BER OM TÅLMODIGHET: Statsminister Erna Solberg ber asylsøkere om å være tålmodige når det gjelder bosituasjonen. Her besøker hun syriske flyktninger i Libanon. Foto: Harald Henden , VG

Solberg: – Asylsøkerne bør være takknemlige

Statsminister Erna Solberg ber asylsøkerne være tålmodige etter at 50-60 asylsøkere demonstrerte mot det de mener er kritikkverdige forhold på et midlertidig mottak i Sarpsborg.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi må regne med at det blir litt frustrasjon, men det er ikke grunn til det her. De må være litt tålmodige med et land som forsøker å hjelpe, sier Solberg til Aftenposten.

Det var i går at asylsøkere demonstrerte mot forholdene ved et mottak i Sarpsborg, som eies av tidligere skidronning og OL-vinner Bente Skari og ektemannen Geir Skari.

– De bør være takknemlige for at de får hjelp, for det jobber vi ganske intenst med, sier hun.

Asylsøkerne demonstrerte ifølge NRK mot at de har vært på akuttmottaket lenger enn det som var planlagt. De mener de får for lite mat og dårlig legehjelp og klager på at de verken får lommepenger eller har internettilgang.

Les også: Slik ser det ut på Norges nest største asylmottak

– Utakknemlig

Den store flyktningstrømmen til Norge har gjort at norske myndigheter har kjøpt et stort antall akutte mottaksplasser hos private aktører.

Les også: Akuttmillionærene håver inn på mottakskrisen

Demonstrasjonen provoserte Mazyar Keshvari, innvandringspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, som mener de nevnte asylsøkerne på Kolstad akuttmottak utnytter den internasjonale flyktningkrisen og håner de mange millionene av menneskene som er på flukt i verden.

– I denne situasjonen velger altså noen av de aller heldigste, som er blitt innkvartert i Norge med mat, drikke, klær og tak over hodet på skattebetalernes regning, å protestere på maten og internetthastigheten på mottaket,

– Disse utakknemlige menneskene bør umiddelbart komme seg ut av landet og dermed frigjøre kapasitet for dem som trenger trygghet og beskyttelse, mener han.

Så du denne? 2014: Barna kan ta skade av å bo her 2015: Bra nok for enslige asylbarn

Vanskelig situasjon

Lederen for Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) sier det er uklokt av asylsøkerne å protestere, men understreker at de er i en vanskelig situasjon.

– Her blir de parkert, uten å vite hva som skjer videre. Da er det forståelig at folk blir frustrert, sier hun til Aftenposten.

– Det er viktig å få ut informasjon til asylsøkerne om hva som skjer, om den norske prosessen og hvorfor dette vil ta tid. Det er uklokt å klage på maten, men vi må forstå at dette kommer av en frustrasjon med hele situasjonen, sier Austenå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder