89 menn feilbehandlet etter kreft i kjønnsorganer

De siste fire årene har åtte menn dødd og 25 menn fått forverret prognose av sykdommen etter å ha blitt feilbehandlet for kreft i kjønnsorganene.

Irene Rønold
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det opplyser Norsk Pasientskadeerstatning (NPE).

– Disse feilene har alvorlige konsekvenser for mennene og deres pårørende. Basert på de sakkyndige vurderingene vi har hentet inn, mener vi at disse tilfellene kunne vært unngått, sier avdelingsdirektør i NPE, Anne-Mette Gulaker.

De siste fire årene har NPE gitt medhold i 89 saker der menn er blitt feilbehandlet etter kreft i kjønnsorganer. Blandt disse 89 er det 8 menn som har dødd, og 25 menn som har fått forverret prognose av sykdommen som følge av feilbehandlingen, ifølge NPE.

Les også: To av tre kreftpasienter fikk mangelfull behandling

– Får alvorlige konsekvenser

– Feilene skjer fordi helsetjenesten ikke følger vanlig god medisinsk praksis. Vi ser saker der er prøver som ikke blir tatt, og det er prøver som ikke blir tolket riktig. Hvis disse mennene hadde fått stilt riktig diagnose og fått riktig behandling tidligere, hadde de hatt en bedre sjanse til å bli friske, sier Gulaker.

Ifølge NPE gjelder nesten en fjerdedel av sakene svikt i behandling av kreftsykdommen. De aller fleste sakene - 73 prosent - gjelder svikt i diagnose.

– Vi ser flere tilfeller hvor legen ikke tar tilstrekkelige prøver. Vi ser også tilfeller av prøveresultater som ikke blir fulgt opp, selv om det er tydelige symptomer på kreft, sier Anne-Mette Gulaker til VG.

I tillegg er det ofte faktorer som tilsier at pasientene er mer utsatt for kreft, slik at de burde ha fått tettere oppfølging, sier Gulaker. Det gjelder for eksempel tilfeller der pasienten har nær familie som har utviklet kreft.

Les også: Advarer mot prostata-test

Overrasket over omfanget

– Dette er først og fremst en tragedie for disse mennene og deres pårørende. I tillegg er jeg overrasket over omfanget. 89 feilbehandlinger er et høyt tall, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, til VG.

Hun mener det er viktig at noen går systematisk gjennom hendelsene for å se om det er noen mønstre.

– Dette må man nå sørge for at ikke skjer igjen. Når man blir alvorlig syk skal alle være trygge på at de får den behandlingen de trenger når de trenger den, sier Ryel.

Det kan være vanskelig å diagnostisere prostatkreft, forteller Ryel.

– En rask diagnose og oppstart av behandling har som regel stor betydning for pasientens videre prognoser. Det er derfor det er tragisk når det gjøres feil. Det kan være vanskelig å diagnostisere prostatakreft, derfor er det viktig at vi tar i bruk de nyeste verktøyene for diagnostikk, sier hun.

Håper helsetjenesten lærer

Ifølge NPE skjer feilene i forskjellige ledd: Hos fastlegen, på laboratorier, eller hos spesialister eller sykehus. Gulaker håper helsetjenesten går gjennom disse sakene for å lære, for å unngå at slike feil skjer på nytt.

NPE behandler saker der pasienten selv har meldt inn saken, fordi han mener han kan ha rett til erstatning etter feilbehandling.

78 av sakene gjelder prostatakreft, som er den vanligste kreftformen hos middelaldrende og eldre menn i Norge. De andre krefttypene er kreft i testikler (ni stykker) og i penis (to stykker). Hittil er det utbetalt nesten 36 millioner kroner i erstatninger i de 89 sakene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder