IMOT DETTE: Norsk Kennel Klub protesterer mot at hunder behandles på denne måten. Bildet er fra Yulin-festivalen som arrangeres i Kina. Foto:,Ap

Truer Norsk Kennel Klub med utkastelse etter Kina-klage

Norsk Kennel Klub boikotter World Dog Show fordi det legges til Kina. Det er ikke det internasjonale forbundet fornøyd med.

Angelica Hagen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter den mye omtalte hundekjøttfestivalen i Kina og måten landet behandler sine firbente venner på, gikk Norsk Kennel Klub (NKK) ut i protest mot at Kina skulle få tildelt World Dog Show i 2019.

Fire land ville ha hundefeiringen, Kina, Tyskland, Kroatia og Spania. Kina fikk flest stemmer.

Norsk Kennel Klub brukte sin demokratiske rett til å stemme imot, men vant ikke frem.

Nå går NKK, som mener hundevelferden bør stå sterkere, hardt ut mot FCI (Fédération Cynologique Internationale) og boikotter showet. De oppfordrer også norske dommere til å takke nei til oppdrag i Kina.

– Vi kan ikke støtte måten Kina behandler dyr på. Vi kan ikke feire dem ved å legge verdens største hundeshow dit, sier administrerende direktør Trine Hage i NKK til VG.

Les også: Nå får Norge dyrepoliti

Risikerer utkastelse

Kennelklubben har fått støtteerklæringer fra klubber over hele verden.

Dét har ikke blitt godt mottatt av FCI, som sendte et brev til NKK.

I brevet skriver forbundet at FCIs medlemsland må forholde seg til de demokratiske avgjørelsene som er tatt, hvis ikke kan det medføre sanksjoner eller utkastelse.

«Jeg minner om at FCI- komiteen innehar retten til å gi ut advarsler eller suspensjon til sine medlemmer for opp til to år. Vi oppfordrer NKK til å trekke tilbake sitt engasjement mot å oppfordre medlemmer til å boikotte World Dog Show 2019», står det skrevet i brevet.

Vil stå på sitt

I sitt tilsvar til FCI skriver klubben at de ikke kan akseptere mangelen på respekt og velferd for hunder i Kina og at forbundet går imot sin egen uttalelse om å «promotere og støtte hundevelferd verden over».

Hovedstyret i Norsk Kennel klub har valgt å ikke endre mening i saken. Trine Hage forteller at de kommer til å stå på sitt, selv om det fører til utkastelse, noe som kan få konsekvenser for klubben.

– Det kan få økonomiske konsekvenser for oss, og vi kan miste gode dommere som ikke får ta oppdrag utenfor FCI, forteller hun.

Les også: Friske hunder mishandles og slaktes for skinnet

Omstridt festival

NKK er veldig imot Yulin-festivalen som arrangeres i Kina hvert år. Festivalen fikk medieoppmerksomhet verden over, og har møtt stor motstand.

Kinesiske medier har meldt at rundt 10.000 hunder slaktes i forbindelse med festivalen. Hundene plukkes opp på gaten, og mange blir angivelig stjålet fra sine eiere i forkant av nedslaktingen.

Siden 1990-tallet har festivalen, hvor man slakter hunder og katter, funnet sted i den sørkinesiske byen, ikke langt fra Hongkong. Ifølge gamle tradisjoner skal hundekjøttet bringe lykke.

FCI imot Yulin-festival

VG får opplyst av FCIs talsperson Audrey Fayt at forbundet skrev en e-post til guvernøren i Guangxi-provinsen i Kina i slutten av juni, der de ba myndighetene i Yulin om å slutte med «inhuman oppførsel».

VG har fått tilgang til brevet. Det står blant annet at «FCI i samarbeid med den kinesiske kennelklubben ønsker å opplyse deltagerne på Yulin-festivalen om at hunden er menneskets beste venn».

Kina ble en del av FCI for ni år siden. Ifølge Fayt har kennelklubben i landet vist seg å være en aktiv organisasjon med fokus på hundevelferd, og i tråd med prinsippene FCI står for.

Mener NKK diskriminerer

Audrey Fayt skriver til VG at forbundet ser på World Dog Show 2019 i Shanghai som en mulighet til å opplyse det kinesiske folk om respekt for hunder.

– Ved å oppfordre hundeeiere og dommere i Norge til å ikke delta på verdens største hundemesse, respekterer ikke NKK det demokratiske valget som ble tatt og følger dermed ikke FCIs regler, står det i e-posten.

I tillegg mener Fayt at slik oppførsel går imot prinsippene i forbundet om å ikke diskriminere andre kulturer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder