MUSLIM: Abid Raja (V) leder Stortingets religionsfrihetsgruppe. For han fremstår Sylvi Listhaugs (Frp) retorikk som svært ukristen. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

Raja om Listhaug: – En dårlig representant for kristendommen

Abid Raja vil ikke så tvil om Sylvi Listhaugs tro på Gud, men ber likevel innvandringsministeren lese Bibelen nøyere.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tidligere denne uken fikk innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) refs fra biskopen i Møre. Biskop Ingeborg Midttømme mener nemlig at Listhaugs innstrammingstiltak strider mot godt menneskeverd.

Som svar på kritikken, gikk Listhaug rett i strupen på kirken, som hun mener kan bidra til å ødelegge velferdssamfunnet.

– Kirken bør være for alle, men det er den ikke. Den er ikke lenger en Folkekirke der personer med ulik politisk bakgrunn kan møtes med utgangspunkt i sin tro. Den er en politisk aktør for venstresiden, hevder hun.

BAKGRUNN: Listhaug til frontalangrep på kirken

Ber Listhaug lese Bibelen

Listhaugs uttalelser har fått Abid Raja (V), leder for Stortingets religionsfrihetsgruppe, til å reagere.

– Hvis det hun står for og representerer hadde vært representativt for Kristen-Norge, ville det være dramatisk for de kristnes rykte, sier han.

Raja selv er muslim, og sier han forstår om mange reagerer på at han blander seg inn i en debatt mellom Listhaug og kirken. Han understreker dessuten at han ikke betviler Listhaugs faktiske tro på Gud.

Les også: – Snart er Kina verdens største kristne land

– Jeg setter ikke spørsmålstegn ved hennes tro, men for meg er det mer som hører til å være kristen enn å tro på skaperberetningen, Jesus og den hellige ånd. En god kristen utviser også gode verdier og er opptatt av menneskeverd, sier stortingspolitikeren, og legger til:

– Slik jeg kjenner historien om Jesus, var han en radikal omsorgsgiver, som strekte ut en hånd til alle trengende. Jeg antar de beste kristne blant oss vil følge Jesus eksempel, ikke Listhaugs ordbruk.

De som får opphold: Slik skal de integreres i Norge

Ved ikke å ta til seg kritikken fra egne biskoper, mener Raja at Listhaug viser mangel på sosiale antenner. Han oppfordrer henne også til å lese Matteus-evangeliet, der Jesus blant annet snakker om viktigheten av å ta imot fremmede og å brødfø de sultne.

KRISTEN: Sylvi Listhaug (Frp) mener kirken har blitt en aktør for venstresiden. Foto: Harald Henden , VG

Raja forteller at flere av hans kristne venner skammer seg over Listhaug.

– Ulovlige innvandrere må sendes hjem, det kan nok mange kristne akseptere og forstå. Norge kan ikke bli en frihavn for alle som kommer hit. Det de kristne derimot ikke har forståelse for, er verdibudskapet hun kommuniserer, sier han.

Bollestad: – Snur alt på hodet

Listhaugs beskyldninger om kirken som en aktør for venstresiden av norsk politikk, kaller Raja feilaktige.

– Jeg reagerer på at Listhaug dømmer hele Kristen-Norge til å tilhøre venstresiden. Det er nok mange som stemmer sentrum-høyre blant kristne også, så slik stempling tjener intet formål, sier han.

Kommentar: Nordmenns merkelige forhold til kirken

På det punktet får han støtte fra Olaug Bollestad, 2. nestleder i Kristelig Folkeparti, som også synes det er urimelig å kreve at kirken skal komme med politiske løsninger.

– Det at sivilsamfunnet kritiserer makthaverne og sier fra når de ser mennesker som utsettes for uverdig og urettferdig behandling, er veldig viktig. Jeg kan ikke skjønne at Sylvi Listhaug ønsker seg et samfunn der dette ikke er greit, sier hun, og legger til:

– Kirken var med på å skape grunnlaget for det velferdssamfunnet vi har i dag. Å si at kirken kan komme til å ødelegge det, er å snu alt på hodet.

Kirkeleder: – Fullstendig bak mål

I intervjuet med VG sier Listhaug at hun mener kirken opptrer uansvarlig ved å peke på problemer, men ikke løsninger.

Jeg har utfordret kirken flere ganger på hvor mange man kan ta imot i Norge. Svaret jeg får er at «alle som er i nød, skal få komme til Norge». Hvis kirkens linje hadde vunnet frem, med fri innvandring, og du har ingen grenser for hvor vi mange kan hjelpe, så er det klart at det hadde vært med å ødelegge velferdssamfunnet fordi det ikke er bærekraftig, sier hun.

Det mener Halvor Nordhaug, fungerende preses i Bispemøtet, stemmer dårlig.

– Det er ingen ansvarlige kirkeledere som har sagt at vi skal ta imot alle i nød. Vi har derimot sagt at vi skal ta imot dem som er på flukt og frykter for sitt liv.

Nordhaug støtter dessuten Bollestad og mener at Listhaug ber kirken gjøre regjeringens jobb.

– Hele det demokratiske systemet vårt baserer seg på at ulike interessegrupper fremmer sitt engasjement, så skal politikerne veie det opp mot hverandre. Her skyter Listhaug fullstendig bak mål. Vi kan ikke gjøre regjeringens jobb, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder