Staten ber om at Snowdens søksmål avvises

Regjeringsadvokaten ber Oslo tingrett avvise søksmålet fra Edward Snowden. Den amerikanske varsleren vil ha rettslig fastslått at Norge ikke har adgang til å utlevere ham til USA.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN har tildelt ham Ossietzky-prisen for 2016 og vil at han skal komme til Norge under prisutdelingen i november.

For å unngå å bli pågrepet og utlevert til USA ønsker Snowden derfor å få fastslått rettslig på forhånd at Norge ikke kan utlevere ham. Derfor ble det i april tatt ut stevning mot staten ved Justisdepartementet.

Det er dette søksmålet Regjeringsadvokaten ber retten avvise i et tilsvar som NTB har fått tilgang til. Staten begrunner sitt syn med at spørsmål om utlevering ikke hører hjemme i sivile saker, men bør prøves rettslig etter de standarder som settes for straffesaker. Det vil først kunne bli aktuelt dersom det kommer en utleveringsbegjæring mot Snowden, noe staten anfører at ennå ikke har skjedd.

Spøkefull Snowden på Twitter: «Tror du de sjekker pass ved grensen? Spør for en venn.»

Regjeringsadvokaten poengterer for øvrig i tilsvaret at det «framstår som åpent om saksøker i det hele tatt vil få adgang til å reise inn i Norge».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder