Og lover betydelig beløp til Frp

PRESSET OPP: Stein Erik Hagen sier han var innstilt på å gi noe mindre, men at hans to døtre og Cania-sjefen gjorde at summen ble presset opp til fem millioner kroner. Foto: Terje Bringedal VG

Hagen gir rekordbeløp til Høyre

Stein Erik Hagen og familieselskapet Canica gir et historisk høyt beløp til Høyres valgkampkasse.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over tre år gammel

Hagen har de senere årene gitt rundt en million kroner til Høyres valgkamp. Foran stortingsvalget neste år, slår han og familien på stortrommen.

– Burde gi dem en god start

– Jeg kan bekrefte at vi har valgt å gi fem millioner kroner til det nye valgkampfondet til Høyre. Det burde gi dem en god start, sier investor og milliardær Stein Erik Hagen.

– Det er et engangsbeløp til utredninger og til neste års valgkamp. Vi vet at det etterhvert kommer mange millioner fra LO-familien til de rødgrønne, så det er et forsøk på å bidra til en viss balanse, sier Hagen.

Etter at han overførte store deler av sin formue til sine barn og de har fått fremtredende plass i ulike selskaper, signaliserte Hagen at det er de som får bestemme om støtten til partier skal videreføres.

Begge døtrene har forsikret at de vil videreføre pengestøtten. Nå viser generasjonsovergangen at de ikke bare viderefører, men øker støtten betydelig.

– Jeg var innstilt på å gi noe mindre, men barna og administrerende direktør Nils Selte i Canica ønsket å gi et samlebeløp på fem millioner kroner, sier Hagen til VG.

De siste årene har Hagen gitt rundt en million kroner til Høyre i året.

HØYRE-GLADE: Stein Erik Hagen og døtrene Caroline Hagen Kjos og Camilla Hagen Sørli (t.h.) ligger igjen an til å bli største private bidragsyter til Høyres valgkamp. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Erna-skryt

Stein Erik Hagen sier de synes Høyre og statsminister Erna Solberg gjør en utmerket jobb og at det er viktig at det bidras med midler for å sikre at det også blir borgerlig flertall etter stortingsvalget neste høst.

– Totalinntrykket er at Erna leder landet med fast hånd. Vi er opptatt av rammevilkårene for norsk næringsliv og enkeltmenneskets valgfrihet.

– Det ser ikke ut som om det blir store justeringer av formueskatten i neste års statsbudsjett?

- Nei, men det som er viktig for oss er den delen som rammer norsk næringsliv, såkalt formueskatt på arbeidende kapital. Det oppleves som veldig diskriminerende og feil at norske bedrifter skal betale den, mens utenlandske eiere slipper. For meg er det helt uforståelig at stortingsflertallet prioriterer utenlandsk eierskap av norsk næringsliv.

Les: Det første intervjuet med Caroline Hagen Kjos (VG+)

– Forøvrig vil jeg legge til; det er ikke bra at ledigheten i Norge er høy, men jeg har nettopp kommet hjem fra en lengre utenlandstur. Og når du ser hva de sliter med av ledighet og elendighet i andre land, så fremstår utfordringene for norsk økonomi som endel lettere. Ikke engang oljekrisen har skapt nasjonal krise: Vår selskap Komplett selger dippedutter som aldri før og det går bra stort sett over hele linjen i Norge.

NHO sluttet å gi

I mange år var det en viss balanse mellom høyre og venstresiden når det gjelder bidrag; da NHO ga penger til borgerlige partier og LO til Ap og etterhvert andre rødgrønne partier.

Etter at NHO sluttet med partistøtte tidlig på 2000-tallet, er det private givere som har vært de borgerlige partienes eneste finansieringsmulighet, utover den ordinære partistøtte.

I 2013 var Christen Sveaas største bidragsyter til borgerlige partier, med 2,5 millioner kroner til Høyre, 1,5 til Fremskrittspartiet og en million til Venstre. Stein Erik Hagen og Canica bidro med 1,378 millioner til Høyre og 500.000 kroner til Fremskrittspartiet, ifølge DN. (Ekstern lenke)

LO fire ganger så store

VG laget i forbindelse med valget i 2013 en oversikt over pengegaver gitt siden 2005.

Stein Erik Hagen var den største private bidragsyter til samtlige fire store borgerlige partier. Gjennom Canica AS har Hagen donert i alt 12,2 millioner kroner.

Det viste også at de fem største bidragsyterne til de borgerlige hadde gitt 22,63 millioner kroner de siste åtte årene. Hagen har stått for over halvparten.

Til sammenligning hadde de fem største giverne til de rødgrønne gitt vel 82,5 millioner kroner, hvor LO og deres forbund totalt dominerer med 81,5 millioner kroner.

Hagen sier de ikke har tatt stilling til om hvor mye Fremskrittspartiet skal få noe i valgkampstøtte foran stortingsvalget neste år.

– Men vi kommer til å bidra med et betydelig beløp, sier han.

Les: Hagens åpenhjertige homo-intervju

Glede i Høyre

Generalsekretær John-Ragnar Aarset i Høyre takker og bukker.

– Vi er selvfølgelig svært fornøyd med at Hagen-familien bidrar med et slikt beløp. At vi får det året før valget, er veldig bra; det gir en forutsigbarhet som vi er glade for.

Han sier de regner med at LO vil gi store beløp til Ap.

– LO har som ett av sine fremste og uttalte mål å fjerne oss fra regjeringskontorene. Vi har ingen organisasjon som gir oss støtte på same måte som LO støtter Ap. Vi er avhengige av små og store bidrag frå enkeltpersoner og enkeltmedlemmer av partiet.

Han sier at en viktig inntektskilde som vi ikke finner i oversikten på deres nettsted, er de faste småbeløpene som de får fra medlemmene i partiet.

– Over år har vi rekruttert medlemmer i partiet som gir et fast beløp i måneden, de fleste på 150-200 kroner. Dette gir oss inntekter på 7-8 millioner kroner i året.

Les: Her er bidragene til Høyre de siste årene

Pressekontakt for LOs ledelse, Andre Nerheim, sier de merker seg at Hagen øker sin støtte til Høyre.

– Vi gjør vurderinger av vår støtte i tiden fremover og må få komme tilbake senere, med våre bidrag foran stortingsvalget i 2017, sier han.

Les også

Mer om

 1. Stein Erik Hagen
 2. Næringsliv
 3. Høyre (H)
 4. Landsorganisasjonen (LO)
 5. NHO
 6. Solberg-regjeringen
 7. Fremskrittspartiet (Frp)

Flere artikler

 1. LO-forbund gir Ap like mye som Stein Erik Hagen gir til Høyre

 2. Stein Erik Hagen kritiserer Erna

 3. Han gir mest i partistøtte - og det er Ap som får pengene

 4. Ap: - Høyre finansieres av skatteflyktninger

 5. Stein Erik Hagen gir en million til Rajas Venstre

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder