FÅR PEPPER: Helsebyråden Inga Marte Thorkildsen (SV) får sterk kritikk for sin oppførsel på det private Manglerudhjemmet. Foto: Frode Hansen VG

Fabian Stang varsler oppfølging etter sykehjemsbråk

Fabian Stang sier eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen må «legge seg ganske flat» for å unngå videre politisk oppfølging av klagen på hennes oppførsel på Manglerudhjemmet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

VG skrev torsdag at konsernsjef Tom Tidemann i Unicare har skrevet et brev til byrådsleder Raymond Johansen i Oslo og klaget over oppførselen til Thorkildsen under et besøk ved selskapets sykehjem Manglerudhjemmet.

Besøket fant sted 8. september, da statsminister Erna Solberg besøkte hjemmet, som er blitt landskjent for å ha pub og andre trivselsfaktorer.

«Vi møtte en aggressiv og uhøflig byråd som brukte statsministerens besøk hos oss til å angripe vår driftsform og våre ansatte og til å fremsette uriktige og udokumenterte påstander om oss», skriver Tidemann.

– Slik oppfører man seg bare ikke. Det går ikke an, sier tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang, som leder Oslo kommunes helse- og sosialkomité.

BESØKET: Statsminister Erna Solberg (H) besøkte Manglerudhjemmet 8. september. Byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) dukket også opp, uten å være invitert. Foto: Trond Solberg VG

Varsler oppfølging

Stang sier de vil forfølge saken.

– Dette er et alvorlig forhold, som jeg vil be byrådslederen rydde opp i. Saken vil bli tatt opp i spørretimen i bystyret onsdag og Thorkildsen bør legge seg ganske flat, for å hindre at saken tas videre politisk, sier Stang.

Thorkildsen bekreftet torsdag at hun og konsernsjefen havnet i munnhuggeri, men er ikke enig i at sitausjoenn fremstilles riktig i brevet.

– Det ble hett mellom Tidemann og meg etter at han avbrøt på en særdeles lite hyggelig måte. Jeg avviste ham, og han marsjerte ut av rommet. Det beklager jeg, sa hun.

– Pinlig

Fabian Stang sier det har med normal folkeskikk å gjøre.

– Å diskutere politikk er helt greit. Det hender også at slike diskusjoner blir opphetet. Men det må skje i egnede fora, ikke på et sykehjem full av eldre og gjester som gledet seg over å vise frem hjemmet sitt til statsministeren. At en ansvarlig byråd oppfører seg på den måten, er pinlig. Det skal rett og slett ikke skje, sier Stang.

Les også: Stangs sommerbolig

– At hun i tillegg hadde en belærende opptreden, hvor hun angrep private sykehjem utifra sitt ideologiske ståsted, er veldig uheldig. At hun nærmest hater private sykehjem får være hennes sak, men man må oppføre seg når man er ute og representerer, sier han og legger til:

– Vi la til grunn da jeg var ordfører og vi var i byråd at vi skulle drive byen til glede også for de som ikke stemmer på oss. Man har et stort ansvar når man blir valgt og det ansvaret har ikke Thorkildsen tatt på alvor. Det skal være rom for alle, ikke bare de en er ideologisk enige med, sier Stang.

Men ikke alle er enige med den tidligere ordføreren. Dagen etter møtet på Manglerudhjemmet hadde Thorkildsen et møte med Pårørendeaksjonen, der mange av medlemmene fortalte om sine møter med eldreomsorgen i Oslo.

Etter saken om besøket vil de gjerne uttrykke sin støtte til byråden.

– Man så at hun ble berørt av historiene. Vi ble godt mottatt og hun var veldig lydhør, så jeg synes at det er synd at noen oppfatter henne som arrogant. Vi opplevde henne i alle fall ikke som det, sier aksjonens kommunikasjonsansvarlig Anita Vatland.

UT MOT THORKILDSEN: Fabian Stang mener byråden burde ha oppført seg slik hun blir beskrevet i klagebrevet. Foto: Helge Mikalsen VG

– Registrerer at han kvesser knivene

Striden om private eller kommunale sykehjem stod sentralt i valgkampen før kommunevalget og dagens sittenede byråd lovet å bekjempe private sykehjem, som Manglerudhjemmet er et eksempel på.

I en sms til VG skriver Thorkildsen følgende:

– Jeg ønsker Fabian Stang velkommen tilbake, og registrerer at han kvesser knivene før stortingsvalget. For øvrig vil jeg oppfordre dere i VG til å frigi opptakene fra Manglerudhjemmet. VGTV var der hele tiden. Hvis jeg oppførte meg så ubehøvlet som Unicare skal ha det til, vil jeg anta at dette hadde blitt en sak lenge før.

Episodene Unicare viser til i sitt brev til byrådsleder Raymond Johansen ble ikke filmet av VG, som var der i anledning et intervju med Solberg om et annet tema.

Thorkildsen melder til VG fredag kveld at hun har invitert Tom Tidemann på en kaffe i neste uke.

– Jeg vil da gi uttrykk for at jeg er glad for den jobben de ansatte på Manglerudhjemmet gjør for våre eldre, noe jeg også uttrykket under mitt besøk der. Det er imidlertid beklagelig at Tidemann oppfattet måten jeg avsluttet samtalen med ham på som uhøflig. Som eldrebyråd ønsker jeg å ha et godt og konstruktivt samarbeid med alle som leverer omsorgstjenester til Oslo kommune. Jeg håper han takker ja til invitasjonen, sier Inga Marte Thorkildsen

VG på Manglerudhjemmet: Åpenhjertig Erna

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder