Forsvinningssak avslører menneskesmugling

En forsvinningssak på Vestlandet har avslørt en ny metode for å lure seg forbi innvandringsregelverket med familiegjenforening og falske identiteter.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Kort fortalt går metoden ut på at en person som har kommet til Norge på familiegjenforening, forsvinner for å så å dukke opp med en ny identitet i et annet land, skriver Bergens Tidende.

Personer som kommer på gjenforening sjekkes ikke like grundig som asylsøkere, blant annet tas det ikke fingeravtrykk av den førstnevnte gruppen. Dermed er det vanskeligere å avdekke at en person søker på nytt i et annet land.

Saken som nå er rullet opp på Vestlandet startet med at en eritreisk mann (27) meldte sin kone savnet. Målet med den falske meldingen var at kvinnen skulle slettes fra norske registre og på den måten bli vanskeligere å spore opp.

Men sporet opp ble hun, med en ny identitet i Sverige.

Proformaekteskap

- Slik vi ser det er savnetsaken vår nå løst. Hva som skjer videre med utlendingssakene til de involverte personene vil være opp til UDI og Politiets utlendingsenhet, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold i Hordaland politidistrikt.

Politiets hovedteori er at proformaekteskap eller forfalskede vigselsattester brukes for å få godkjent familiegjenforening. 27-åringens forsvarer avviser at dette ligger bak saken i Bergen.

- Min klient sier at det var et ekteskap basert på kjærlighet som tok slutt, og at det ikke kan relateres til ulovlig innvandring, sier advokat Fredrik Verling.

- Toppen av isfjellet

Selv om han bare kjenner til én annen tilsvarende sak på Vestlandet, tror ikke politiadvokat Rudolf Christoffersen at saken fra Bergen er unik.

- Det man vet på generelt grunnlag er at menneskesmugling er et økende fenomen, og vi har nok bare oppdaget toppen av isfjellet. At ordningen med familiegjenforening kan misbrukes i denne sammenhengen er helt åpenbart, Christoffersen.

Utlendingsdirektoratet minner om at juks kan føre til at retten til å være i Norge blir inndratt.

- Hvis vi får opplysninger om at en person som har fått innvilget asyl i Norge har oppgitt falsk identitet og har oppholdstillatelse i et annet EU-land, kan det føre til at vi tilbakekaller tillatelsen som ble gitt, sier Therese Bergwitz-Larsen i UDI. Hun ønsker ikke å kommentere saken Bergens Tidende omtaler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder