Monsens flåttlege fratatt legelisens: Monsen om sykdommen: Er 40 prosent av meg selv

- Myndighetene sender hundrevis ut i store lidelser

STORTINGET (VG) - Uten Rolf Luneng hadde jeg vært en sengeliggende pleiepasient med enorme smerter, sier Lars Monsen til VG etter at legen hans mandag mistet lisensen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL
Vedtak om tilbakekall av autorisasjon som lege tilsagn om begrenset autorisasjon

Med hvite kors demonstrerte fredag flere titalls borrelia-engasjerte foran Stortinget, etter at myndighetene gravla Rolf Lunengs legelisens.

Blant dem var Lars Monsen, som i lang tid har sagt at Lunengs behandlingsform trolig har reddet livet hans.

- Jeg gir helseminister Jonas Gahr Støre strykkarakter for tilbudet han gir folk som er rammet av flåttsyke. Han mener det godt, men han stoler for mye på folk rundt seg. Dette miljøet er preget av prestisje og trynefaktor, sier Lars Monsen til VG.

VGTV: Se intervjuet med Lars Monsen her!

Han legger ikke skjul på at blant personene han peker på er epidemilog Preben Avvitsland og infeksjonslege ved Ullevål sykehus, Dag Berild, som begge står bak bekymringsmeldinger om Luneng til Helsetilsynet.

- Ikke frisk

Lars Monsen sier til VG at han føler seg mye bedre enn han var før han oppsøkte Rolf Luneng, men at han fortsatt ikke er frisk.

- Jeg er 40 prosent av meg selv. Det er en sykdom det ikke er så lett å se utenfor, men jeg har lite energi, og har lavere førlighet enn jeg er vant til. Takket være Luneng har jeg ikke særlig smerter.

LEDET AN: Lars Monsen engasjerer seg i Borreliose-debatten. FOTO: Trond Solberg


Monsen reagerer kraftig på helsetilsynets vedtak om å frata Luneng lisensen.

- Myndighetene sender hundrevis av mennesker ut i store lidelser. Folk skriker seg i søvn med smerter, folk tar sitt eget liv, ekteskap ryker og folk mister jobben. Den skråsikkerheten helsevesenet har til dette hører ikke hjemme noe sted.

2000 underskrifter

Fredag gikk demonstrantene til Helsetilsynet for å overlevere 2000 underskrifter til direktør Jan Fredrik Andersen.

- Vi vil poengtere vår motstand mot at myndighetene fratar mange syke pasienter et behandlingstilbud som har hjulpet så mange med å få livkvaliteten tilbake, sier Hanne Karine Sørby Nilsen.

DEMONSTRERTE: Pasienter og pårørende gikk fra Stortinget til Helsetilsynet med 2000 underskrifter fredag. FOTO: Trond Solberg


Demonstrantene har fått opplyst at senteret stenger 26. september - da klagefristen for vedtaket utløper. Dette har ikke VG fått bekreftet, da Luneng foreløpig ikke har svart på VGs spørsmål.

Kan søke på nytt

Han har imidlertid anledning til å søke om begrenset autorisasjon, det er ikke kjent hvorvidt han vil gjøre det.

Les vedtaket fra Statens Helsetilsyn her

- Jeg kan ikke forstå at helse-Norge tilsynelatende står så samlet i sitt syn på behandling mot flåttbårne sykdommer, når det fortsatt er stor vitenskapelig uenighet ellers i verden, sier demonstrant Veronica Zimmer.

«Når Luneng mister sin lisens, mister flere sengeliggende pasienter sin behandling», skriver gruppen Borreliaopprøret i sin argumentasjon for å påvirke myndighetene til å åpne for økt helsehjelp til Borrelia-syke.

Les mer om underskriftskampanjen her

- Dette er ikke en prioritert sykdomsgruppe, og vi forventer at sentrale myndigheter setter seg bedre inn i den forskning som foreligger, sier Zimmer.

- De fleste har ikke borreliose

Epidemolog Preben Aavistland blir i VGTV-intervjuet med Lars Monsen beskyldt for å ha «sovet i timen» og at han og flere andre i det norske helsemiljøet er tatt med buksene nede. Kritikken mener Aavidsland ikke stemmer.

- Det er Helsetilsynet som har avskiltet Luneng fordi de mener han har drevet en uforsvarlig praksis. Det viser at Helsetilsynet fungerer. Etter det vitenskapen vet i dag har de fleste av disse pasientene ikke borreliose. Heller ikke ved de beste sykehusene i USA eller Nederland ville de fått diagnosen borreliose. Det er ikke noe spesielt med Norge, sier han til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder