Drømmer om gigantsykehus større enn hundre fotballbaner

INNENRIKS

RADIUMHOSPITALET (VG Nett) Større enn hundre fotballbaner og alt på ett sted - slik kan Skandinavias største sykehus se ut i fremtiden.

Publisert: Oppdatert: 25.10.12 23:16

Oslo Universitetssykehus (OUS) har fått arkitektfirmaet NSWAP til å tegne skisser for hvordan det kunne sett ut hvis hele sykehuset lå på ett område.

Men de grønne lommene, en helt ny tunnel og kort vei mellom de forskjellige enhetene, er foreløpig bare en fjern drøm, innrømmer adminstrerende direktør Bjørn Erikstein.

- Hvor realistisk er dette?

- Det er kjempespennende, men de viser bare en mulighet. Vi må snakke med statlig og kommunale myndigheter og det ligger langt frem i tid, sier han til VG Nett.

- Hvis dette blir realisert, kan vi få et ordentlig «Campus Oslo».

OUS er Skandinavias største sykehus med 20.000 ansatte, og forslaget er bare ett av tre som nå blir vurdert av sykehuset.

Sykehuset har i dag til sammen 950.000 kvadratmeter, hvorav mellom 200.000 og 250.000 er på Gaustad.

- Denne studien har vist at det over tid kan være mulig å bygge 500.000 kvadratmeter til på Gaustad. I så fall kan sykehuset samles der, sier Erikstein.

Dersom ideen på skissene blir realisert, får sykehuset altså rundt 250.000 færre kvadratmeter å rutte med totalt.

1100 meter lang tunnel

Tegningene viser hvordan storsykehuset kan se ut ved en samlokalisering på Gaustad-området i fremtiden. Ved å legge Ringveien i en 1100 meter lang tunnel, kan hele sykehuset få plass på ett område.

Prosjektet er imidlertid såpass nytt at sykehuset ikke har snakket med Vegvesenet eller andre om den store omveltningen i trafikken.

I dag ligger sykehuset spredt over hele Oslo. De tidligere helseforetakene Ullevål, Aker og Rikshospitalet/Radiumhospitalet ligger fremdeles på forskjellige steder selv om sykehusene er slått sammen til ett.

Krisepakke

Torsdag presenterte direktøren tegningene både på styremøtet til Oslo Universitetssykehus og hos det regionale helseforetaket Helse Sør-Øst.

- Jeg har også vist det til to byråder og for kommunaldirektør i Oslo. Jeg vet også at helse Sør-Øst kommer til å orientere departementet om dette, sa Erikstein på styremøtet.

Oslo Universitetssykehus har den siste måneden varslet om store kutt på rundt 800 millioner til neste år. I begynnelsen av oktober fortalte en tidligere overlege ved sykehuset at han mente sykehuset hadde endret seg etter at det ble slått sammen, og at pasienter blant annet ikke fikk de operasjonene de skulle ha.

De mange kuttene ved sykehuset har fått Frp-leder Siv Jensen til å be om at sykehuset får en krisepakke for å klare seg.

Her kan du lese mer om