EKS-TORPEDO: Espen Lie fra selskapet Omega Group var leid inn som profesjonell vakt under Luftforsvarets flyshow på Rygge. Foto: Frode Hansen

Leid inn som vakt på Luftforsvarets flyshow

Under DDE-konserten på Luftforsvarets flyshow på Rygge var eks-torpedo Espen Lie og hans menn leid inn som sikkerhetsvakter.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Konserten fant sted inne på det militære området på Rygge flyplass lørdag for to uker siden.

Politiet har uttrykt sterk bekymring for forbindelser mellom Forsvaret og sikkerhetsselskaper med innslag av paramilitære ansatte.

Flere sikkerhetsfirmaer er beskrevet i den hemmelige etterretningsrapporten ført i pennen av Oslo-politiet. Noen firmaer spesialiserer seg på vakt og sikring i Norge, mens andre leier ut personell til oppdrag i krigssoner som Irak og Afghanistan.

- Koblingen mellom torpedo og leiesoldater og vårt arrangement er uheldig. Dette er ikke noe som Forsvaret skal bli assosiert med, sier sjef for Rygge flystasjon, oberst Erik Arff Gulseth til VG.

Flystasjonssjef Gulseth sier at dersom han hadde vært kjent med at Lie hadde blitt hyret inn som sikkerhetsvakt, ville han ikke godkjent dette.

- Men vi hadde også militære vakter under konserten for å se til at ikke noe gikk galt inne på det militære området, sier Gulseth.

Samarbeid

Flyshowet og konserten på kvelden ble arrangert av Luftforsvaret i samarbeid med blant annet Borg Flyklubb og Rygge Flyklubb.

- Espen Lie og rundt ti personer fra selskapet Omega Group var leid inn som profesjonelle vakter. De gjorde en god jobb og passet på at alt gikk fint, sier vaktansvarlig Bengt Bach-Gansmo fra Borg flyklubb.

Bach-Gansmo er tidligere løytnant i Forsvaret og var ansvarlig for å hyre inn Lie og hans menn for å ivareta sikkerheten rundt scenen.

- Jeg mener det er uproblematisk at Lie jobbet på showet. Politiet og militært personell var også til stede, og jeg tror ikke de heller oppfattet dette som et problem, sier Bach-Gansmo.

Espen Lie er kjent for sin tidligere virksomhet som pengeinnkrever og torpedo og som nåværende leder for sikkerhetsselskapet Omega Group. Espen Lie ønsker ikke å kommentere saken overfor VG.

VG er også kjent med at flere ansatte i Forsvaret samtidig har jobbet for det private sikkerhetsfirmaet Norwegian Security Assist (NSA).

Sjekkes

NSA er et av flere firmaer som ifølge VGs kilder sjekkes for mulige kontaktpunkter til forbrytere som kan tenkes å misbruke sensitiv kunnskap med utspring i Forsvaret.

Firmaet ble blant annet brukt til å avlyttingssjekke kontoret til Kjell Inge Røkkes forsvarer, tidligere overvåkingssjef Ellen Holager Andenæs, i saken om det falske skipsførersertifikatet i 2005.

VG kjenner til at flere personer med nøkkelkompetanse fra Forsvaret har vært ansatt i NSA. På sin hjemmeside på internett opplyser firmaet følgende:

«Norwegian Security Assist kan som eneste norske sikkerhetsleverandør dokumentere kvalifiserte tjenester innen antiavlytting etter internasjonale krav og standard. Vi har team som siden 1995 har utført fysiske og tekniske søk for flere store konsern i og utenfor Norge.»

Hintet

Tidligere ansatte VG har snakket med, sier at firmaets ledelse var svært opptatt av deres forsvarsbakgrunn.

- Jeg bestemte meg for å slutte etter at venner og bekjente i Forsvaret og politiet hintet om at jeg burde være forsiktig og helst trekke meg ut.

- Det skal lite til for å ødelegge ryktet sitt, og dermed stenge mulighetene for fremtidige oppdrag i Forsvaret, sier en.

Ledelsen i NSA vil ikke snakke med VG.

- Jeg sier til deg som jeg sier til alle medier, og det er ingen kommentar, er beskjeden VG får.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder