Justisdepartementet: Mæland var ikke inhabil i Statkraft-saken

Tar selvkritikk på SMS-håndtering

INNENRIKS

Justisdepartementet slår fast at næringsminister Monica
Mæland (H) ikke var inhabil da hun utnevnte partivenninne Thorhild Widvey som styreleder i Statkraft.

  • Geir Molnes
Publisert: Oppdatert: 05.08.16 20:51

Det ble klart i en pressekonferanse avholdt fredag klokken 12 i Nærings- og fiskeridepartementet. Det er Justisdepartementets lovavdeling som har stått for habilitetsvurderingen.

– Jeg er glad for at lovavdelingens uavhengige gjennomgang har kommet frem til at jeg er habil. Min relasjon til Thorhild Widvey er ikke en relasjon som bryter forvaltningslovens regler for habilitet. Den er ikke engang i nærheten av å bryte dem, sier næringsminister Mæland under pressekonferansen.

Godt betalt

Næringsminister Monica Mæland har fått hard medfart etter at hun utnevnte partifellen Thorhild Widvey som styreleder i Statkraft. Det var NRK som først omtalte den potensielle rollekonflikten. Ifølge statskanalen skal tidligere kulturminister Widvey være en god venninne av næringsministeren.

Styreledervervet er blant de best betalte i staten, med en årslønn på 484.000 kroner, selv om det ikke er en fulltidsjobb. Ifølge NRK skal ikke Mæland ha vært interessert i andre kandidater for toppjobben. Dette bestrider imidlertid Mæland selv.

Kritisert for SMS-hemmelighold

Mæland har også blitt kritisert av en rekke eksperter på offentlighetsloven for å hemmeligstemple en SMS-utveksling mellom henne og Widvey i saken. Nå er SMS-ene frigitt til pressen. SMS-enes inneholder følger under.

SMS fra Thorhild Widvey til næringsminister Mæland:
"Hei Monica, Fint om du får sjekket det vi snakket om. Litt formaliteter her, jeg må sende Karanteneutvalget en melding om det, når jeg er innstilt, det tar to uker å behandle og jeg må være klar til å ta over når GF er. Melding til karanteneutvalget kan være konfidensielt, slik at det ikke kommer ut før dere er klar med det. Men jeg må ha fått formell forespørsel og takket ja før jeg kan sende det. De er formalistiske / får ikke utøve vervet før jeg er klarert! Thorhild"

SMS fra næringsministeren til Widvey:
"God Morgen T:) Saken er på vei opp til meg i form av SF-notat som oversendes fin/Smk for fullmakt – deretter kan vi gå i gang! Ha en fin dag – vi skal ha RNB-konferanse :) klem"

Tar SMS-selvkritikk

Mæland tar selvkritikk på håndteringen av SMS-ene.

– Vi opplyste at de var journalført. Det var de ikke, det skulle de heller ikke vært. De er arkivert i en selskapslogg. Vi brukte også feil hjemmel for å unnta disse opplysningene fra offentlighet. Det er full anledning til å unnta disse opplysningene fra offentlighet, sier Mæland til VG.

Hun viser til en bestemmelse i offentlighetsloven som gir unntak for innsyn i dokumenter til selskaper der staten har eierinteresser.

– Det var en svært åpenbar feil dere begikk. Viser dette at dere har for dårlig kompetanse på offentlighetsloven?

– I denne saken har vi ikke gjort en god nok jobb. Derfor går vi nå gjennom det. Men generelt mener jeg vi har gode rutiner, sier Mæland.

Mener kompetansen var avgjørende

– Ap har tidligere fått kritikk fra Høyre for å følge partiboken i utnevnelser. Hva tenker du om at den samme kritikken nå rettes mot deg og ditt parti?

– Det første jeg gjorde som statsråd var å ansette en tidligere rødgrønn statsråd, Lars Peder Breck, som direktør i Brønnøysundregistrene. I år har jeg pekt på Thorhild Widvey som styreleder i Statkraft. I alle sakene er det kompetanse som har vært det avgjørende, sier hun.

– Vil du være mer forsiktig neste gang du skal gjøre en slik utnevnelse?

– I alle saker jeg kjenner noen som skal utnevnes så gjør vi en habilitetsvurdering. Det er en vanlig del av arbeidet vårt.

Hevder hun vurderte flere kandidater

NRK har tidligere skrevet at næringsministeren ikke var interessert i andre kandidater enn Thorhild Widvey. Det avviser Mæland, som forteller at flere kandidater ble vurdert.

– Hvor mange andre kandidater har dere vurdert?

– Vi har alltid flere kandidater. Jeg kommer ikke til å gå inn på hvem eller hvordan de har blitt vurdert, sier Mæland.

– Hvorfor vil du ikke si hvor mange dere har vurdert?
– Fordi det å peke ut et styre er noe av det viktigste vi gjør. Vi må være profesjonelle når vi gjør det, og da diskuterer ikke vi hvordan vi gjør det i offentlighet. Derfor går vi ikke inn på hvem det er snakk om.

– Jeg spurte ikke om hvem, men hvor mange?
– Svaret er det samme. Vi går ikke inn i de internvurderingene vi gjør. Det hører ikke hjemme i offentligheten.

– Hvorfor ikke?

– Fordi vi skal ha de beste kandidatene. Jeg tror det gjør det vanskelig å stille seg til disposisjon hvis vår kommunikasjon om dette skal være en debatt i offentligheten.

– Det blir vanskelig å få folk til å stille til styrelederverv hvis du bare sier hvor mange som har blitt vurdert?

– Vi vurderer alltid flere kandidater, og noe mer får du ikke vite, sier næringsministeren.

Vil slå hardere ned på kameraderi

Tidligere har jusprofessor Jan Fridthjof Bernt uttalt til VG at han trodde Mæland mest sannsynlig ikke var inhabil i juridisk forstand. Han mente likevel da at ministeren har håndtert saken på en klanderverdig måte.

I VG har han også tatt til orde for at forvaltningsloven bør bli strengere når det gjelder habilitetskonflikter.

Her kan du lese mer om