BUDSJETTKAMP: Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) møtte pressen før de startet regjeringens budsjettkonferanse på Statsministerens kontor ved Akershus festning onsdag. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Frykter Kvote-Siv vil føre til tusenvis av tapte arbeidsplasser

Siv Jensen (Frp) setter norske arbeidsplasser i fare med sine forslag til skattekutt, advarer Norges største arbeidslivsorganisasjoner.

 • Lars Joakim Skarvøy

Artikkelen er over fem år gammel

Bedriftsforbundet, NHO og Virke ser ingen grunn til å juble over forslagene fra finansminister og Frp-leder Siv Jensen (Frp) til skatteendringer i neste års statsbudsjett.

VG skrev tirsdag at Jensen foreslår å gjøre kutt i formueskatten ved å gjøre en liten økning i innslagspunktet og kutte prosentsatsen med 0,3 prosentenheter. Det kan komme flere av Frps største pengegivere til gode.

I tillegg foreslår hun å doble momsfritaket for netthandel i utlandet fra 200 til 400 kroner.

Milevis unna å monne for bedriftene

Styreleder Tore Ulstein i NHO konstaterer at formueskatteendringene er godt unna det som skal til for å gi solid effekt for næringslivet.

– Vi mener at det er prosentsatsen og ikke bunnfradraget som er viktig. Skulle det monne måtte fradraget kommet opp i 20-25 millioner kroner. Det kan muligens bli en realitet i løpet av stortingsperioden, men er ikke realistisk nå, sier han, og utdyper:

– Formuesskatten er veldig viktig for oss i NHO fordi en solid lettelse her vil gi norskeide bedrifter mulighet til å investere mer i forskning og utvikling. Det vil igjen bidra til å styrke vår konkurransekraft og sikre norske arbeidsplasser, sier Ulstein.

VG-kommentator Tom Staavi skriver onsdag at han tror statsbudsjettet 2015 kan bli regjeringens siste sjanse til å kutte formuesskatten.

Utrygge norske arbeidsplasser

VIL KLEMME TIL: NHOs styreleder Tore Ulstein (til høyre), her sammen med NHO-direktør Kristin Skogen Lund og statsminister Erna Solberg under en pause i NHOs årskonferanse i januar i år på Operaen i Bjørvika i Oslo. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Han er svært kritisk til en økning av den momsfrie handelskvoten.

– Vi tror mange arbeidsplasser kan få store problemer dersom grensen for momsfri netthandel økes fra dagens 200 kroner. For disse bedriftene vil det forverre deres konkurransesituasjon betydelig. Det vil redusere deres mulighet til å investere og skape utrygghet for norske arbeidsplasser.

– Det vil ramme særlig de små- og mellomstore bedriftene, som for eksempel frisørsalonger. I tillegg til å klippe folk, selger de også shampoo- og skjønnhetsprodukter. Heves grensen til for eksempel 400 kroner, så vil det åpne opp for et helt nytt segment med produkter som kundene da vil kunne kjøpe billigere på nett fra utlandet, sier Ulstein.

– Puslete fra Siv

Hos Bedriftsforbundet, som har 4000 små- og mellomstore bedrifter, mottas forslagene om formuesskattelettelser med stor skuffelse.

– Dette er puslete fra Siv Jensen. Lettelsene hennes vil avhjelpe litt, men ikke mye. Skal det monne må det bli rundt 25 millioner i bunnfradrag på formuesskatten. Med det nivået hun nå legger opp til, så kunne formuesskatten like gjerne stått uendret.

– Målet er veldig tydelig og klart: Næringslivet fortjener å fjerne formuesskatten nå, sier administrerende direktør Lars-Erik Sletner til VG.

Heller ikke i handelsorganisasjonen Virke får Siv Jensen noen applaus. Direktør Harald Andersen sier han er sjokkert over forslaget fra Jensen om å doble netthandel-kvoten.

– Dette er et målrettet tiltak for å slå bena under norske virksomheter og arbeidsplasser. Hvem vil handle i norske butikker når man kan få varen uten merverdiavgift fra en utenlandsk nettbutikk? spør Andersen.

Han advarer mot at Jensens forslag vil kunne føre til at mange bedrifter må slukke lyset og låse døren for godt.

– Det de her gjør, gjennom ett enkelt tiltak, er å legge til rette for tidenes sjokk for grensehandelen. En dobling av grensen for momsfri handel fra utlandet vil koste oss tusenvis av norske arbeidsplasser og milliarder i tapte avgiftsinntekter, sier Virke-direktøren.

Viktig å levere på alle områder

Da Siv Jensen og statsminister Erna Solberg (H) møtte pressen i forkant av regjeringens budsjettkonferanse onsdag ville hun ikke kommentere VGs avsløringer om innholdet i hennes budsjettforslag.

På spørsmål fra VG om hvor viktig hun vurderer skattekutt målt opp mot økte utgifter til velferd og investeringer, svarte hun:

– Det er viktig for regjeringen å levere på alle de områdene vi har sagt at vi skal levere på. Vi skal styrke velferden og konkurransekraften, og gjennom det er det mange virkemidler vi kan ta i bruk også i skatte- og avgiftssystemet, sa Jensen.

Les også

 1. Siste sjans for kutt i formuesskatten

  Skal Solberg-regjeringen endre formuesskatten, må det skje…
 2. Sivs rike onkler kan tjene fett på Sivs skattekutt

  Frp-leder Siv Jensen vil gjøre saftige kutt i formueskatten, og gi store skatteletter til Norges aller rikeste personer.
 3. Her er Siv Jensens skattekutt-forslag

  I morgen møtes regjeringspartiene til det avgjørende slaget om neste års statsbudsjett. Frp-leder Siv Jensen vil la 100.

Mer om

 1. Fremskrittspartiet (Frp)
 2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Statsbudsjettet for 2016: Erna & Co. foreslår milliard-skattekutt for tredje gang

 2. Statsbudsjettet: Vil øke netthandel-kvoten til 500 kroner

 3. Frp kan droppe skattelettelser til de rikeste

 4. Venstre vil redde småbedrifter - dobler skattekuttene for pensjonister

 5. Formuesskatten: Finans-Siv uenig med Erna og Frp-Siv

 6. Rødt-Moxnes: – Siv Jensen er forskjellsdronning

Fra andre aviser

 1. NHO: - Ett skritt i riktig retning

  Aftenposten
 2. Refser Regjeringen for raske skattekutt

  Aftenposten
 3. KrF og Venstre forbereder milliardslag om skattekutt

  Bergens Tidende
 4. Løper seg ut av norske butikker

  Bergens Tidende
 5. KrF og Venstre forbereder milliardslag om skattekutt

  Aftenposten
 6. Mindre handlingsrom og mer usikkerhet vil prege neste års statsbudsjett

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder