KJENT PROFESSOR DØD: Professor Geir Høgsnes ved Universitetet i Oslo under sitt besøk på Instituttet for Journalistikk i Fredrikstad. Han deltok i et kurs som gikk tett på arbeidslivet og hans tema var "Turbulens i organisasjonslivet". Foto: Scanpix
KJENT PROFESSOR DØD: Professor Geir Høgsnes ved Universitetet i Oslo under sitt besøk på Instituttet for Journalistikk i Fredrikstad. Han deltok i et kurs som gikk tett på arbeidslivet og hans tema var "Turbulens i organisasjonslivet". Foto: Scanpix

Kjent professor død

Forskerkolleger i sorg

INNENRIKS

(VG Nett) Professoren Geir Høgsnes (58) som ble funnet død i en leilighet i Oslo var kjent for forskning på lønnsforskjeller i arbeidslivet.

Publisert: Oppdatert: 04.06.09 20:25

58-åringen var ledende innen sitt eget fagfelt og i år 2000 ble han utnevnt som professor ved Institutt for Sosiologi og fra 2002 til 2007 instituttleder på samme sted.

- Geir Høgsnes er en kollega som har hatt stor betydning for sitt fagfelt, sier fakultetsleder Knut Heidar til VG Nett.

De ansatte var ifølge politiet ikke varslet om hendelsen før de kom på jobb torsdag morgen. I dag samlet kollegene ved instituttet seg ifølge Dagbladet i en felles minnestund for kollegaen.

- Vi er oppskaket alle sammen. Han har gjort en enorm innsats og et stort arbeide som vi nyter godt av nå. Han var instituttleder her før meg, sier den nye instituttlederen til Dagbladet.

Instituttledelsen var ikke tilgjengelig for en kommentar til VG Nett torsdag kveld.

- Jeg var på hans bryllupsmarkering 17.mai i Oslo. Som menneske var han utrolig sjenerøs og hjelpsom, sier Trond Nordby til Adressa.

LES OGSÅ:Kjent professor og hans kone funent døde

Forsket på kjønn og arbeid

Da han døde var den anerkjente professoren i ferd med å forske på kjønnsforskjeller mellom kvinner og menn og inkludering av innvandrere og kvinner i norsk arbeidsliv.

Professor Geir Høgsnes ved Universitetet i Oslo var også en av landets fremste eksperter på lønnsoppgjør og en flittig brukt kommentator i mediene.

Senest 27. mai uttalte han seg ovenfor Avisenes Nyhetsbyrå om forhandlingene i lønnsoppgjøret i staten.

Mistenker ektekvinnen

Politiet mistenker at den kinesiske ektekvinnen tok livet av professorektemannen, skrev avskjedsbrev til mor, før hun avsluttet sitt eget liv.

Den 40 år gamle kinesiske konen giftet seg med den anerkjente norske professoren i sitt hjemland for tre måneder siden. De to traff hverandre da professoren var i Kina i forbindelse med arbeidet på Universitetet i Oslo.
Politiet mener de to døde mellom klokken ni og ti onsdag formiddag. Begge ble funnet på soverommet, hvor det så ut som de lå og sov. Senere samme ettermiddag slo professorens far alarm etter å ha vært inne i leiligheten.

- Det var et fredelig åsted og ingen tegn til vold, sier Rohde.

LES OGSÅ:SKREV AVSKJEDSBREV TIL MOR

Tre linjers brev

Politiet har bare funnet avskjedsbrev fra den kinesiske kvinnen.

Brevet på kinesisk, som politiet fant på åstedet, inneholder ingen opplysninger om hvorfor kvinnen eventuelt skulle ønske å ta livet av sin nye ektemann. Eller andre opplysninger om hva som har skjedd.

- Det er bare et farvel med mor, forteller Hanne Kristin Rohde.