IKKE OVERRASKET: Forfatter Amal Aden forventet ikke at noen ville bli straffeforfulgt etter voldsepisoden i Oslo og stoler på at politiet har gjort jobben sin. Foto: KYRRE LIEN

Amal Aden anmeldte voldssak - henlagt

I november i fjor skal forfatter Amal Aden ha blitt angrepet av to somaliske kvinner i Oslo sentrum. Nå har politiet henlagt saken.

  • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over seks år gammel

Det bekrefter politiadvokat Hanne Skallerud ved Sentrum politistasjon overfor VG.

- Vi har ingen siktet, og saken er nå henlagt på grunn av ukjent gjerningsmann, skriver Skallerud i en e-post.

Det var om morgenen 8. november i fjor at forfatteren Amal Aden ble påført kutt i hodet og fikk brilleglassene knust etter at to somaliske kvinner skal ha gått til angrep på henne ved Nationaltheatret i hovedstaden.

Ikke overrasket

- Det kom ikke akkurat som noen overraskelse, men jeg stoler på at politiet har gjort det de har kunnet i etterforskningen, sier Aden til VG.

Forfatteren har skrevet flere bøker om likestilling, homofili og det flerkulturelle Norge, og har snakket åpent om sin homofile legning.

- Det som skjedde med meg den dagen i Oslo har forandret livet mitt. Jeg sliter fortsatt psykisk og føler meg utrygg, sier hun.

Dagen etter voldsepisoden i Oslo var den radikale islamisten Ubaydullah Hussain (28) aktiv i en debatt på Facebook der vold mot den prisbelønte forfatteren og samfunnsdebattanten var tema.

- Jeg har det ikke bra

«Jeg er helt enig. De burde absolutt ikke slå henne. De burde ha steinet henne til døde da praktisering av homofili skal straffes med døden. Måtte Allah SWT ta vare på våre mødre som kjemper for Haq og vekke oss brødre som sover!!!», skrev 28-åringen.

Hussain ble tiltalt for forholdet, men Oslo tingrett frikjente ham for hatefulle og diskriminerende ytringer mot forfatteren.

- At noen ønsker meg steinet gjør ikke saken bedre. Jeg har det ikke bra på grunn av disse sakene, sier Aden.

Forfatteren mener det er skremmende at man må leve med en slik frykt i Norge i 2014.

- Mottatt flere trusler

- Det er jeg som blir skadet og truet, men alle slipper fri. Det er en psykisk belastning, og det er tøft å være meg selv, sier Aden, som mener det blir lettere for andre å fortsette med trusler fordi hun opplever at det ikke får noen konsekvenser.

- Det er bare å true, og man slipper unna. Det er bare å slå, og man slipper unna. Jeg har mottatt flere trusler i vinter, og jeg har begynt å tvile på om det er verdt å kjempe for friheten. Det er ekstremt tungt, og det sender et trist signal til folk som bruker ytringsfriheten til å stå frem og kjempe for sin sak, mener forfatteren.

Flere artikler

  1. Islamist tiltalt: Oppfordret til steining av homofil forfatter

  2. Hussain dømt for trusler og hatefulle ytringer

  3. Anker dommen mot Ubaydullah Hussain

  4. Ubaydullah Hussain (28) anker ikke trusseldom

  5. - Minoritetskvinner blir bedt om å dempe seg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder