VIL ØKE BOMPENGENE: Miljøbyråden i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg (MDG), sier byrådet vil øke bompengene på dager med akutt høy luftforurensning. Foto: Trond Solberg VG

Jubler for Lans bompenger mot  luftforurensning: – Veldig modig gjort

Byrådet i Oslo vil femdoble bompengene i hovedstaden på de dagene det er akutt høy forurensning.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Allerede i vinter kan det derfor kreves 160 kroner i bompenger på de dagene hvor luftforurensningen er «akutt høy», melder NRK i dag.

Astma- og allergiforbundet jubler:

– I et historisk perspektiv er dette absolutt noe å juble for. Dette er et av de strengeste tiltakene man noensinne har varslet, og det er veldig modig gjort, sier assisterende generalsekretær Bo Gleditsch til VG.

– Det vil definitivt ha en påvirkning på de dagene det er snakk om, sier Gleditsch.

Rapport: Krever 185 liv i året

Hvert år dør 185 personer for tidlig på grunn av svevestøv, slo Folkehelseinstituttet (FHI) fast i en rapport i september. De sier det er viktig å redusere den høye forurensningen i Oslo så mye som mulig.

– Du får en økt forekomst av for tidlige dødsfall, og sannsynligvis er det de aller sykeste som dør under slike episoder. Du får også en forverring hos noen av dem med luftveisproblemer, lungesykdommer og hjerte- og karsykdommer, sier avdelingsdirektør Per Schwarze ved Luft og Støy i FHI.

Luftforurensning er veldig væravhengig og blir verst på dager med kald og stillestående luft, påpeker han. Forslaget fra byrådet går ut på å femdoble når langtidsvarslene viser værforhold som kan gi høy luftforurensning.

– Vi har høy luftforurensning hele tiden, men på enkelte dager blir den akutt høy. Det hadde vi fire dager av i vinter, og sist vi hadde det var i 2011. Og i de situasjonene, som er ganske få, ønsker vi å kunne gjennomføre tiltak for å få ned luftforurensningen, sier Lan Marie Berg (MDG), byråd for miljø og samferdsel, til NRK.

Hun sier samtidig at det viktigste de gjør, er langsiktige tiltak som piggdekkavgiften.

HOVEDSTADEN I JANUAR: Bildet viser en grå og tung dag i Oslo i januar i vinter, hvor kaldt vær, mye trafikk og lite vind ga høy luftforurensning. Foto:TERJE BRINGEDAL,VG Foto: Terje Bringedal VG

Vil ha redusering av kollektivprisene

Forslaget om å femdoble bomprisene på «høye» dager er basert på et faglig notat utarbeidet av COWI og Norsk institutt for luftforskning (NILU). Du kan lese notatet her (ekstern lenke).

For vanlige biler er prisen i dag 33 kroner, som blir 165 kroner, hvis det nye forslaget går gjennom. For tunge kjøretøy kan én passering da koste hele 480 kroner.

– Dette er et akutt-tiltak, man setter på et plaster, men det vi må jobbe med her er at akuttdagene ikke oppstår. Og der er vi mer usikre på hva byråden egentlig vil. Jeg tror at hun vil, men om hun kommer til å lykkes er en annen sak, sier Gleditsch i Astma- og allergiforbundet.

– Det som har størst effekt er å øke bompengene samtidig som du senker prisen på kollektivt. Byråden peker på at beregninger viser at å øke prisen i bomringen fører til at luftforurensningen går ned, og det er helt riktig. Men mange av de samme rapportene viser at å øke prisene i bomringen og senke prisen på kollektivt vil ha enda større effekt, påpeker han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder