Politiet endrer ikke beslutning om å legge vekke våpnene

POD og PST står på sitt, til tross for politisk press

Politidirektoratet sier de har tatt en ny vurdering, og mener det foreløpig ikke er grunnlag for å endre på beslutningen om å legge vekk våpnene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi har vurdert spørsmålet om bevæpning på nytt, på bakgrunn av den nye trusselvurderingen. I den er det ingen bindinger, så langt, mellom det som skjedde i Paris og situasjonen i Norge, sier vakthavende sjef ved Politidirektoratet (POD), Håkon Skulstad til VG.

– Men det er kort tid etter en tragisk hendelse, og vi vil fortløpende vurdere dette basert på nye trusselvurderinger som kommer i løpet av helgen, fortsetter han.

«Foreløpig er det ikke kommet noen ny trusselvurdering som tilsier at vi gjør endringer knyttet til vår beslutning om at den midlertidige bevæpningen av politiet skal opphøre», skriver POD på sine nettsider.

Etter planen betyr det at politiet legger vekk våpnene på trisdag. Det var på fredag ettermiddag at det ble klart at Politidirektoratet (POD) går inn for å avvikle den midlertidige bevæpningen, basert på den nedjusterte trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Noen få timer senere kom meldingene om en rekke terrorangrep i den franske hovedstaden Paris. Lørdag morgen sa POD til VG at de ikke ville endre sin beslutning.

Les også: Politiet vil fortsatt legge vekk våpnene

Ønsket tidspunktet endret

Noen timer senere sa statsminister Erna Solberg til VG at regjeringen ønsket at selve tidspunktet skal revurderes.

– Regjeringen, ved justisministeren, har bedt Politidirektoratet foreta en fornyet vurdering av tidspunktet for å ta ned bevæpningen, sier Solberg.

Les også: Erna Solberg om Paris-terror: – Barbarisk angrep på demokratiet

Justisminister Anders Anundsen sendte VG følgende uttalelse på epost:

– På bakgrunn av de tragiske hendelsene i Frankrike har jeg bedt Politidirektoratet vurdere beslutningen om å endre bevæpningen på nytt sammen med vurderingen av andre risikoreduserende tiltak. De vil vurdere dette opp mot trusselvurdering fra PST og eventuell annen informasjon. Direktoratet foretar en selvstendig faglig vurdering av spørsmålet, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

Ingen kobling til Norge

PST sier til VG at utviklingen lørdag ikke endrer den vurdering de gjorde fredag kveld.

– Det er ingen informasjon som knytter angrepet eller personene til Norge, men vi foretar en fortløpende situasjonsforståelse og informasjonsinnhenting for å vurdere Norges sikkerhet og norske interesser, sier seniorrådgiver Siv Alsén i PST til VG.

Politidirektoratet sier de tror PST kan komme med nye råd i løpet av søndag eller mandag, før den planlagte overgangen til såkalt «fremskutt lagring» i politibilene etter planen skal iverksettes på tirsdag.

– Vår vurdering er basert på PST sin trusselvurdering. Det var det vi baserte oss på da vi tok opp bevæpning, og da vi bestemte oss for å gå vekk fra bevæpning. Det vil komme nye vurderinger de neste dagene, vi følger dette nøye, så får vi se hvor vi ender, sier Skulstad.

Les også: VG traff øyenvitner i Paris

Skulstad sier POD må ta en helhetsvurdering basert på både trusslevurderingene som han forventer at oppdateres, og basert på informasjon det norske politiet får fra kollegaer i Frankrike og andre land.

– Kunnsskapen vi får avgjør hvordan politiet skal være utrustet, sier han.

Skulstad sier både Politidirektoratet og politidistriktene vil ta fortløpende vurderinger de neste dagene for å vurdere sikkerhetssituasjonen i Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder