INNHOLDSRIKT PENNAL: Et velfylt pennal kan være et viktig arbeidsverktøy for både små og store skoleelever. Her benyttes tusjer og blyanter til skrivearbeid på skolepulten. ILLUSTRASJONSFOTO Foto: Frank May NTB scanpix

Innførte pennal-forbud for elevene

Eleven hadde gledet seg til å vise frem sitt nye treetasjers pennal som hun hadde fått av besteforeldrene. Det fikk hun ikke. Skolen hadde innført pennal-forbud i klasserommet.

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over tre år gammel

Du har sikkert hørt om både mobilforbud, tyggisforbud og lueforbud i klasserommet. Men pennalforbud er nok nytt for mange.

Heistad skole i Porsgrunn har imidlertid innført pennalforbud for elevene sine på andre trinn, bekrefter rektor Ingunn Halvorsen Behrens overfor VG.

Det var avisen Varden som først omtalte det spesielle forbudet onsdag.

Les også: Innførte mobil- og fotoforbud på skolen

Må hente blyanter i felleskasse

Rektor Behrens mener saken er storm i et vannglass, og at det hittil ikke har bydd på noen problemer at elever har hentet blyanter, viskelær og sakser fra en felleskasse på skolen.

Les også: Skole innfører 116 elevforbud

For elevene medfører det at de må nøye seg med å ta frem pennalhuset kun når de skal gjøre lekser hjemme. I klasserommet skal pennalet ligge pent i skolesekken.

En av mødrene på skolen forteller at datteren var skikkelig lei seg da hun kom hjem med den nye ukeplanen sin mandag:

– Der sto det svart på hvitt at elevene ikke skulle ha med seg pennal, selv om det jo både sto matematikk, norsk og engelsk på planen, forteller moren til Varden.

Hun hadde lagt merke til at datteren var ordentlig stolt av pennalet – som jo matchet den nye ranselen hennes.

– Pedagogisk begrunnelse

Rektoren på skolen mener forbudet har en relevant begrunnelse som foreldrene er informert om.

– Fra vår side har dette en klar pedagogisk begrunnelse. Det dreier seg om at elever ikke skal la seg forstyrre eller distrahere av andre ting enn innholdet i undervisningen. Vår erfaring er at det hjelper på mange elevers konsentrasjon at de ikke sitter og fikler med innholdet i pennalene på pultene sine, sier Ingunn Halvorsen Behrens til VG.

– Du har ikke forståelse for at et pennal inneholder viktige arbeidsverktøy og for mange barn er et selvsagt innhold i skolesekken?

– Jeg forstår det. Jeg vil heller ikke si at vi har innført et forbud mot å ha med seg pennal på skolen vår. Men vi har bestemt at elevene ikke får ta det opp fra skolesekken, svarer rektoren.

– Konsentrerer seg bedre

Hun minner om at ordningen med pennalfri pult har fungert et skoleår allerede, og at det er grundig informert om- og diskutert på foreldremøter.

– Nå skal vi etterhvert evaluere ordningen som altså ikke er innført som et permanent tiltak.

– Hva er erfaringen deres hittil?

– Lærerne sier at elevene konsentrerer seg bedre, bruker mindre tid på å spisse fargeblyanter og fikle med pennalinnholdet, svarer rektoren.

Hun mener det kun er et fåtall foreldre som har reagert på pennalforbudet.

Flere skoler i Porsgrunn har forøvrig innført ordningen med pennalfri pult. Rektor Irene Halvorsen Behrens ser på ordningen som en del av arbeidet med å fjerne tidstyver og distraksjoner i skolen.

Nå regner hun uansett med at det på nytt blir tatt opp som sak på det første foreldremøtet i høst.

– Det regner jeg som rimelig sannsynlig, ja, sier rektoren til VG.

Mødre som støtter pennalforbudet

Også på Lardal skole i Vestfold er det innført pennalforbud for de minste elevene.

Det synes Anette B. Mobæk er helt greit. Hun har en elev som akkurat er startet i førsteklasse.

– Jeg synes dette er bra. Erfaring viser at da elevene hadde med seg store pennalhus, så tok det lang tid å komme i gang og få barna til å konsentrere seg. Nå har de nødvendige skriveredskaper liggende fast på pultene sine. Det fungerer bra, sier Mobæk.

Hun synes det er ok at datteren får benytte innholdet i pennalet når hun skal gjøre lekser hjemme.

Samme erfaring har leder Gunn Iren Gulløy Müller i Foreldreutvalget i grunnskolen (FUG). Hun har barn på Brattås skole i Porsgrunn.

– Vi har vært i gjennom det samme på vår skole. Hver elev fikk utdelt fargeblyanter, blyant og viskelær fra skolen. Pennalet skulle ligge i sekken og heller brukes hjemme til leksene. Det har jeg faktisk forståelse for. Da hadde alle like skriveredskaper, og elevene fiklet ikke med pennalene sine fremfor å konsentrere seg om faget i klasserommet, sier Müller.

Mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Skolestart
 3. Oppvekst

Flere artikler

 1. Sp-Wøien: Fyll opp tomme plasser med lærerstudenter uten matte-firer

 2. Ny undersøkelse: Én av fire hørselshemmede mobbet i skolen

 3. Pluss content

  August ble skolevegrer: – Det ble bare dritt

 4. Pluss content

  Skolene som kutter penn og papir

 5. Ny undersøkelse: Én av fire hørselshemmede mobbet i skolen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder