Listhaug: – Russland ikke trygt for alle

FÅR KOMME TILBAKE: Abdullah og Ahmed fra Jemen hentes tilbake til Norge etter å ha blitt sendt ut i januar. Foto: , Passfoto

NOAS: Ahmed og Abdullah hentes til Norge

De to jemenittene som ble sendt til Russland med buss over Storskog uten at asylsøknaden var realitetsbehandlet, skal hentes tilbake til Norge av UDI, ifølge NOAS.

 • Anne Stine Sæther
 • Axel Støren Wedén

Artikkelen er over fire år gammel

Det er blitt klart i dag, sier organisasjonen Norsk Organisasjon for Asylsøkere.

Ahmed (36) og Abdullah (29) ble i januar sendt ut av Norge over Storskog med buss. De var blant de 13 enslige mennene som ble fraktet ut av Vestleiren i Kirkenes, og tilbake til Russland, hvor de kom fra.'

Abdullah er allerede på vei til Norge. Han forlot Murmansk i ettermiddag med visum fra den norske generalkonsulen.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug sier til VG at UNEs vedtak ikke betyr at Russland generelt er et utrygt returland.

- UNE har ikke konkludert med at Russland er et utrygt land å returnere til på et generelt grunnlag. UNE har i denne saken kommet til at denne bør realitetsbehandles. Det er utlendingsmyndighetene som behandler disse enkeltsakene og jeg har tiltro til at de gjør det på en god måte, sier Listhaug.

Det var i går at Utlendingsnemnda besluttet at UDIs vedtak om å ikke realitetsbehandle Abdullah sin sak skulle omgjøres.

– Grunnen er usikkerhet rundt hans situasjon i Russland, hans profil som menneskerettighetsaktivist i Jemen og den generelle sikkersituasjonen i Jemen. UNE mener det er en fare for at han uttransporteres til Jemen innen kort tid, sa nemndleder i UNE Espen Slettmyr.

Les også: Jagland: – Fare for at Norge bryter menneskerettigheter

Jurist og rådgiver i Norsk Orgaisasjon for Asylsøkere, Cecilia Sognnæs, er fornøyd med utfallet.

– For Ahmed sin del ble beslutningen om at Norge skal realitetsbehandle asylsøknaden hans fattet av UDI selv. Ahmed er i Moskva og skulle hatt en samtale med UDI i dag. Det fant man ut at ikke var nødvendig fordi det er klare holdepunkter for at også han er i stor fare for å bli utsatt for forfølgelse. Ahmed skal nå til ambassaden og søke visum til Norge. Abdullah skal gjøre det samme hos generalkonsulen i Murmansk, sier hun.

Så du denne? Ahmed i Russland: – Jeg har gitt opp

– Fantastisk at de får komme tilbake

Hun opplyser at det er UDI og IOM, Det internasjonale kontoret for migrasjon, som skal ordne det praktiske ved returen, både flybilletten og husly inntil de to reiser til Norge.

– Det er fantastisk at de kommer tilbake og får asylsøknaden behandlet på skikkelig vis. Samtidig er det utrolig at det skulle aktivister, NOAS og advokater til for å få til dette. Hadde det ikke vært for noen helt andre enn norske myndigheter, ville ikke denne saken kommet fram i lyset. Uten den innsatsen hadde to menn som står i stor fare for forfølgelse, blitt sendt ut uten at noen hadde reagert, sier Sognnæs.

Les også: Listhaug forsvarer returene

NOAS ble varslet av om fullmektigen til advokat Mohammad Ashan Rashid kvelden før de ble sendt ut. Organisasjonen hadde da i all hast fått distribuert en liste over advokater som kunne kontaktes av asylsøkeren i Vestleiren i Kirkenes. Denne listen gjorde at de to jemenittene fikk kontakt med advokat.

– Vi fikk beskjed om at det på bussen som skulle ut, ville det være minst en jemenitt. Da hadde advokaten fortsatt ikke fått de relevante dokumentene og kunne ikke skrive en klage. Den ble først sendt dagen etter at de to var uttransportert. Det er skremmende at en såkalt rettsstat har så liten grad av rettssikkerhet i prosesser overfor sårbare mennesker, sier Sognnæs.

Listhaug: UNE følger instruksen

Innvandringsminister Sylvi Listhaug mener fortsatt UNE-vedtaket er helt i tråd med det hun har sagt om Russland som returland.

– Jeg sa at Russland er et trygt returland for de fleste, ikke alle. Hvis det er konkrete holdepunkter for at det ikke er det, må man gjøre ekstra vurderinger og eventuelt realitetsbehandle søknadene. UNE følger således instruksen som er gitt.

– Men asylsøkerne over Storskog har jo ikke fått asylsøknadene sine realtidsbehandlet, og da er det jo vanskelig å finne ut av om det er trygt eller ikke?

- Det er foretatt en individuell vurdering om sakene skal realitetsbehandles. Ja, og nå har UNE overprøvd den saken, og de det gjelder blir etter det jeg skjønner hentet tilbake til Norge og får behandlet saken. Dermed fungerer dette systemet som det skal, sier Listhaug.

– Er det nå sånn at dere har fått en ordning på å realitetsbehandle alle søknadene?

– Den instruksen vi lagde i desember, gjelder fortsatt. Den legger til grunn at det blir foretatt individuelle vurderinger, og der det er konkrete holdepunkter for at man kan få krenket menneskerettighetene ved retur må søknaden realitetsbehandles. Instruksen som gjelder innebærer også at du kan påklage avgjørelsen UDI har foretatt, sier Listhaug.

Les også

 1. UNE: Feil å kaste ut Abdullah til Russland

  Utlendingsnemnda opphever UDIs vedtak som førte til at Abdullah fra Jemen ble sendt tilbake til Russland over Storskog.
 2. Ahmed (36) fra Jemen ble utvist fra Norge - i dag må han møte i retten i Moskva

  I dag møter Ahmed (36) fra Jemen i retten i Moskva. Der kan han bli utvist - en uke etter at han ble kastet ut av Norge.
 3. Abdullah (29) fra Jemen ble tvangsreturnert fra Norge: Advokat: Nå er han bøtelagt og utvist fra Russland

  Tirsdag ble Abdullah (29) tvangssendt fra Norge til Russland. Fredag ble han bøtelagt for ulovlig opphold i…

Mer om

 1. Innvandring
 2. Flyktningkrisen i Europa
 3. Russland

Flere artikler

 1. Nå er Abdullah fra Jemen tilbake i Norge

 2. UNE: Feil å kaste ut Abdullah til Russland

 3. 16 Storskog-flyktninger får ny vurdering

 4. UDI ber om ny Storskog-instruks: Ikke trygt å returnere til Russland

 5. Norge returnerer ikke flyktninger til Jemen: Flyktninger sendt til Russland få timer før visumet utløp – truet med utvisning til Jemen torsdag kveld

Fra andre aviser

 1. FN: Norge bryter internasjonale asylregler på Storskog

  Aftenposten
 2. Asylsøkere sultestreiker mot Russland-retur

  Aftenposten
 3. Asylsøkerne i Finnmark er pågrepet

  Bergens Tidende
 4. Ble utvist fra Storskog i 2015, havnet i Tyrkia. Nå er han tilbake til Norge

  Aftenposten
 5. Derfor koker det igjen i Finnmarks-kulden

  Aftenposten
 6. Politiet sa de skulle til asylintervju i en annen by. Intervjuet foregikk på grensen – minutter etter var de i Russland.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder