NRK: Har anmeldt hatmelding til politiet

Faten (19) i VGTV-intervju: – Må hele tiden forsvare at jeg er muslim

Faten Mahdi Al-Hussain (19) forteller at to av hennes onkler ble drept da de sto opp mot Saddam-regimet. Hun vil også kjempe for det hun tror på: Fred, rettferdighet og respekt.

 • Silje Ensrud
 • Hege Lyngved Odinsen

Artikkelen er over fem år gammel

– De er et forbilde i det arbeidet jeg gjør. Irakere er veldig sterke mennesker. De har gått gjennom så mye, og fortsatt er de sterke mennesker som står opp. Jeg tror det er derfor jeg tør å stå opp også, sier Faten Mahdi Al-Hussaini i et stort VGTV-intervju.

I kveld har hun anmeldt en hatmelding hun fikk på Facebook, forteller hun til NRK Kveldsnytt.

– «Måtte Gud forbanne deg» og så sa han «håper du blir et ISIS-offer», stod det i meldingen. Det påvirker meg ikke det hele tatt, det skremmer meg ikke, men jeg synes bare det er viktig å anmelde det, sier Faten til rikskanalen.

19-åringen ble kjent over natten da hun mandag frontet demonstrasjonen i Oslo mot IS og ekstremisme. På talerstolen foran Stortinget – og 5000 mennesker – tordnet hun mot urettferdighet og terror, drap og halshugging, tortur av sivile og voldtekt av kvinner.

I dette intervjuet forteller hun om engasjementet sitt, sinnet mot IS og deres likesinnede, om å være muslim i Norge, hjemlandet Irak og fremtiden:

– Du har tatt initiativ til demonstrasjon mot IS, hva får en 19-åring til å gjøre dette?

– Å gå rundt og bli dømt for at man er muslim, og at mennesker som er ekstreme skal få representere deg, det blir man sliten av. Og da jeg så det intervjuet med Ubaydullah Hussain på VGTV, da ble jeg i hvert fall sliten: Hvis folk dømmer meg for å være lik muslim som han, da er det på tide å stå opp og gjøre noe. Så jeg tok kontakt med dem som sto bak demonstrasjonen og spurte om jeg kunne hjelpe til.

– Kan du fortelle hva du tenkte da du så VGTV-intervjuet med Ubaydullah Hussain?

– Jeg ble provosert, ikke fordi han fikk ytre seg, men fordi han fikk så mange minutter på å fortelle løgn og skape hat og kvalme – og si at det er mange muslimer i Norge og verden som støtter Den islamske staten.

– Vet du hva, ja, det er mange muslimer i verden som støtter den islamske staten. Som muslim så ønsker jeg en muslimsk stat, men ikke Den islamske staten, det er ikke en islamsk stat, det er en djevelsk stat.

– Ønsker du å leve under en islamsk stat?

– Jeg er jo muslim, selvfølgelig ønsker jeg å leve under en islamsk stat. Men hvem er det som har en riktig muslimsk stat nå til dags? Jeg ser jo ingen steder i verden som er en riktig islamsk stat.

– Kan du fortelle forskjellen mellom gruppen Den Islamske stat og en islamsk stat?

– Gruppen Islamske Stat er jo det som vi ser nå; IS. Det er den barbariske staten som er opprettet av ekstremister og folk som ikke har noen kunnskaper om islam, folk som mener at islam står for drap og tortur, blodbad og kvalme – og de svartmaler islam.

– Men en riktig islamsk stat, det er jo den som sprer kjærlighet blant folk, som aksepterer alle religioner og lar folk leve trygt i staten. Det er respekt og rettferdighet, det ikke er forskjell mellom rik og fattig, alle skal være likestilt. Det er en riktig islamsk stat.

– Hva er islam for deg?

– Det er min identitet, min livsstil og betyr alt for meg. Det er det jeg våkner opp til og det er det jeg sovner til. Det er grunnen til at jeg er fredelig. Det er det jeg har lært, fred, toleranse, respekt, kjærlighet, uansett om man er kristen, muslim, eller hvem man måtte være.

– Det er et sitat som sier: Du har to typer mennesker: Enten dine brødre i troen eller dine likemenn i skapelsen. Det vil si at du skal respektere alle mennesker uansett hva. Fordi vi er like uansett. Det er det jeg følger som norsk muslim.

– Tenker du at du må forsvare at du er muslim?

