Risikerer tre års fengsel for å ha druknet hunden Lucas

Lucas' oppdretter: – Han burde få enda strengere straff

Hentet Lucas fra vannet: – Godt å se at politiet tar dette på alvor

Hunden Lucas rakk akkurat ikke å bli to år. Nå risikerer mannen som druknet ham en saftig fengselsstraff. – Dette er noe helt nytt i norsk dyrerettshistorie, sier jurist.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var 17. juli i fjor at hunden Lucas ble funnet under Krapsfossbrua i Moss.

Da forbipasserende fikk den på om bord i en båt, oppdaget de at hunden var bundet fast til en sementblokk.

Lucas var en blanding av rasene Bichon Frise, Toy Puddel, Tibbetansk Spaniel, Chihuahua, Pomeranien og Power Poff. Han kom til verden 30. juli 2012.

SØTNOS: Her er Lucas 2 uker gammel. Foto:,Privat

Hendelsen vakte stor oppsikt, og det raste i sosiale medier. Et hundretalls mennesker møtte opp til minnestund, og det ble opprettet en minnegruppe på Facebook.

To dager senere tilsto en person å ha bundet hunden fast til en sementblokk og dumpet den i elven. Saken fikk deretter status som oppklart.

I august kom også obduksjonsrapporten, som bekreftet at hunden døde av drukning.

Det var eieren som selv avlivet hunden.

– Avlivingen skjedde så humant som mulig. Hunden var en omplasseringshund, som hadde blitt vanskjøttet av den første eieren. Den hadde hatt flere eiere før oss, og var helt i villrede. Den bet også. Slik jeg forsto det, skulle den avlives i utgangspunktet, sa eieren til TV2.

LES OGSÅ: – Nødvendig med straffer som svir

Tiltalt for grove brudd

Statsadvokatene er nå ferdige med sine undersøkelser, og mener den 28 år gamle mannen avlivet hunden på en måte som ifølge tiltalen «medførte unødvendig dødsangst samt store og smertefulle påkjenninger for hunden både forut for og ved dødspunktet.

Grunnlaget for tiltalen er blant annet at mannen skal ha avlivet hunden ved å ha bundet den fast til et betongrør han fant på stedet. Deretter skal han ha kastet hunden fra cirka 6,5 meter og ned i Vansjø slik at den ble dratt ned under vannflaten og døde av drukning, skriver Moss Avis.

28-åringen er tiltalt etter Dyrevelferdsloven §37:

«For å ha avlivet og håndtert dyr i forbindelse med avliving på en ikke dyrevelferdsmessig forsvarlig måte (uten bruk av skytevåpen, godkjent elektrisk apparat eller medikament og veterinær til stede). Overtredelsen anses som grov fordi det er lagt vekt på overtredelsens omfang og virkninger og graden av utvist skyld.»

GRUFULLT SYN: I båten som hentet opp Lucas, satt Heidi Kjørvik. Hun tok dette bildet av den druknede hunden. Foto:,Privat

Forsettlig eller grov uaktsom overtredelse av denne paragrafens bestemmelser straffes med bøter eller fengsel inntil ett år, eventuelt begge deler, såframt forholdet ikke rammes av strengere straffebestemmelse, står det i lovverket.

Grov overtredelse kan straffes med fengsel inntil tre år.

Politiadvokat Morten Lundén ved Østfold politidistrikt har jobbet mye med saken om Lucas.

– Tiltalen er i tråd med den innstillingen vi har sendt til statsadvokaten. Vi anser dette som en svært alvorlig overtredelse av dyrevelferdsloven. Dette er en alvorlig strafferamme, og det er en lov vi har begrenset med praksis på siden den er ganske ny, sier Lundén til VG.

LES OGSÅ: Slik skal Mattilsynet ta dyreplagerne

Mener han burde få strengere straff

Lucas' oppdretter og matmor, Torhill Marie Grødal er svært fornøyd med tiltalen.

– Dette er veldig bra, men jeg mener jo egentlig at han burde få enda strengere straff enn den maksimale straffen på tre år, sier Grødal til VG.

Grødal hadde plassert Lucas på prøvetid hos nye eiere. Hunden ble hentet fra sin første eier i april. Senere fikk hunden ny eier.

– Denne ringte meg etter hvert, med beskjed om at hunden bet. Da jeg skjønte at den nye eieren ikke ville ha hunden, ble vi enige om avliving. Så fikk jeg en telefon fra noen som ville ha Lucas. Vi ble enige om at de skulle ha ham på prøvetid i et år, med tett oppfølging fra meg, sa Grøndal til TV2.

Hun fortalte også at hun besøkte de nye eierne ofte, og at Lucas hadde blitt en flott hund. Så fikk hun en telefon med beskjed om hva som hadde skjedd.

– Jeg ble kjempelei meg. Jeg gråt i flere dager. Og måten det er gjort på ... Det er så unødvendig, sa hun.

Har du en dyrehistorie VG Nett bør omtale?Tips oss her!

Vitne: – Jeg tenker fortsatt på det

Maylén Annie Hansen (24) var den første som så Lucas i vannet. Hun var ute på tur da hun gikk over broen og tittet ned i vannet. Der oppdaget hun at det lå en hund under vannflaten.

– Jeg ble sjokkert, og tenkte: «Herregud, er det en hund?». Det kom en annen dame forbi, og da stoppet jeg henne og spurte om hun trodde det var en hund, sa Hansen til VG.

VONDE MINNER: Maylén Annie Hansen var den første som så Lucas under vannflaten. Hun vil aldri glemme synet. Foto:,Privat

I det de to kvinnene sto på broen og snakket sammen, kom det en båt under broen. Hansen og den andre kvinnen ropte til personene i båten at de må stoppe og sjekke. Personene i båten klarte å få hunden opp på dekk.

Hun ble svært glad da hun hørte nyheten om at den skyldige risikerer en saftig fengselsstraff.

– Det er jeg veldig glad for, og det kom akkurat som fortjent. Jeg husker fortsatt hendelsen, og jeg tenker fortsatt mye på det, sier Hansen til VG.

KOMMENTAR: Får mennesker det bedre av at dyr ikke har det bra?

– Godt å se at politiet tar det på alvor

I båten som plukket opp Lucas, satt Heidi Kjørvik, som fortalte om et grusomt syn, hvor hunden var full av blod og hadde utstikkende øyne.

– Jeg er veldig lettet nå som han har blitt tiltalt for to grove punkter. Vi ser stadig slike alvorlige dyremishandlinssaker bli henlagt, så derfor er det veldig godt å se at politiet har tatt denne saken på alvor, sier Kjørvik til VG.

Hun jobber i Dyrebeskyttelsen og har prøvd å følge med på saken så godt hun kan.

– Jeg har snakket jevnlig med politiet og har vært veldig redd for at saken bare skulle forsvinne. Jeg har også prøvd å oppdatere folk på hva som skjer. Veldig mange snakket om dette og synes det er forferdelig at noen kan gjøre noe slikt med et uskyldig lite vesen, på en så grov og brutal måte.

Kjørvik viser til svenskene, som er kjent for å ta slike saker på alvor.

– I Sverige er man veldig oppmerksomme på sammenhengen hvor mishandling av mennesker og kriminalitet ofte starter med dyremishandling. Jeg håper nå at Norge kommer etter og ser at vi må jobbe forebyggende i slike saker.

Roser statsadvokatene

Også Dyrevernalliansen har engasjert seg i historien om Lucas, og utlovte en dusør på 10.000 kroner for tips som kunne oppklare saken.

Jurist Live Kleveland i Dyrevernalliansen jobber med å styrke dyrs rettigheter gjennom lovverket. Hun roser statsadvokatene og deres arbeid.

STRENGERE STRAFFER: Jurist Live Kleveland mener man i denne saken ser konsekvensene av at de blant annet i Dyrevernalliansen gikk til riksadvokaten og krevde strengere straffer. Foto:Iselin L. Hauge,

– Vi synes det er veldig bra at det er tatt ut tiltale for to grove brudd. Det er godt arbeid fra statsadvokaten at de kommer med påstand om grovt brudd, som gir fengsel inntil tre år. Dette er noe helt nytt innen norsk dyrerettshistorie. Jeg kjenner ikke til at denne bestemmelsen er tatt i bruk tidligere. Det har vært mange saker oppe i retten hvor den skulle ha blitt brukt, sier Kleveland.

Leder i Dyrevernorganisasjonen NOAH, mener i likhet med Kleveland, at straffenivået må økes.

Kleveland opplyser om at gjennomsnittsstraffen i Dyrevelferdsloven er seks uker.

– Det er vanlig da at en del av straffen gjøres betinget, slik at den tiden man reelt soner, bare blir noen få uker. Av og til gjøres også hele straffen betinget, i tillegg til at man får en bot.

Dyrevernalliansen er en nasjonal organisasjon for dyrevern i Norge. Organisasjonen er partipolitisk nøytral og livssynsnøytral, og målet deres er en fremtid uten dyremishandling.

Tror på strengere straff enn vanlig

Hun er spent på dommen, og både håper og tror den blir betydelig strengere enn hva som har vært praksis hittil. Det har aldri blitt idømt maksimal straff i forbindelse med dyrevelferdsloven.

– Det er et behov for prinsippavgjørelser i dyresaker som gjør at påtalemyndigheten og domstolene får straffenivået vesentlig opp, slik at det harmonerer med hva Stortinget ønsker. Da er denne saken en utmerket prinsippsak, som jeg egentlig håper vil ende i Høyesterett. Det er fint om vi endelig får en dom som andre domstoler kan vise til senere.

Begynnelsen på en slik prinsippsak, men strengere straffer, må starte med en streng påstand.

– Derfor er jeg veldig glad for at det nå er nedlagt påstand om grovt brudd. Det er et viktig signal og understreker hva vi har sett de siste månedene siden vi henvendte oss til riksadvokaten om strengere straffer. Riksadvokaten tok dette alvorlig og ga beskjed til statsadvokater i hele landet om at straffenivået skal opp. Dette ser vi allerede nå konsekvensene av. Vi har også merket at politiet tar dyremishandling mer på alvor etter Riksadvokaten engasjerte seg.

– Når statsadvokatene i Oslo går foran med denne saken, så er det et viktig signal for dyrs rettsvern i Norge.

Flere grove saker

Historien om Lucas er ikke den første av sitt slag. Det siste året har en rekke grove dyremishandlingssaker blitt kjent.

I desember i fjor ble elleve hunder som levde under skrekkelig forhold i Østfold, avlivet. Kun noen dager før måtte en bonde fra Hedmark møte i retten tiltalt for å ha forsømt sine plikter som storfe- og saueholder grovt gjennom flere år.

I fjor sommer fant fritidsdykkere en død katt innlåst i et bur på havets dyp. Da buret ble funnet stakk kattens pote ut av sprinklene, noe som bevitner kampen katten kjempet før livet tok slutt.

I mars 2014 ble en grisbonde i Vestfold dømt til ett års fengsel for grov dyremishandling. Mer enn 400 griser ble funnet døde på mannens gård i Stokke. I tillegg ble det funnet 60 levende griser som måtte avlives.

Før jul advarte flere veterinærer om at mange vil avlive dyrene sine før ferien.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder