SCORER LAVT: Europaminister Vidar Helgesen klarer så vidt tosifret på meningsmålingen. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Her er folkets dom over regjeringen

Høyre på topp – og på bunn

Fire av Høyres statsråder har lavest tillit blant velgerne. Men Børge Brende og Erna Solberg topper lista.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Aller nederst ligger europaminister Vidar Helgesen (H). Bare 11,1 prosent av velgerne svarer at de har høy eller svært høy tillit til ham som statsråd.

Han har en spesiell rolle, og er ikke veldig synlig. Han er stabssjef på Statsministerens kontor, og styrer derfor ikke et eget departement.

Har du fått med deg? Regjeringsrokade - Per Sandberg blir trolig fiskeriminister

– Usynlighet

– Bare 11 prosent er en overraskende svak score, men det er en god del som svarer tre, og at de dermed ikke har noen særlig oppfatning av jobben han gjør, sier fagsjef Knut Weberg i InFact til VG.

De har foretatt undersøkelsen, der et representativt utvalg nordmenn er spurt om hvor høy tillit de har til ulike statsråder. Prosenttallet angir hvor mange som har svart fire eller fem på skalaen fra en til fem.

På plassene rett over Helgesens jumboplass er tre av hans partifeller: fiskeriminister Elisabeth Aspaker, kulturminister Thorhild Widvey og miljøminister Tine Sundtoft.

– Det kan ha mer å gjøre med usynlighet enn at han faktisk har gjort en dårlig jobb. Vi ser ofte at tillitsmålinger er knyttet opp til dagsaktuelle saker, og at de som har hendene på roret og gjør en god jobb scorer høyere, sier Weberg.

Høyre i bånn

Han mener det ikke er overraskende om disse statsrådene blir utsatt for de planlagte utskiftningene i regjeringen.

– Målingene tyder på at regjeringen ikke vil tape mye tillit på å bytte ut disse tre. De har ikke frontet store saker, og står heller ikke midt oppe i noen som er synlige for folk i mediebildet nå, sier Weberg.

Da den første målingen ble tatt opp etter regjeringsskiftet høsten 2013, var de tre Frp-kvinnene Solveig Horne, Sylvi Listhaug og Siv Jensen på tre av de fire nederste plassene.

Nå har alle tre krøpet seg opp på lista, og alle er forbi de svakeste Høyre-kortene.

– Tilliten til Solveig Horne har vi sett en klar forbedring på etter hvert, og også Sylvi Listhaug har styrket seg gjennom perioden, selv om de ikke er helt i skuddlinjen for aktuelle saker, sier Weberg.

Anundsen-byks

Han er, basert på erfaring fra tidligere målinger, mest overrasket over at justisminister Anders Anundsen scorer såpass høyt:

– Han har høstet betydelig kritikk, men håndterer da den pågående situasjonen slik at det ikke går utover tilliten, sier han.

Anundsen opplevde et kraftig fall i april, men har nå økt andelen med høy tillit mest, fra 23,4 prosent i april til 28 prosent nå.

Aller øverst er, nærmest som vanlig, utenriksministeren. Børge Brende hadde høyest tillit i den første målingen i 2013, og ligger fortsatt noe over sjefen Erna Solberg.

Men begge har falt kraftig i løpet av de siste to årene: I 2013 svarte 61,1 prosent av de spurte at de hadde høy eller svært høy tillit til Brende, nå svarer «bare» 44,9 prosent det samme.

For Erna Solberg har tallet falt fra 56,4 prosent i 2013 til 40,0 nå.

Størst fall det siste halvåret har forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide opplevd, med et fall fra 43,1 prosent i april til 35,9 prosent nå.

Foto: Grafikk: Kenneth Lauveng , VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder