WE ARE FAMILY! Denne isbjørnbinna med sine to velvoksne unger klatret over flyplassgjerdet og vandret rolig inn på flystripen i Svea fredag. FOTO: Bjørn Valle/Afis Svea Foto: Bjørn Valle

Isbjørnfamilien måtte fjernes fra flystripen med brannbil

Oops! Hva har vi her? Jo en hel liten isbjørnfamilie som har tatt seg inn på flystripen på Svea lufthavn på Svalbard!

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Den lille familien besto av isbjørnbinne og to halvvoksne unger, og ble oppdaget inne på det inngjerdede flyplassområdet fredag morgen, melder Svalbardposten.

Les også: Hege fikk uventet isbjørnbesøk

– Da vi kom ned, var de på vei over flyplassgjerdet. Det hadde samlet seg en del hardpakket snø ved gjerdet, og de klatret over alle tre, sier brannkonstabel Joachim Myhrvang til avisen.

LUNTET AV GÅRDE: Da mannskapene på Svea lufthavn kjørte rolig mot dem med en brannbil og en annen bil, lusket isbjørnfamilien ut portene. FOTO: Bjørn Valle/Afis Svea

Matlukt

Svea lufthavn eies og drives av Store Norske Spitsbergen Kulkompani, og betjener Sveagruvene, som ligger om lag 5 mil i luftlinje sør for Longyearbyen.

Les også: Fangstfolk drepte isbjørn ved en feil

Isbjørnfamilien ble først oppdaget utenfor lufthavnen, trolig lokket dit av matlukt fra søppelcontainere.

Flyplassmannskapet og brannfolkene la en liten plan for å få de tre ikke ufarlige villdyrene til frivillig å fjerne seg fra flyplassen.

VGTV: Isbjørn blir filmstjerne

Vellykket

De åpnet enkelt og greit portene inn til flyplassen, og ved hjelp av en brannbil og en sivil bil ble dyrene geleidet mot utgangen – en strategi som lyktes:

– Vi bare kjørte rolig bak dem med bilene, og de trakk seg unna. De gjorde akkurat som vi hadde tenkt, svingte ned mot sjøen og trasket ut på isen, forteller brannkonstabelen til VG.

Han tror dette er samme familie som ble observert flere ganger inne i selve Longyearbyen i forrige uke, slik at sysselmannens folk måtte rykke ut med helikopter.

Ifølge Svalbardposten kan samme isbjørnfamilie ha blitt nokså folkevant.

Da vakte det en del oppmerksomhet at familien vandret mellom husene i byen. Ved hjelp av blant annet helikopter ble da dyrene jaget ut av byen og nettopp i retning Svea – slik at det utmerket kan dreie seg om samme lille familie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder