MÅ KJEMPE: Fabian Stang erkjenner at hans politiske karriere kan nærme seg slutten. – Men jeg vil gjerne være med videre, sier han. Foto: Helge Mikalsen VG

Stang må kjempe for sitt politiske liv

THEATERCAFÉEN (VG) – Min politiske karriere kan nærme seg slutten, sier Høyres desidert største stemmesanker i Oslo. Fabian Stang (61) ligger an til å bli vraket av sine egne.

 • Bjørn Haugan
 • Helge Mikalsen (foto)

Artikkelen er over tre år gammel

Da han stilte til nominasjon til stortingsvalget i høst, sa Fabian Stang at det ikke er aktuelt å stille som ordførerkandidat om to år. Det betyr at hans politiske karriere kan nærme seg en ende.

– Ja, jeg har ikke endret oppfatning om det. Jeg mener Oslo Høyre bør finne en kvinnelig ordførerkandidat ved kommunevalget i 2019. Jeg håper å få være med i politikken i mange år, men jeg har hatt min vakt, så jeg er innstilt på at min politiske karriere kan nærme seg slutten. Kommer jeg dit, kan det hende at jeg finner glede over å få slippe, sier han lunt.

ET LIV ETTER POLITIKKEN: Fabian Stang sier livet etter politikken kanskje kan ha positive sider. Foto: Helge Mikalsen VG

VG møter ham over en kaffekopp på hans favorittrestaurant i Oslo: Theatercaféen. Om to uker kan bli vraket av sine egne på nominasjonsmøtet i Oslo Høyre, hvor han må ty til benkeforslag for å vinne frem. Medlemmene ønsker å ha ham høyt opp på stortingslisten, men:

– Det er ikke medlemmene som kommer på nominasjonsmøtet, men politikere fra Høyre-lagene: Sjansen er stor for at du taper mot Michael Tetzschner (mangeårig stortingsrepresentant, journ.anm.)?

– Ja, det er mulig. Men jeg synes det vil være feigt å ikke stille, når så mange medlemmer støttet meg i uravstemningen. Jeg tror jeg vil prøve meg, men vil avgjøre senere.

Den 61-år gamle eksordføreren har de to siste kommunevalgene vært den uten sammenligning best likte politikeren i Oslo- den som har samlet flest stemmer.

Da venstresiden vant kommunevalget i Oslo i 2015, ble han leder av helse- og sosialkomiteen i Oslo. Han gikk på en psykisk smell og var sykmeldt i flere måneder.

I høst valgte Stang å signalisere at han ønsker satse på rikspolitikken, gjennom å stille på stortingsvalglisten.

Uravstemningen blant 1400 medlemmer viste at de ville ha ham på 3. plass, men etter at blant andre flere vestkant-bydelslag og Unge Høyre ikke nominerte han på sikker plass, endte nominasjonskomiteen også med det: Han er plassert nede på 8. plass, langt unna mulighet til å komme inn på Tinget.

Det endelige nominasjonsmøtet i Oslo Høyre avholdes mandag 13. februar.

IKKE RIKSPOLITIKER: Fabian Stang håper det relativt kjente huset i bakgrunnen kan bli hans arbeidsplass de neste fire årene. Han sier han eventuelt vil være Oslo-politiker der, ikke rikspolitiker. Foto: Helge Mikalsen VG

– Har et hyggelig forhold til velgerne

– Opplever du at det er krefter i Oslo Høyre som motarbeider deg?

– I politikk og nominasjonsprosesser vil det alltid være kamp og slik må det være. Jeg har lyst til å komme inn på Stortinget ene alene for å vinne valget for Høyre, og for å få gjennom noen Oslo-saker.

– Det sier de fleste, men det er ofte egne politiske ambisjoner som er viktigst?

– Jeg mener faktisk det. Jeg skal ikke på Stortinget for egen del. Det er Høyre jeg kjemper for. Og Oslo trenger flere som kjemper byens sak på Stortinget: De fleste stortingsrepresentantene fra Oslo blir rikspolitikere. I hvert fall i sterkere grad enn folk som kommer fra distriktene, som oftere jobber for å vinne frem med lokale saker.

– Og så er det slik at jeg har et hyggelig forhold til velgerne, som jeg håper partiet ønsker å utnytte. Jeg har vist potensial for å få velgerne til å stemme – på oss – og jeg tror årets stortingsvalg blir veldig jevnt, hvor Oslo kan bli avgjørende for om vi forblir i regjering.

Les: Skar ut Stang fra gjestebok

– Vil være feigt

Men han ligger an til å prøve en kampvotering mot Michael Tetzschner (62) som er nominert på tredjeplass.

– Jeg vil ikke rokke ved sammensetningen av toppen av listen. Ine Marie (Søreide, forsvarsminister, journ.anm.) og Nikolai (Astrup, journ.anm.) er to veldig gode toppkandidater og det er viktig både med unge, kvinner og folk med innvandrerbakgrunn. Ingen av de vil jeg utfordre. Den eneste naturlige blir da Michael Tetzschner som er like gammel og har mye av samme bakgrunn.

– Valgkomiteen delte seg om 6.-plassen, som kan gi stortingsplass hvis dere vinner valget; mellom deg og Stefan Heggelund?

– Nei, han vil jeg ikke utfordre. Han er en ung politiker på vei oppover, som vi trenger.

Tetzschner sier han ikke finner det naturlig å kommentere andre kandidater.

– Jeg er på egne vegne svært fornøyd med den støtten jeg har fått av medlemmene, av bydelsforeningene i Oslo Høyre, og til slutt nominasjonskomiteens enstemmige innstilling. Jeg håper på fornyet tillit på nominasjonsmøtet 13. februar der Oslo Høyres representantskap har det avgjørende ord, sier han.

Han sitter i sin andre periode på Stortinget.

Leder i nominasjonskomiteen, Eirik Lae Solberg, ønsker ikke å kommentere saken.

Åpenhjertig intervju: Stangs nye liv

Les også

 1. Fabian Stang vurderer å kjempe mot Tetzschner

  Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang åpner for å utfordre Michael Tetzschner på tredjeplassen for Oslo Høyre til…
 2. Stang vrakes fra sikker stortingsplass

  Tidligere ordfører Fabian Stang (61) vrakes fra sikker plass på Oslo Høyres stortingsvalgliste.
 3. Fabian Stang: – Skal ikke være med på å konkurrere om hvem som kan være strengest

  Fabian Stang (H) sier han har vært bortskjemt med at folk tror han vil andre vel. Det kan han ikke basere seg på lenger.
 4. Stang inn – etter flere smeller

  Fabian Stang er fortsatt populær i Oslo Høyre: Han er helt oppe på 3. plass i urnominasjonen blant partiets medlemmer.
 5. Fabian Stang vrakes av de unge

  Unge Høyre i Oslo har levert sin nominasjonsliste til Stortingsvalget. Det spesielle er at Fabian Stang ikke er nominert.

Mer om

 1. Fabian Stang
 2. Høyre (H)
 3. Kommunevalg 2015
 4. Politikk
 5. Stortinget

Flere artikler

 1. Pluss content

  Fabian Stangs kamp for sitt politiske liv

 2. Stang vrakes fra sikker stortingsplass

 3. Fabian Stang tapte nominasjonskampen: – Glad det er over

 4. Fabian Stang vurderer å kjempe mot Tetzschner

 5. Pluss content

  Fabian Stang: – Catharina er god å ha når det blåser

Fra andre aviser

 1. I kveld kjemper Fabian Stang for sitt politiske liv

  Aftenposten
 2. Nominasjonskomiteen vraker tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang fra sikker stortingsplass for Høyre

  Aftenposten
 3. Fabian Stang etter tapet: – Jeg er egentlig lettet

  Aftenposten
 4. Fabian Stang om kampen om stortingsplass: – Ville ikke satt penger på meg

  Aftenposten
 5. Stangs kamp for stortingsplass: Avskriv aldri en naiv klovn | Andreas Slettholm

  Aftenposten
 6. Stang utfordrer Tetzschner om stortingsplass

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder