NØDHJELP FOR HUMLER: Denne humlen fikk et bananskall med litt kald te på av humle-entusiast Frode Rognes. Slik hjalp han humlen med å komme seg til hektene igjen. Foto:Frode Rognes,

Slik gir du førstehjelp til humler

Mange humler som kommer summende i hus og hager nå på våren trenger en oppkvikker. Du kan hjelpe dem med litt sukkervann og bananskall.

 • Cathrine Ekehaug

Artikkelen er over fem år gammel

Dette bildet viser en sliten dronninghumle som får ladet batteriene sine hos humle-entusiast Frode Rognes. Han la ut bildet på Facebook, sammen med en liten tekst om hvordan han pleier å gi nødhjelp til humler.

Posten har spredd seg som pollen på en april-dag, og er i skrivende stund delt over 20 000 ganger.

Les også:40 prosent av amerikanske bier forsvant i fjor

FENGET: Her er posten Frode Rognes publiserte i en lukket gruppe på Facebook. Foto:Skjermdump,

Her er Rognes' humle-tips:

«Når en humle kommer inn i leiligheten/huset ditt har den ofte flatt batteri når du finner den. Ta den varsomt opp i en fyrstikkeske og forbered et måltid i form av sukkerholdig drikke (her: Kald te på bananskall).

Alle vårhumler er nemlig dronninger og skal bygge samfunn. Redder du en humledronning om våren har du hjulpet naturen med hundrevis av humler og tusenvis av bær/frø/frukt. Det er fordelaktig med en solstripe når den skal lette.»

– Datteren min sier til meg at jeg er blitt en viral-hit! Det er morsomt å få oppleve det, det har jeg aldri vært med på før, sier Rognes på telefon til VG.

Les også:Frykter den norske humla ikke vil suse lenge

Over 20.000 delinger

Bildet og teksten ble postet som en kommentar av Rognes i en lukket gruppe på Facebook. Inger-Lise Haughem, som også er medlem av gruppen, syns tipset var så godt at hun opprettet en egen post om det på sin egen profil. Derfra er humlerådet delt over 20.000 ganger.

Rognes er helt imponert over hvor fort den har spredd seg.

– Tilbakegangen hos insektene bekymrer folk mer enn jeg først trodde. Det har jo vært en del i media om at bier og humler er utrydningstruede. Det kommer til å forandre matfatet vårt betraktelig om man får et bortfall av insekter, og det er folk opptatt av, sier Rognes.

Les også:Forsvinner bier og humler, forsvinner vi (krever abonnement)

Gleder Naturvernforbundet

– Hvorfor er det så viktig å hjelpe humlene?

– Humler og bier er i sterk tilbakegang verden over. De er veldig viktige i matproduksjonen, for pollineringen. Hver tredje matbit vi tar er avhengig av den jobben de gjør for oss hver eneste dag, helt gratis, sier Lars Haltebrekken, leder i Naturvernforbundet.

VG+:FN slo alarm om biedøden - både hager og landbruk må bli mer vennligstilte til de små dyrene (krever abonnement)

Akkurat i disse dager er humlene og biene i ferd med å etablere seg med dronning. Derfor er det ekstra viktig med hjelpetiltak for disse insektene nå.

– Redder du en dronninghumle bidrar du til å redde et helt humlesamfunn, sier han.

Han forteller at det er flere små grep folk kan ta for å gjøre livet til humlene bedre. På Naturvernforbundets hjemmesider finnes det en rekke tips om hvordan folk kan hjelpe de små, summende dyrene.

Video: Naturvernforbundet

Mer om

 1. Dyr

Flere artikler

 1. Pluss content

  Ny trend: Her har Marie laget«hotell» for bier

 2. Pluss content

  Hiver seg på bietrenden

 3. Høysesong for bisvermer – kan komme 25.000 bier om gangen

 4. Pluss content

  Ukens gode nyheter: Ble kung fu-mester som 94-åring

 5. Vi dør uten plantene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder