise, og hvem lider mest i en energikrise? Ofte de som er svakest stilt, sier Haudemann.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder