LANDET RUNDT: Kronprinsessen ankom onsdag Snåsa med tog som en del av litteraturturnéen. Hun ble møtt av mange ventende barn med flagg. Foto: ERLEND AAS/NTB SCANPIX

Kronprinsessen åpen om forholdet til faren

- Noe av det vanskeligste i mitt liv har vært forholdet til min far og forholdet mitt til døden, forteller kronprinsesse Mette-Marit. Derfor traff en setning i Karl Ove Knausgårds «Min kamp» henne sterkt.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Da litteraturtoget med kronprinsessen stoppet i Snåsa på vei sørover onsdag morgen, var temaet bøker og vanskelige temaer. Hun brukte seg selv som eksempel og var usedvanlig åpen om egne følelser:

- For meg har noe av det vanskeligste temaet i mitt liv vært forholdet til min far og forholdet mitt til døden. Den siste setningen av «Min kamp», første bind, siterer jeg ofte inne i meg, i perioder daglig, fortalte kronprinsesse Mette-Marit til de frammøte snåsningene, før hun leste fra Karl Ove Knausgårds bok «Min kamp».

- Ble knust

Hun fortalte om hvordan hun kjente seg så sterkt igjen i Knausgårds skildringer at det føltes som hun ble knust.

- Da jeg leste Karl Ove Knausgård for første gang, så var det som noe inni meg gikk i stykker, og det åpnet seg et stort hull i brystet mitt. Det var vinter, vi var på hytta, og når jeg gikk på ski oppe på vidda var det som om vinden blåste rett gjennom meg, sa en beveget kronprinsesse.

Mye usagt

Det var Knausgårds beskrivelser av sin fars død som traff henne:

- Da min far døde, så hadde jeg mye som var usagt, mye som jeg ikke forsto, og mye som jeg klandret meg selv for. Knausgård skrev om sin pappa. Jeg opplevde at han skrev om min. Vi brukte samme begravelsesbyrå. Jeg kjente igjen beskrivelsen av rommene.

- Den siste setningen av «Min kamp», første bind siterer jeg ofte inne i meg, i perioder daglig, fortalte kronprinsesse Mette-Marit til de frammøte snåsningene, før hun leste fra Karl Ove Knausgårds bok «Min kamp»:

«For mennesket er bare en form blant andre former, som verden uttrykker igjen og igjen, ikke bare i det som lever, men også i det som ikke lever, tegnet i sand, stein, vann.» Og den siste setningen:

«- Og døden, som jeg alltid hadde betraktet som den viktigste størrelsen i livet, mørk, dragende, var ikke mer enn et rør som springer lekk, en gren som knekker i vinden, en jakke som glir av kleshengeren og faller ned på gulvet.»

Ifølge kronprinsesse Mette-Marit var Knausgårds bok viktig for at hun skulle komme seg videre i sitt liv.

Skam

Onsdag var andre og siste dag av kronprinsessens reise med litteraturtoget, og stoppet på Snåsa var dagens første. På hvert stopp underveis har kronprinsessen tatt for seg et tema som utgangspunkt for en samtale om litteratur, enten det har vært kjærlighet, ungdomstid eller noe annet. I Snåsa var det altså litteraturen som tabubryter som var tema, det skrevne ords rolle når noe er uforklarlig eller vanskelig å snakke om for oss.

- Som liten følte jeg alltid at jeg hadde noe jeg måtte skjule, for ingen av mine venner visste at min far var alkoholiker. Jeg tror at den gleden jeg har hatt ved å kunne forsvinne inn i bøkenes verden har blitt forsterket nettopp derfor. Litteratur er viktig for å kunne forstå de aller vanskeligste tingene i livene våre. Det som gjør oss mest sårbare, det som gjør at vi bærer med oss skammen.

Gjenkjenner oss selv og andre

Kronprinsessen forklarte hvordan bøker som skildrer menneskeliv på en måte som gjør at leseren kjenner seg igjen, gjør at vi ser forbi annerledeshet og isteden gjenkjenner menneskelighet.

- Noe av det mest skambelagte mennesker opplever er når andre mennesker ikke ser oss som den vi egentlig er. Når vi ikke blir respektert eller elsket. Når andre av ulike grunner finner oss uverdige. Derfor er litteraturen ikke bare en viktig rettesnor for hvordan vi møter oss selv, men også når det gjelder hvordan vi ser andre, sa kronprinsessen.

Etter besøket på Snåsa var hun innom Steinkjer for å snakke om bøkene i livet sitt. Den litterære reisen gjennom Nordland og Trøndelag startet i Bodø tirsdag morgen og avsluttes i Stjørdal onsdag ettermiddag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder