SÆR FYR: Samlivsterapeuten Dag, spilt av Atle Antonsen, har ikke tro på hverken mennesker eller kjærlighet. Dette bildet er fra den kommende finalesesongen av serien. Foto:INGEBORG KLYVE,

«Dag» tar britene med storm

Den tilbaketrukne og noe sære samlivsterapeuten Dag Refsnes har tatt innpass i hjertet til det britiske publikum.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi som pusler med vårt i lille Norge er selvsagt alltid beæret når noen framhever noe vi lager på denne måten, sier Atle Antonsen som spiller hovedrollen som den introverte og skeptiske samlivsterapeuten.

Første sesong av serien «Dag» hadde premiere i Storbritannia fredag, og tilbakemeldingene etter åpningen er overveldende. Det gleder Antonsen, som mener serien har vært en av de mest interessante og selvutviklende produksjonene han noen gang har vært med på.

Antonsen:Det er forskjell på meg og Julia Roberts

– Det er et dedikert publikum som savner sidestykke i ting jeg har vært med på. Og bare det å bli lagt merke til utenfor landets grenser, om det så hadde vært for noe negativt, er alltid noe vi hungrer etter her hjemme, sier han.

TAS GODT IMOT: Den sære terapeuten blir godt mottatt blant det britiske publikum. Foto:INGEBORG KLYVE,

Prisbelønnet serie

Den norske serien ble vist for første gang i Norge i 2010, og vi har siden da kunnet følge den tilbaketrukne og nevrotiske samlivsterapeuten Dag gjennom tre sesonger. Serien har truffet det norske publikums hjerter, og i fjor vant den blant annet publikumsprisen i NRKs kåring over beste TV-serier på 2000-tallet.

Ny TV-serie?Komikerkuker

Flere britiske medier spår nå en lovende framtid for den norske komiserien. Financial Times hadde serien som en av dagens anbefalinger for fredagskvelden, mens TV-avisen Radio Times mener at serien er så god at det ikke vil være overraskende om det lages en amerikansk versjon av den.

Strålende fornøyd

– Dette er først og fremst veldig morsomt. Storbritannia er et stort marked med en mildt sagt kritisk presse, så det er bare gledelig, sier produsent Øystein Karlsen til VG.

Lurer du på hva som skjer i Dag-kulissene?Bli med VGTV her

Karlsen er strålende fornøyd med at serien, som er skutt med et stillbildekamera, slår så godt an hos det britiske publikum.

– Vi synes også at den første sesongen tar seg opp, og at vi selv har blitt bedre etter hvert som vi har fått laget noen sesonger. Så vi håper at de henger med videre også, selv om vi ikke forventer det, sier han.

Tar tilbake galskapen

Crewet bak Dag kjemper nå en kamp mot klokken for å få klippet ferdig de aller siste episodene i serien, en finalesesong som har premiere i september. Åtte episoder er allerede klippet og låst, og produsent Karlsen mener at sesongen er det beste de noensinne har laget.

FINALEN: Dag 4 har premiere i september, og det blir den siste sesongen i serien. Foto:INGEBORG KLYVE,

– Det ville kanskje vært trist å mene noe annet. Skuespillerne er i toppform, vi har det nødvendige dramaet i bunnen og vi kommer samtidig til å hente tilbake galskapen vi hadde i den første sesongen, sier han.

Karlsen forteller at de har mer å gå på når det kommer til bakgrunnshistorien til hver enkelt karakter, og at de kan tillate seg å dra litt ekstra på siden det er den siste sesongen.

Har du lest?Antonsen som feit, slesk nordlending

– Vi prøver å gjøre jobben best mulig og vi håper at folk liker det. Men det er like hårreisende skummelt nå som det var da første sesong kom, sier han.

Uskolert fyr som har lært

Antonsen lover også galskap i finalesesongen.

– Det blir grensesprengende med like mye galskap, humor, alvor og uforutsigbarhet som folket og våre tilhengere forventer av serien, lover han.

Han forteller at serien om Dag har betydd mye for ham og karrieren hans, og hevder at han har elsket hvert sekund han har jobbet med den.

VGTV:Slik har du aldri sett Atle Antonsen

– Jeg har gjennom et fantastisk manus fått mulighet til å utvide repertoaret mitt som skuespiller og er gitt anledning til å jobbe med noe av det beste Skandinavia har å by på på skuespillerfronten. For en uskolert fyr som meg er det lærerikt å se at det er like mange metoder og veier til mål som det er skuespillere, sier han.

Antonsen er foruten finalesesongen av «Dag» aktuell i hovedrollen som Papageno i operaen «Tryllefløyten» som har premiere i Oslo i november. Han jobber også med en oppfølger av lokalnyhetsboka «Statsråd vant spekeskinke» sammen med Johan Golden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder