TO SMÅBARNSMØDRE: Her er Marte Krogh og venninnen Sølje Bergmann avbildet sammen på premieren av filmen «Skyfall» i oktober i fjor. Bergmann støtter Krogh i at norske småbarnsmødre må ta seg sammen. FOTO: FRODE HANSEN/VG

Støtter Kroghs mammautspill

(VG Nett) Marte Kroghs mammautspill har skapt skarpe reaksjoner blant leserne. Skuespiller Sølje Bergmann støtter venninnen fullt ut.

Fredrik Svendsen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Finansfrue og fiolinist Marte Krogh mener småbarnsmødre må ta seg sammen og trene.

- Jeg er helt enig med Marte. Det Marte prøver å sette fingeren på, er at det gis så mange unnskyldninger der ute. Når man er gravid for eksempel tenker mange at du kan ta på deg mannens skjorte og spise hva du vil, men det er helt feil. Mange går opp mye under graviditeten, og da må man ta seg selv i nakken og gjøre noe med det, sier skuespiller Sølje Bergmann.

Hva mener du, bør småbarnsmødre ta seg sammen?

Skuespilleren har tre små barn i alderen ett til fem år med ektemannen, skuespiller Stig Henrik Hoff. Hun har tidligere gått kraftig ut mot unge mødre som ikke prioriterer barna sine nok. Hun er selv hjemmeværende, og tok seg i likhet med Krogh tid til å trene av seg de ekstra kiloene som fulgte av svangerskapet.

- Jeg tok meg selv i nakken og trente masse. Er du misfornøyd med vekten, så tren eller spis annerledes. Jeg skjønner at det er vanskeligere for noen, men hvis man ønsker forandring er kun en selv som må ta ansvar, sier Bergmann.

Sterke reaksjoner

Mange av VG Netts lesere er svært kritiske til Kroghs uttalelse. Flere reagerer på at Krogh kommer med dette utspillet samtidig som hun er hjemmeværende og får hjelp fra au pair og vaskehjelp.

«Såklart, hadde jeg hatt råd til vaskehjelp og au pair, rett og slett kjøpt meg goder, så hadde kanskje jeg hatt tid til trening. Krogh kan prøve mine sko for noen dager, 3 barn fra 1-5 år, og ikke vaskehjelp eller barnepass, så er jeg spent på hvordan hun løser å trene med en hau med barn og plikter, og gjerne en 100% + jobb i tillegg.»,skriver Marie (25) fra Harstad.

«Begynn å jobb fullt, vær med ungen, tren HARDT og vask huset ditt sjøl. Og slutt å lev på den stakkars gubben. DA først kan vi snakkes Marte!», skriver Jeanette (33) fra Ski.

Men blant kritikerne finnes det også flere som er enige med finansfruen.

STØTTE KROGH: Småbarnsmor Anne-Marit Haukø fra Trondheim mener hennes medmødre må trene mer. FOTO: PRIVAT

- Jeg tenker at hun har rett i at småbarnsmødre bør trene mer. Det er viktig for å få overskudd i hverdagen, man blir også en bedre mor av å ha overskudd ved å ha mer energi til ungene, sier Anne-Marit Haukø fra Trondheim som er mor til tre år gamle Milla Louise Haukø Olsen.

Hun er en av over hundre lesere som har delt sin mening om finansfrue og fiolinist Marte Kroghs mammautspill på VG Nett. Saken har også fått over nærmere 500 kommentarer via Facebook.

- Det er viktig å bestemme seg for trening på forhånd. Å tenke at i kveld skal jeg ut og jogge eller i kveld skal jeg en tur på treningsstudioet. Et annet godt tips er å avtale med venninner og trene i lag, sier Haukø som selv er i full jobb og får lagt inn flere treningsøkter samtidig som hun er småbarnsmor.

Startet treningsgruppe for mødre

Maria Severinsen fra Rygge i Østfold startet sommeren 2012 sin egen «Barsel camp» der mødre samles for å trene en gang i uken.
Severinsen er enig med Krogh at enkelte småbarnsmødre trenger å ta seg sammen.

- Jeg tenkte at dette er helt riktig. Jeg tenker også at en del småbarnsmødre må skjerpe seg litt og ta seg selv i nakken. Men jeg har full forståelse for at enkelte er presset på tid, hvis man er alenemor med et par fem seksåringer så er det veldig begrenset hva man får til, sier Severinsen.

Akkurat det å ta seg i nakken, var det som fikk Severinsen til å starte treningsgruppen i Rygge. Hun oppfordrer unge foreldre til å planlegge hverdagen sin enda litt bedre for å få tid til en treningstur.

BARNETRENING: Maria Severinsen (t.v.) startet sin egen treningsgruppe for småbarndsmødre i Rygge i Østfold. Her med treningsvenninnen Jeanine Roer. FOTO: PRIVAT


- Det er så mye man kan gjøre som ikke handler om flere timer på et treningssenter. Man kan bare ta på seg et par gode sko og være ute en halv time. Man får gjort ekstremt mye bare på den tida, sier Severinsen.

Hun mener trening er viktig ikke bare for den som trener, men også de rundt.

- Blir man for stillesittende går det utover helsen. Skal man klare å henge med i svingene med en aktiv krabat, så trengs det et lite grunnlag. Man trenger ikke å sikte på å være maratonløperen, men kan legge det opp etter sin egen livsstil. Å utfordre seg selv med pust og puls et par tre ganger i uka, kan gi deg flere år med levetid samt mer energi, sier Severinsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder