FULL FYR: Brannen på «Scandinavian Star » startet ved 02-tiden natt til lørdag. Først søndag ettermiddag, da skipet lå i svenske Lysekil, kunne brannen erklæres for slukket. Foto:Tor Arne Dalsnes,VG

Politiet fortsetter Scandinavian Star-etterforskningen til våren 2016

Oslo-politiet regner med å etterforske mordbrannen på Scandinavian Star til langt ut i 2016. Fergen brant i 1990.

 • Anne Stine Sæther

Artikkelen er over fem år gammel

– Vi mener at vi har fått svar på mye og vi har fortsatt mye å jobbe med. Det er sannsynlig at vi jobber ut året og inn i første kvartal 2016, sier visepolitimester Gro Smogeli.

MANGE OPPGAVER: Scandinavian Star-etterforskerne fortsetter med full styrke i ut året og trolig inn i første kvartal neste år, sier Oslos visepolitimester Gro Smogeli. Foto:Fredrik Solstad,VG

Det er ett år siden politimester Hans Sverre Sjøvold overrasket med å beslutte delvis gjenåpning av den nå 25 år gamle mordbrannsaken.

Da hadde en ekspertgruppe i politiet jobbet i et snaut år med forundersøkelser og konkludert med at det var lite å hente i en ny etterforskning. 159 mennesker døde i brannen på fergen «Scandinavian Star» natt til 7.april 1990.

LES VGs SPESIAL: «Mysteriet Scandinavian Star»

– Vi jobber etter to spor: Økonomidelen og brannforløpet. Vi jobbet intenst fram mot foreldelsesfristen 7.april. Da vi så at saken ikke ville bli foreldet, bestemte vi oss for å få grundigere inn i deler av materialet, sier seksjonssjef Børre Jæger Walderhaug ved Finans- og miljøkrimseksjonen.

Tilleggsmandat

Blant annet fikk de brannsakkyndige, tidligere Sintef-direktør Kjell Schmidt-Pedersen og Øystein Jæger Meland som jobber i Reinertsen, et tilleggsmandat som betød gransking av et lengre tidsrom av brannforløpet. Rapporten er nå levert.

ARNESTED: Her utenfor lugar 219 startet marerittet på «Scandinavian Star.» Etter få minutter ble store deler av akterdelen av skipet en dødsfelle. Røyken inneholdt blåsyre og kullos. Den tok liv i løpet av minutter. Foto:Politi/granskingskommisjon,

Et sentralt punkt i brannforløpet er den såkalte hydraulikkoljebrannen som startet mange timer ut i brannforløpet. Denne brannen og en mystisk bøy i oljerøret i taket utenfor lugar 315, har gikk grobunn til mange spekulasjoner.

MYSTERIET: Dette røret har vært gjenstand for spekulasjoner i mange år. Foto:DANTEST,

I fjorårets politirapport var en overraskende vitneforklaring fra en ansatt i bergingsselskapet Røda Bolaget sentralt. Han fortalte at firmaet tok ut biler fra fergen mens den lå i Lysekil. Mannen forklarte i avhør til Oslo- politiet at for å senke baugporten, kuttet de av røret i hydraulikkrommet og blendet det ved hjelp av mutteren de fant i korridoren der røret var røket. Det forklarer ifølge politiet hvorfor endestykket på returrøret for hydraulikkoljen er helt rent, og ikke nedsotet som alt annet.

MISTET HELE FAMILIEN: Svein Erik var 25 år da han mistet sine fem nærmeste i brannen

Stiftelsen Ny etterforskning av Scandinavian Star hevder at politiets vitne bestemt avviser å ha sagt dette til Oslo-politiet.

LEDER: Fungerende seksjonsjef ved finans- og miljøkrim seksjonen, Børre Walderhaug. Foto:Stian Lysberg Solum,NTB scanpix

– Det tar vi med stor ro, sier visepolitimester Gro Smogeli.

Etterforsker økonomien

Politietterforskerne går grundig inn i salget av «Scandinavian Star» i 1990 og har blant annet avhørt personer i USA, England og Danmark.

– Vi undersøker avtalene rundt eierskiftet, vi ser på det store, brede bildet og mener vi har fått inn opplysninger som belyser saken. Vi prøver å gi svar og «lukke dører» i saken, sier seksjonssjef Walderhaug.

En eventuell forsikringssvindel er forlengst foreldet. Men brannetterforskerne jakter opplysninger som eventuelt kan bevise at det var et økonomisk motiv bak eventuell brannstiftelse og dermed også mordbrannen.

– Vi prøver å gjøre et solid stykke arbeid og jeg mener vi vil kunne stå støtt når vi legger fram konklusjonen. Jobben som gjøres går på bekostning av etterforskning av andre saker. Men politiledelsen ønsker å få belyst denne alvorlige saken i større grad enn det som er gjort tidligere og gi best mulig svar. Vi har ikke de største forventningene til det å finne en gjerningsmann, men søker å gi svar på uavklarte spørsmål, sier Gro Smogeli.

Politiet har avhørt en rekke vitner, blant annet i jakten på kunnskap om verdien og leiepris på skip som «Scandinavian Star» tilbake i 1990.

– Vi har fått svar på de spørsmål vi har stilt og har ikke hatt spesifikke problemer med å få kontakt med de aktuelle vitner, sier Børre Walderhaug.

Mer om

 1. Scandinavian Star

Flere artikler

 1. Tidligere sjøfartsinspektør: Brannen på «Scandinavian Star» var påsatt

 2. Pårørende om ny «Scandinavian Star»- informasjon: Forstår ikke hvorfor dette kommer nå

 3. Synnøve og Knut mistet fem av sine kjære: Ber om ro rundt «Scandinavian Star»-saken

 4. Politiet: Flere nye svar om «Scandinavian Star»

 5. Inspektør Flemming Thue Jensen om brannen: Inspektør om «Scandinavian Star»-brannen: – Det var sabotasje

Fra andre aviser

 1. Støtteforening: Dansk politi etterforsker «Scandinavian Star»-brannen

  Bergens Tidende
 2. – «Scandinavian Star»-brannen var ikke bare en tragedie, den var et massedrap på uskyldige mennesker.

  Bergens Tidende
 3. Hevder mordbrannen på «Scandinavian Star» var påsatt av profesjonelle

  Bergens Tidende
 4. Politiet: Ikke grunnlag for siktelser etter Scandinavian Star-brann

  Bergens Tidende
 5. Tvilen lever videre | Per Anders Madsen

  Aftenposten
 6. Tre ukers klagefrist på Scandinavian Star-henleggelse

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no