– Ja, hele tiden. Først og fremst må man ta diskusjonen med ikke-muslimer, og så må man ta diskusjonen med ekstremistiske muslimer. Det er slitsomt å angripes fra begge sider. Men jeg håper at etter demonstrasjonen blir det mindre av dette. At man slipper å gå rundt å fortelle at man ikke er en del av IS. Jeg støtter ikke dem, ikke døm meg på samme måte som dem.

PÅ BESØK I VG: Faten Mahdi Al-Hussain (19) i VGs lokaler for å gjøre VGTV-intervju. FOTO: ROGER NEUMANN/ VG Foto: ,

– Hva snakker dere om i vennegjengen din nå?

– Nå snakker de veldig mye om appellen min, og at dette er et stort fremskritt for Norge og for norske muslimske ungdommer. At det var på tide at vi kom ut i media og ble hørt. Jeg nevnte det i talen min at dette er historisk fordi så mange mennesker på tvers at religion og bakgrunn står sammen mot terrorisme, IS, Profetens Ummah-gruppen og urettferdighet. Det er jo vakkert.

– Frykter du at det kan komme represalier etter dette?

– Nei, jeg frykter ikke noe sånt. Skal det skje så får det skje. Men det er ikke noe som skal få stoppe meg.

– Foreldrene dine, frykter de for sikkerheten din?

– De gjorde det før, men nå har de sett at Faten, hun klarer seg.

– Har du noe ønske om å flytte tilbake til Irak?

– Etter det som skjedde i går så tenker jeg: Det her er mitt land. Det er her jeg kommer til å bo, her er det en større sak å kjempe enn å dra ned til Irak.

– Hva skjer videre nå?

– Det vet jeg ikke, men jeg kommer til å fortsette å kjempe. Nå føler jeg meg fri fordi jeg har fått ytret meg. Før gikk jeg rundt med så mye i hjertet mitt, så mange tanker, og jeg ville fortelle til det norske samfunnet: Slutt å døm meg! Alle muslimer er ikke like.

– Hva må til for å bekjempe terrorisme?

– Jeg tror kunnskap har stor betydning. At folk søker kunnskap om hva som er riktig og galt. Muslimer må bli obs på hva islam virkelig står for. Islam betyr jo fred. Folk må ikke bli hjernevasket av ekstremister. Og det er veldig viktig å ta vare på ungdommen slik at de ikke går feil vei, til ekstremismen.

– Har du noen tro på at man kan klare det?

– Absolutt!

Les også

 1. - Dere følger ikke islam. Dere følger djevelen!

  Faten Mehdi Al-Hussaini er svært glad for oppmøtet på kveldens demonstrasjon i Oslo - og svært sint på IS og deres…
 2. Kronikk: Historiens startskudd

  Nylig fikk Aftenpostens redaktør Harald Stanghelle meg…
 3. VG mener: Sammen mot ekstremisme

  Flere tusen er ventet i dagens demonstrasjon i Oslo. Deltakerne vil markere sin avsky mot terrororganisasjonen IS…
 4. Stor støtte til Faten (19) etter appell mot IS-terroristene: – Svarte på støttemeldinger til klokken fire i natt

  Etter talen under demonstrasjonen mot IS mandag, har støttemeldingene strømmet inn til Faten Mehdi al-Hussaini (19).

Mer om

 1. Islam i Norge
 2. Irak

Flere artikler

 1. Pluss content

  19-årige Faten med kveldens sterkeste IS-appell:  «Dere følger djevelen»

 2. - Dere følger ikke islam. Dere følger djevelen!

 3. Stor støtte til Faten (19) etter appell mot IS-terroristene: – Svarte på støttemeldinger til klokken fire i natt

 4. Norske muslimer raser mot Hussain

 5. Støtter IS' halshugging

 6. Kronikk: Mitt ståsted

Fra andre aviser

 1. Kraftfullt oppgjør med ekstremisme i Oslo

  Fædrelandsvennen
 2. - En historisk demonstrasjon

  Fædrelandsvennen
 3. Her er appellen Faten (19) holdt utenfor Stortinget

  Aftenposten
 4. Faten Mahdi Al-Hussaini (19) vil bruke millionpris på skoleturné mot ekstremisme

  Aftenposten
 5. Faten Mahdi Al-Hussaini: - Kommer ikke til å stoppe selv om jeg får hundre hatmeldinger

  Aftenposten
 6. - Dette har vært med på å ødelegge livet mitt

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder