- ANTISEMITT Kåre Willoch blir beskyldt ofr å være antisemitt av Aftenpostens kulturkommentator Mona Levin. Foto: VGTV

Willoch til VG Nett om rasist-utsagnet: - Hun forvrenger totalt på mine utsagn

(VG Nett) Kåre Willoch mener at Mona Levins utspill, der hun kalte den tidligere statsministeren for rasist, er helt på viddene. - Det er en total forvrenging av mine utsagn, sier han til VG Nett.

  • Lars Akerhaug
  • Andreas Fosse
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Begeret rant over for forfatter og Aftenpostens kulturanmelder Mona Levin under Tabloid onsdag kveld.

Under en debatt om antisemittisme på Tabloid benyttet Levin anledningen til å lange ut mot tidligere statsminister Kåre Willoch og hans rolle i norsk Midtøsten-debatt.

- Kåre Willoch er rasist og antisemitt, uttalte en rasende Mona Levin etter sendetid ifølge tv2.no.

Willoch reagerer

Kåre Willoch, som fylte 80 år i oktober, reagerer på uttalelsen, og sier at det overhode ikke er noe sannhet i utsagnet. Selv fikk han høre om utsagnet da telefon hjemme begynte å ringe etter at han kom hjem fra et selskap i kveld.

RASER MOT WILLOCH: Forfatter og kulturkommentator Mona Levin. Foto: Scanpix

- Jeg ser dette som et utslag av den svært vanskelige stillingen som israelere føler når det begås slike grusomheter, og jeg skjønner hvor lett det er å komme med ubeherskede utsagn når jøder er i den situasjonen de er, hvor det er vanskelig å forsvare det som skjer i Midtøsten. Det er en psykologisk vanskelighet med å forsvare det som skjer, sier Kåre Willoch til VG Nett.

- Hatet lyser ut av øynene hans

På tv-skjermen trakk Levin fram Willochs uttalelser om stabssjefen, Rahm Emanuel, til USAs kommende president Barack Obama. Willoch hevdet at utnevnelsen av en stabssjef med jødisk bakgrunn vil føre til en mer Israel-vennlig politikk.

Uttalelsene stammer fra på Dagsnytt 18 på NRK radio 30. desember i fjor.

Rahm Emanuel takket i begynnelsen av desember ja til Obamas ønske om å ha ham som stabssjef. Stabssjef er den viktigste jobben i Det hvite hus, nest etter presidenten selv.

- Han har holdt på i 20-30 år, og det har bare blitt mer og mer. Hatet lyser ut av øynene hans når han snakker om Israel, tordnet Levin.

REAGERER: Venstres Abid Raja reagerer på uttalelsene om Willoch. Foto: Frode Hansen

- Da viser du selv den intoleransen som du forsøker å bekjempe. Du viser ingen toleranse for en annen legitim demokratisk mening i et åpent samfunn, svarte Venstres Abid Raja, som deltok i debatten.

- Ren politisk vurdering

Kåre Willoch mener selv at uttalelsene hans, om Obamas stabssjef, er så langt fra rasisme og antisemittisme som det går an å komme.

- Dette var en ren politiske vurdering om denne stabssjefen gir grunn til større eller mindre endring i forhold til USAs Midtøsten-politikk, og jeg ser for meg at det vil føre til mer pro Israel-politikk også fra Obama-administrasjonens side. Jeg håper på endring, men det ser ikke lyst ut, sier han til VG Nett.

OBAMAS STABSSJEF: Det er uttalelser om denne mannen, Obamas stabssjef Rahm Emanuel, som skapte raseri hos Mona Levin. Foto: EAP

- Hva føler du om det som nå skjer nede på Gaza?

- Det er helt forferdelig. Og jeg er svært redd for at skadene for Israel, for ikke å snakke om skadene for palestinerene allerede, kan bli svært stor i framtiden. Dette skaper mer hat til Israel, og derfor er det kollosalt viktig at vi får til en fredsløsning straks.

- Har noen noen gang kalt deg rasist før?

- Nei, rasist har vel ingen kalt meg, men antisemittist har jo noen prøvd å kalle meg, uten å være særlig vellykket, sier Willoch til VG Nett, og legger til:

- Det er ytterst beklagelig at hun (Levin red. anm.) begir seg inn på tolkninger av mine uttalelser som det overhode ikke grunnlag for.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder