SOLRIKT: Grimstad, her fra havnen, har flest klarværsdager, men Kristiansand har flere registrerte soltimer. Foto: Grimstad turistkontor
SOLRIKT: Grimstad, her fra havnen, har flest klarværsdager, men Kristiansand har flere registrerte soltimer. Foto: Grimstad turistkontor

Hvor er Norges solby?

INNENRIKS

(VG Nett) Grimstad er byen i Norge med flest klarværsdager. Likevel er det flere steder i landet som påberoper seg å ha mest solskinn.

  • Anders Berg-Hansen
Publisert:

Minst ti forskjellige steder hevder å være «stedet med flest soldager», skriver Agderposten.

LISTEFEBER:Hva er Norges beste sommerby?

Foruten Grimstad, mener også Sarpsborg, Mandal, Hvaler, Langesund, Larvik, Tjøme, Stavern, Kristiansand og Kragerø at de er stedene i Norge hvor man hyppigst kan slikke sol.

Hvor er solen?Finn ut på pent.no!

Hos Meteorologisk institutt vil de ikke utrope en endelig vinner, ettersom statistikken kan tolkes på flere måter.

- Kjevik ved Kristiansand har flest soltimer i året. Men om vi bruker det internasjonale målet klarværsdager, er det Grimstad som er vinneren, sier Stein Kristiansen ved Meteorologisk institutt til VG Nett.

LES OGSÅ:- Falsk trygghet med solkrem

Hittil i sommer er det målestasjonene Setesdalen, Kjevik, Lindesnes og Torungen ved Arendal som har registrert penest vær. De fire stasjonene har målt 14 skyfrie dager etter 1. juni.

Uenige turistsjefer

Turistsjefene i Grimstad og Kristiansand stoler naturlig nok mest på målingen som plasserer deres egen by i solskinnet.

- Det er nok mest sol her, sier turistsjef Siri Asdal i Grimstad, som er fullt klar over de ulike målemetodene.

- Vi tror mest på de som opplyser at Grimstad har flest soldager, sier hun.

LES OGSÅ:Syden i sør!

Turistsjef Åse Irene Fjermedal i Kristiansand har en annen oppfatning.

- Jeg kan ikke drømme om at vi har gått ned fra førsteplassen. Det finnes jo statistikk fra Kjevik om at vi har flest soldager. Jeg foretrekker å stole på målingene fra Kjevik, sier Fjermedal.

Måletrøbbel

- Det er veldig vanskelig å kåre Norges mest solrike sted, slår Stein Kristiansen fast.

Ifølge meteorologen har begge sørlandsbyene litt rett. Ettersom målestasjonen ved Grimstad er en automatstasjon, registrerer den ikke skydekke, og derfor vises den ikke på statistikken over antall soltimer. Det er dessuten vanskeligheter med den internasjonale standarden «klarværsdager».

LES OGSÅ:10 tips for sommerbyen Kristiansand

- Denne standarden er veldig streng og passer dårlig for norske forhold. Vi har utviklet en annen standard som heter «penværsdager», forklarer Kristiansen.

Landvik ved Grimstad topper for øvrig også statistikken over penværsdager.

- Sørlandet best

Som en forsonende løsning foreslår Meteorologisk institutt å utrope sørlandskysten til det mest solrike området i Norge.

- Kystområdet rundt Grimstad, Arendal og Kristiansand har mest sol, konstaterer Stein Kristiansen.

Denne konklusjonen kan turistsjefene i Grimstad og Kristiansand leve med.

- Det er ikke langt fra Kristiansand til Grimstad. Hele sørlandskysten er bra på sol og bading, sier Åse Irene Fjermedal diplomatisk.

- Det er nok ikke så veldig markant skille mellom kommunene. Velger man Sørlandet, velger man rett, mener Siri Asdal i Grimstad.

Her kan du lese mer om