SJEF: PST-sjef Benedicte Bjørnland leverte en ny trusselmelding torsdag. Foto: Terje Bringedal , VG

PST: Ekstremistmiljøet er svekket

18 fremmedkrigere trolig drept i Syria

Solberg: – Positive signaler i hele Europa

REYKJAVIK (VG) Det er mindre sannsynlig at sympatisører med den såkalte Islamske stat (IS) vil gjennomføre et terrorangrep i Norge, ifølge PST.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Årsaken er at det er blitt færre norske fremmedkrigere siden forrige gang Politiets sikkerhetstjeneste (PST) varslet om terrorfare i Norge.

PST vurderer det slik at sannsynligheten for et angrep fra IS-sympatisører i Norge er noe mindre enn for ett år siden.

Drept og fengslet

– Dette skyldes primært endringer knyttet til de norske ekstremistmiljøene. 18 personer fra miljøene er mest sannsynlig drept i Syria, mens ni er varetektsfengslet og siktet for terrorrelatert kriminalitet, sier Siv Alsén i PST.

VG kjenner identiteten til rundt 15 personer som er drept etter å ha reist fra Norge til Syria siden borgerkrigen brøt ut i 2011.

Solberg: Ser ut som om færre blir rekruttert

I ISLAND: Erna Solberg er i Reykjavik på Nordisk Råd og andre nordiske toppmøter. Her sammen med statssekretær Sigbjørn Aanes (H). Foto: Alf Bjarne Johnsen , VG

Statsminister Erna Solberg (H), som i disse dager er i Reykjavik, lanserer overfor VG flere mulige forklaringer på hvorfor aktiviteten har gått ned.

– Det er vanskelig å spekulere, men det er nok slik at det er mer behov for IS i deres hjemland, at de konsentrerer ressursene sine mer der hvor de er. Det kan også være at antiradikaliseringsarbeidet virker, fordi det synes som om det er færre som blir rekruttert til IS, sier Solberg.

Statsministeren ser ikke bort fra at IS kan bli stående som et parentes i verdenshistorien, dersom terrororganisasjonen blir tilbakekjempet i Syria og Irak.

– Det er positive signaler i hele Europa. Det virker som om fokuset og grepet som er tatt om fremmedkrigere har en betydning. Men vi må ikke senke guarden for radikalisering, minner hun.

Politi og forsvar i risikosonen

Likevel vurderer PST det fortsatt som mulig at det kan komme forsøk på terrorangrep mot mål i Norge, ifølge den nye trusselvurderingen som ble lagt frem torsdag formiddag. Vurderingen er basert på info fra Felles kontraterrorsenter (FKTS), som har levert et gradert rapport til relevante departement og etater.

Ifølge sikkerhetstjenesten er politi og forsvarsfolk mest utsatt, mens angrep mot sivile enkeltpersoner ikke er et spesielt tenkelig scenario.

I februar uttalte PST at det var sannsynlig med et terrorangrep i Norge i 2015.

De slo fast at ekstreme islamistiske miljøer er blant de største truslene vi har i landet. I kjølvannet av terrorvurderingen, ble politiet utstyrt med våpen. Bevæpningen skulle egentlig bare vare i fire uker, men den såkalte midlertidige bevæpningen har siden blitt langvarig.

Vil revurdere bevæpningen

Politidirektoratet vil vurdere om det fortsatt er nødvendig med en midlertidig bevæpning av politiet, etter at PST sa at risikoen for et IS-angrep i Norge er noe lavere.

– Vi vil nå se på hva dette betyr for de tiltak vi har iverksatt, herunder den midlertidige bevæpningen, sier beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet (POD) til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder