Tigeren Boonya ble firebarnsmor 17. mai

Se de nyfødte tigerbabyene direkte på overvåkningskamera

INNENRIKS

Da den utrydningstruede tigerhunnen Boonya fødte fire tigerbabyer på nasjonaldagen ble tigerbestanden i Kristiansand Dyrepark doblet.

Publisert: Oppdatert: 18.05.15 12:21

Den sibirske tigerhunnen Boonya kom til dyreparken i Kristiansand for to år siden. På 17. mai ble hun mor for første gang.

– Vi synes dette er veldig gøy. Vi har håpet at dette skulle skje lenge nå, sier salgs- og markedssjef Anniken Bjørnstad Schjøtt i Kristiansand Dyrepark.

Fire år gamle Boonya kom til Kristiansand for to år siden fra Sibir, og er en del av det internasjonale bevaringsprogrammet for sibirske tigere EAZA.

– Dette er veldig spennende for bevaring av arten, sier Bjørnstad Schjøtt.

Lar moren få ro

Veterinær Rolf-Arne Ølberg i Dyreparken forteller til VG at alt står bra til med mor og de fire nyfødte.

– Alle fire drikker melk, og vi ser at Boonya tar godt vare på dem, sier han.

Dyreparkens ansatte lar den ferske moren få være helt i fred, men følger godt med på overvåkningskamera.

– Vi lar henne få ro, men følger godt med. Alt ser helt flott ut, så det er bare å nyte synet. Det viktigste nå er at moren får ro og at hun får knyttet seg til ungene, sier Ølberg.

Ølberg forteller at det er for tidlig å si hva slags kjønn tigerbabyene har.

– Det er vanskelig å se når de er små, så det vil ta en stund før vi kan si det sikkert, sier han.

Les også:Kamelfødsel i dyreparken

Skjermer babyene

– Når kan publikum få se tigerbabyene?

– En god stund nå vil man bare kunne se på overvåkningskameraet, men etter hver vil det avhenge av hvor Boonya plasserer dem, og om hun flytter dem nærmere vinduet, Akkurat nå ligger de litt i skjul, og det er helt naturlig at hun holder dem litt skjermet, sier han.

Tigerpappaen, Ulysses, får foreløpig heller ikke møte ungene sine.

VG har tidligere skrevet om «tvangsekteskapet» mellom Boonya og Ulysses.

Dyrepasserne observerte at Boonya og hanntigeren Ulysses paret seg i fjor, og håpet på det beste, men det er først de siste ukene at man har sett en voksende mage og en endret atferd.

Derfor ble Boonya nøye overvåket de siste ukene.

Det var dyrepasser Hilde Strædet som ble den første til å se ungene. De siste ukene har hun stått opp hver natt klokken 04.00 for å sjekke overvåkningskameraet som har vært plassert inne hos Boonya.

Natt til 17. mai var det ingen unger å se, men da hun kom på jobb på morgenen kl. 07.00 fikk hun se de små krabatene.

– Det var litt vanskelig å se om det var tre eller fire. Men det tok ikke lang tid før vi kunne konstatere at det var fire unger. Det var veldig moro å være på jobb når dette skjedde, forteller hun.

LES OGSÅ: Sabina (24) ble kysset av Tiger

Utrydningstruet

Biolog Helene Axelsen forteller i en pressemelding at både Boonya og faren Ulysses har verdifulle gener.

En DNA-test har resultert i at begge to er blitt ranket som to av de mest verdifulle sibirske tigrene i verden, genetisk sett. Derfor er det blitt knyttet stor spenning til denne fødselen, og Axelsen tror nyheten vil bli svært godt mottatt blant dem som har ansvar for sibirske tigere i det internasjonale bevaringsprogrammet.

– En tigerfødsel er veldig stas for oss. Det har bare skjedd to ganger tidligere i Norge, og aldri tidligere er det født et kull på fire, sier adm.dir. Per Arnstein Aamot i Dyreparken i pressemeldingen.

Her kan du lese mer om