PATRULJEFLY: P8 Poseidon-flyene er også en av mulighetene når Norge skal kjøpe nye maritime patruljefly.

PATRULJEFLY: P8 Poseidon-flyene er også en av mulighetene når Norge skal kjøpe nye maritime patruljefly. Foto: Rob Griffith Ap

Evenes flystasjon kan bli overvåkingsbase for USA

Det amerikanske forsvaret vurderer å bruke Evenes flystasjon i Nordland for maritim patruljering med sine P8 Poseidon patruljefly.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ifølge Forsvarsdepartementet ønsker US Navy å forberede infrastrukturen i Norge på mottak av denne typen fly for kortere og lengre opphold i nordområdene, skriver Fremover.

Forrige uke besøkte en delegasjon fra US Navy flystasjonene på både Evenes og Andøya, men fortsatt er kartleggingen i en tidlig fase fra amerikanernes side, ifølge departementet.

BAKGRUNN: Slik kan fremtidens forsvar bli

– Det er selvfølgelig positivt for Norge dersom de kan bidra til å bygge opp en framtidig base for nye maritime patruljefly i Norge, men foreløpig er det åpent, sier kommunikasjonsrådgiver Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet.

Gjemble påpeker at dersom US Navy etablerer seg i Nord-Norge, må det samkjøres med norske planer for utviklingen av basestrukturen i landet.

Regjeringen foreslo nylig å legge ned flere militærbaser i sin langtidsplan for Forsvaret. Blant annet flystasjonen på Andøya kan bli nedlagt dersom regjeringen får det som de vil.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder