KAN MISTE JOBB: Atle Wilhelmsen (51) frykter for at jobben kan ryke dersom han ikke får fornyet førerkortet sitt. Foto: Medarbeiderne.

Atle (51) får ikke fornyet førerkortet - kan miste jobben

Fylkeslegen beklager økt behandlingstid

Atle Wilhelmsen (51) har vært rusmisbruker siden han var 12. Nå kan han ifølge arbeidsgiveren miste sitt viktigste holdepunkt fordi han ikke får fornyet førerkortet sitt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Enkelte jobber krever førerkort. Undertegnede driver Medarbeiderne, et selskap som bare ansetter folk med rusbakgrunn. Mesteparten av jobben innebærer å kjøre bil så de fleste ansatte må ha førerkort.»

Dette er begynnelsen på et åpent brev der Chris Klemmetvold, daglig leder for bedriften Medarbeiderne, henvender seg til Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Saken handler om Atle Wilhelmsen, en mann som har slitt med rusproblemer fra 12 årsalderen, men som nå føler at han endelig kan bidra i jobben sin hos Medarbeiderne. En jobb han selv sier at er så viktig for han at det ikke kan forklares med ord.

Tidligere rusmisbrukere får kun førerkort i et halvt år av gangen før det må fornyes. Nå står Wilhelmsens jobb, der han er avhengig av å bruke bil, i fare fordi Fylkesmannen ifølge arbeidsgiveren hans ikke har hatt tid til å svare på henvendelsen om fornying - selv om det ble søkt allerede i mars. I første omgang blir Wilhelmsen permittert, men dersom ikke søknaden behandles raskere vil han etter hvert miste jobben.

– Atle er den som har jobbet lengst hos oss. Han betjener bedrifter og jobber som materialforvalter. Nå får vi beskjed om at behandlingstiden skal være på seks måneder for å få fornyet førekortet, det er jo helt håpløst, forteller Klemmetvold som omtaler Atle Wilhelmsen som sin mest trofaste medarbeider.

GLADE I JOBBEN: Chris Klemmetvold, Stina Låstad, Jørgen Veiby og Ragnhild Mjønner etter en vel gjennomført arbeidsdag med innhenting av glass og metallembalasje. Foto: Medarbeiderne.

– Betyr alt

– Hadde det ikke vært for jobben ville jeg sittet hjemme i leiligheten min uten å gjøre noe, sier Atle Wilhelmsen til VG.

Wilhelmsen er evig takknemlig for en jobb der han kan komme seg ut og treffe folk på andre premisser enn den bakgrunnen han har. Et sted han blir møtt som en medarbeider, og blir målt for jobben han gjør, ikke det han har gjort tidligere i livet.

– Systemet er ikke laget for oss og de som rammes sier ikke noe. Jeg kan møte politi og ta alle verdens prøver, men det virker ikke som noen har tid til å sette seg inn i historien min og hva det betyr for meg å være i jobb, sier Wilhelmsen som legger til at han nå kun går på en veldig lav dose metadon.

– Jeg har vært innom mange institusjoner og hatt mange tilbakefall. Men nå har jeg tatt noen valg, da må det jo kunne gies en forlengelse på fristen for oss som faktisk er i jobb, slik at jeg også kan betale skatt og bidra til samfunnet?

VG har tidligere skrevet om Chris Klemmetvold, da han i 2011 dro ut på en ni dager lang panteturne for å samle penger til aksjeselskapet Panterne, som var et arbeids- og livstreningstiltak for rusavhengige.

Håper på fortgang

Klemmetvold håper at Høie skal ta ansvar for fortgang i saken og at han forstår konsekvensene ved at personer med rusbakgrunn kan miste jobben på denne måten når de endelig har et fast holdepunkt der de kan bidra til samfunnet.

– Vi har personer som endelig har kommet seg på beina, ut i arbeidslivet og som det endelig blir stilt krav til. Dette er virkelig et slag i magen for en medarbeider som er varm, omtenksom og som alltid stiller opp. Skal han ikke få jobbe fordi et statlig kontor ikke har nok bemanning? Det er rett og slett for galt, sier Klemmetvold til VG.

GÅR UT I DAG: Slik bildet av Wilhelmsens førerkort viser, er ikke dette lenger gyldig fra 1. juni Foto: Privat

Beklager den økte ventetiden

Wilhelmsen har gjennom VG opphevet taushetsplikten til Fylkesmannen og Fylkeslegen i Oslo og Akershus, men de har valgt å ivareta denne. De kommenterer derfor saken på generelt grunnlag.

Fungerende fylkeslege Petra Turet Olsen sier til VG at de beklager den lange ventetiden på førerkortsaker. Hun opplyser at de frem til jul skrev på sine brev at de hadde en saksbehandlingstid på åtte uker, men at denne nå er økt til 20 uker.

– Det har vi også opplyst om på våre nettsider slik at publikum vet at det vil ta lengre tid å få behandlet saken sin.

Yrkesrelaterte saker, som Wilhelmsen sin, er heller ikke sakene som står først i køen.

– De første sakene vi ser på er inndragningssaker hvor vi evaluerer personer som har en helsetilstand som ikke er forenlig med å oppholde seg i trafikken. Deretter tar vi yrkesrelaterte saker, som denne, og deretter andre saker.

Hun ønsker ikke å kommentere hvor langt Wilhelmsens sak er kommet i prosessen, og når hans søknad vil være ferdigbehandlet.

Helse og Omsorgsdepartementet opplyser til VG at de har mottatt brevet, og har som intensjon å svare når de får mulighet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder