NAPP DENNE GANG? Venstre-leder Trine Skei Grande på laksefiske hjemme i Overhalla i Nord-Trøndelag tidligere i sommer. Arne Magnus Okkerhaug (14) ror. Foto: Therese Alice Sanne VG

SV og Sp: Tomme trusler fra Skei Grande om å svikte regjeringen

Slagsvold Vedum: – Teater, sirkus, spill og spetakkel

SV og Sp tror ikke på Trine Skei Grandes (V) trusler om å vende ryggen til et statsbudsjett tomt for grønne avgiftsgrep.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Venstre-lederen på Svalbard-tur kom tirsdag med en isklar påminnelse om at dette statsbudsjettet er en siste sjanse til å få innført et grønt skatteskifte.

Les saken: Nekter å støtte budsjett uten grønt skatteskifte

– De vet veldig klart hva vi mener. Nå forutsetter jeg at de følger opp det vi ble enige om i fjor, og legger det inn, slik at Venstre og KrF slipper å forhandle inn på nytt det vi forhandlet ferdig i fjor høst, sier Venstre-lederen til VG.

Les også: Carl I: Velgerne vil straffe Siv om hun øker bensinavgiftene

– Hva gjør Venstre om Siv og Erna ikke følger dette opp?

– Da vil de ha et problem med å få flertall for det de legger fram, svarer Grande.

I fjor høst ble hennes parti Venstre sammen med KrF og regjeringspartiene enige om hva et grønt skatteskift skulle innebære:

«Et slikt skift skal innebære en økning av avgifter på utslipp av CO₂ motsvart av en sektorvis reduksjon av andre skatter og avgifter.»

Gjennom åtte måneder med forhandlinger har samarbeidspartiene likevel ikke klart å enes om tiltakene.

Les også: Årsavgiften kan bli fjernet mot høyere bensinavgift

Opposisjonspartiene har delvis mistet troen.

– Jeg frykter at Venstre og Trine Skei Grande ikke får gjennomslag for det grønne avgifts- og skatteskiftet. Vi har sett i de tidligere statsbudsjettene at den Venstre-støttede regjeringen ikke har levert på klima. Utslippene øker mens Skei Grande og regjeringen snakker om et grønt skifte, sier partisekretær Kari Elisabeth Kaski i SV til VG.

Hun mener det hadde vært en klokere strategi fra Grandes side å konkretisere mer presist hva hun forlanger i et grønt skatteskift.

Les også: Dro på grønn studietur til Canada

TROR IKKE PÅ TRINE: Kari Elisabeth Kaski, partisekretær i SV. Foto: David Engmo VG

– Jeg registrerer truslene, og jeg registrerer at hun har vært på studietur i Canada sammen med Frp-leder Siv Jensen. Men nå må konkrete tiltak som kutter utslipp legges på bordet. Nå må drivstoffavgiftene skrus til, forventer Kaski.

Marianne Marthinsen (Ap) mener regjeringen nå har kniven på strupen for å levere – i sitt siste statsbudsjett før stortingsvalgkampen.

– Jeg velger derfor å tro at de får det til. Jeg skjønner ikke hvorfor dette sitter så langt inne for regjeringen. Det vil være mye bedre for regjeringen og støttepartiene å komme med reelle grønne avgifter fremfor en ny fadese som med plastposeavgiften, som de senere trakk tilbake, sier Marthinsen som sitter i finanskomiteen til VG.

Les også: Statoil-sjefen: Lofoten-utbygging er bra for klimaet

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kaller Venstre-lederens trusler et spill for galleriet.

– Dette er teater, sirkus, spill og spetakkel. Som medlem i finanskomiteen er jeg litt nervøs for at arbeidet med et viktig statsbudsjett blir gjenstand for et slikt spill, sier Vedum til VG.

MENER TRINE SPILLER: Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum på hjemgården på Stange. Han mener statsbudsjettet er for alvorlig til at Venstre-lederen kan drive med trusler og spill i media mot en regjering som hun selv støtter. Foto: Harald Henden VG

Han er redd for at det grønne skatteskiftet enda en gang munner ut i at regjeringen kommer med tiltak ala flyseteavgift eller plastposeavift, og kaller de grønne avgifter.

Forsvarer Skei Grande

Venstre-nestleder Terje Breivik tar Skei Grande i forsvar.

– Det er skuffende at rødgrønne partiene er mer opptatt av spill og spetakkel enn å bekjempe klimaendringene. Jeg skjønner at det er frustrerende for de rødgrønne, som ikke fikk til noe på åtte år i regjering, å se at Venstre har fått til et temposkifte i klimapolitikken, skriver han i e-post til VG.

Breivik nevner blant annet en satsing på jernbane og kollektivtrafikk og at månedskortene på jernbane blir satt ned med 20 prosent i høst.

– SVs frykt for gjennomslag på klima er nok basert på partiets egne smertelige erfaringer med Ap som jo ikke var til å rikke i klimapolitikken. Senterpartiet er imot et grønt skatteskifte og er ikke lenger et grønt parti som er opptatt av å bekjempe klimaendringene, kontrer Breivik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder