Bruker ferien på studietur i Silicon Valley

PÅ STUDIETUR: Jonas Gahr Støre er denne uken på rundreise i Silicon Valley, hvor han har besøkt flere av områdets mest fremoverlente bedrifter og norske oppstartsbedrifter. Arbeiderpartiet-lederen her foran delegasjonens leiebil. Foto: Leif-Åge Reme

Ap-Jonas vil lære «kidsa» å kode

SAN FRANCISCO (VG) Ap-leder Jonas Gahr Støre (55) har planen klar for hvordan Norge skal hevde seg som teknologinasjon.

  • Camilla Bjørn

Artikkelen er over tre år gammel

– Målet er ikke å gjøre Norge til et Silicon Valley. Norge blir allerede beskrevet som et foregangsland i digitalisering. Men vi har mye igjen å gjøre, sier Støre til VG.

På eget initiativ har han lagt deler av sommerenfeiren til Silicon Valley, hvor han for tiden er på «studietur» for å spisse sin teknologiske kompetanse, sammen med et knippe medarbeidere.

Når VG setter seg ned med Ap-lederen har han nettopp vært på besøk hos Googles superhemmelige utviklingsavdeling X og prøvekjørt deres selvkjørende bil. Senere venter en lengre seanse hos Tesla.

Les også: Barn utdannes til digitale pensjonister

Det hektiske programmet er skreddersydd for å gi innsikt i hvordan teknologi og myndigheter vil påvirke hverandre i fremtiden.

Jonas Gahr Støre har også hatt flere møter med norske oppstartsbedrifter i området. De fleste er opptatt av rammevilkårene for gründervirksomhet i Norge. Spesielt opsjonsbeskatningen mener de må forandres. Det er Støre enig i.

Dette er de konkrete grepene Ap-lederen vil gjøre med teknologipolitikken hvis han kommer til makten i 2017:

1. Opsjonsbeskatning

I Silicon Valley er aksjeopsjoner et viktig incentiv for å kapre dyktige ansatte i en oppstartsperiode. Man kan kanskje ikke friste med høy lønn, men med eierandeler i et firma som vokser. I Norge er det kostbart for ansatte å få opsjoner og eierskap. Man skatter av en antatt verdi før verdier er realisert.

– Vi må se på opsjonsbeskatningen. Hvordan du kan ha lav lønn i starten og heller ta ut mer senere. Altså at du venter litt på den lønnen til du lykkes. Det mener jeg vi må gå inn og se på, og vurdere endringer i regelverket.

2. Flere IKT-studieplasser

Kun 10 prosent av alle som søker it-studier kommer inn fordi det ikke finnes nok studieplasser.

– Antall studieplasser i IKT på norske universiteter og høyskoler må økes, og det må gjøres gjennom politiske beslutninger. Vi har foreslått dette på Stortinget.

3. Innføre koding i grunnskolen

Å innføre programmering på barneskoletrinnet er innført i flere land.

– Da vi drev valgkamp i Oslo i fjor var vi involvert i prosjektet «Lær kidsa kode», hvor man ta erfarne teknologer og setter dem til å undervise barn på femteklassetrinn. Dette bør fases inn i grunnskolens opplæring, synes jeg, sier Støre.

For øvrig; Ungdomsskoleelever på 146 skoler over hele landet vil fra høsten få tilbud om programmering som valgfag, etter tiltak fra regjeringen.

NORDMENN I TECH: Jonas Gahr Støre har hatt samtaler med en rekke norske oppstartsbedrifter i Silicon Valley. Flere mener dagens opsjonsskattemodell gjør det vanseklig å rekruttere topptalent. Her i møte med blant annet MESH-grunnlegger Anders Mjåset. Foto: Leif-Åge Reme

Les også: Finans-Norge tror Norge i praksis er kontantfritt innen fem år

Verden står mitt oppe i en rivende digital utvikling. I Norge sliter vi med å utvikle nye teknologer. Bare 10 prosent av dem som søker på IT-studier kommer inn fordi det ikke finnes studieplasser, ifølge IKT Norge. Samme organisasjon melder av én av fire teknologistillinger vil stå ubesatt i 2030.

– At vi er i en akselerasjon hvor automatisering, roboter og ny teknologi vil ta over arbeidsplasser er det ingen tvil om. Det vil bare øke. Men dette er jo ikke nytt. Helt siden den industrielle revolusjonen har det vært slik, men i sum har det bestandig kommet til flere jobber enn det forsvant, påpeker Støre.

Les også: Kan denne roboten bli president i USA?

Hjelp til å mestre endringene

Han mener myndighetenes oppgave i utviklingen fremover er å sørge at det legges til rette for at folk kommer i nye jobber som dekker nye behov.

– De som opplever at de sitter i gamle jobber hvor teknologien endrer seg, skal ikke gå inn i dårlige livsvilkår. Mot valget i 2017 vil vi lansere en stor kompetansereform som blant annet vil gjøre det lettere for folk å videreutvikle kompetansen sin, og få påfyll slik at man mestrer disse endringene.

At unge gründere søker ut av landet synes ikke Støre er negativt.

– De trenger kompetanse og muligheten til å skalere opp selskapet på en måte man ikke kan gjøre i Stockholm, København eller Oslo. De har globale ideer som krever andre forutsetninger. Det tenker jeg er bra.

Det hektisk programmet avsluttes Washington DC fredag, med besøk hos president Barack Obamas innovative IT-divisjon 18 F. Her hjelper toppfolk fra Silicon Valley myndighetene med bedre tekniske løsninger.

Bakgrunn: Obamas supernerder

GOOGLE-BIL: Ap-lederen fikk prøve Googles nye selvkjørende bil under et besøk hos selskapets forsknings-lab X. Foto: Leif-Åge Reme

Vil ha teknologisjef på SMK

Obama har også en egen teknologisjef ansatt i sin stab i Det hvite hus. Hennes jobb er å sørge for at teknologiske løft samkjøres på tvers av divisjoner og sektorer i myndighetene, og unngå kostbare IKT-flopper slik vi har sett i Norge de senere årene i NAV og Politiet.

– Blir jeg statsminister vil jeg ha høyteknologisk kompetanse mye tettere på meg. Hun som er Obamas teknologirådgiver kommer fra Silicon Valley, og ser på sin innsats i Washington som et samfunnsoppdrag. Vi trenger tilgang på teknologisk innsikt tettere på regjeringens daglige arbeid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder